Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

Νέο... καψώνι για τους προμηθευτές ρεύματος – Πρέπει να αναζητήσουν παλιούς πελάτες Μέσης Τάσης για να εισπράξουν αναθεωρημένο ΕΤΜΕΑΡ

 

Ανησυχία καταγράφεται στο χώρο των προμηθευτών ρεύματος, καθώς καλούνται να εφαρμόσουν αναδρομικά τις νέες χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ στους καταναλωτές Μέσης Τάσης που ανήκαν στο πελατολόγιό τους από την 1η Ιανουαρίου 2019 και εντεύθεν.

Ανησυχία διότι στη Μέση Τάση υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι ένας πελάτης που ανήκε σε μια εταιρεία

προμήθειας το 2019 είναι πολύ πιθανό να ανήκει σήμερα σε άλλη εταιρεία ή να έχει κλείσει εντελώς. Συνεπώς η αναζήτησή του καθίσταται δύσκολη, τη στιγμή που δεν είναι σαφές ποιά είναι η υποχρέωση του προμηθευτή στην περίπτωση που δεν βρεθεί ο παλιός πελάτης ή που θα αρνηθεί να πληρώσει την επιπλέον χρέωση ΕΤΜΕΑΡ.

Οι καινούργιες χρεώσεις (για λίγους πελάτες είναι μικρότερες και για τους πολλούς μεγαλύτερες) προκύπτουν από την εφαρμογή του νέου καθεστώτος ΕΤΜΕΑΡ που μετά από πολλές αναβολές μπαίνει πλέον στη φάση της υλοποίησης.

Ο ΔΑΠΕΕΠ μετά την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέσω της οποίας αξιολογήθηκε ποιές βιομηχανίες πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στη μειωμένη καταβολή του τέλους (15% του μεσοσταθμικού ΕΤΜΕΑΡ που έχει καθοριστεί στα 17 ευρώ ανά Μεγαβατώρα), έστειλε στους προμηθευτές τον κατάλογο με τους κωδικούς δραστηριότητας (ΚΑΔ) που θα έχουν μικρότερο ΕΤΜΕΑΡ.

Αντίστοιχα όμως έστειλε και τον κατάλογο με τους ΚΑΔ της Μέσης Τάσης που με την εφαρμογή του νέου καθεστώτος θα πληρώνουν 17 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (από 9 ευρώ που πλήρωναν) και μάλιστα αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου του 2019.

Σε αυτή την κατηγορία καταλέγονται ξενοδοχεία, αλυσίδες λιανικής, τράπεζες, αλλά και βιομηχανίες που δεν είναι εντάσεως ενέργειας, ή δεν περιλαμβάνονται στους επιλέξιμους κλάδους, όπως ορίζονται από τις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε.

Τώρα οι εταιρείες προμήθειας πρέπει να ανασύρουν από το παλιό κα νέο πελατολόγιό τους τις εταιρείες που ανήκουν στους επιβαρυνόμενους ΚΑΔ και να χρεώσουν αναδρομικά το νέο αυξημένο ΕΤΜΕΑΡ.

Τα ερωτήματα, όπως προαναφέρθηκε, είναι τι θα γίνει με τις εταιρείες που έχουν αλλάξει πάροχο ή έχουν κλείσει και κυρίως αν οι πάροχοι θα κληθούν να καταβάλλουν οι ίδιοι τα επιπλέον ποσά, ανεξάρτητα αν έχουν εισπράξει ή όχι.

«Αν εφαρμοστεί μια μέθοδος ανάλογη με τα δημοτικά τέλη, όπου καταβάλλουμε μόνον ότι έχουμε εισπράξει, τα πράγματα είναι πιο απλά. Σε καμμία περίπτωση δεν μπορούμε πάντως να αναλάβουμε εμείς την υποχρέωση καταβολής ποσών που δεν θα έχουμε εισπράξει από τους υπόχρεους» αναφέρουν, μιλώντας στο energypress, παράγοντες του χώρου.

 

Θοδωρής Παναγούλης 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου