Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Στα κάγκελα" η βαριά βιομηχανία - Ζητάει να πάρει πίσω η ΔΕΗ τις ρήτρες και τις αυξήσεις στα προτεινόμενα τιμολόγια - Κάνουν λόγο για «διάλογο κουφών»


Έντονα αντιδρούν παράγοντες ενεργοβόρων βιομηχανιών, παρότι παρατείνεται ο χρόνος του διαλόγου για τα βιομηχανικά τιμολόγια. Στο στόχαστρο βάζουν τις προθέσεις της ΔΕΗ για νέα δομή στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και συνολικά τη βάση των προτάσεων που έβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον περασμένο Δεκέμβριο.

Με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα του energypress, που θέλει τη

δημόσια εταιρία να έχει δώσει νέα παράταση μέχρι τον Ιούνιο στις ισχύουσες συμβάσεις προμήθειας των πελατών της στην υψηλή τάση καθώς και στο διάλογο για τα καινούργια συμβόλαια τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη τους τη νέα πραγματικότητα του target model, στελέχη των ενεργοβόρων καταναλωτών κάνουν λόγο για μη συμβιβαστική διάθεση εκ μέρους της ΔΕΗ.

Πιο συγκεκριμένα παράγοντες ενεργοβόρων καταναλωτών σημειώνουν στο energypress πως «η βιομηχανία βρίσκεται σε κρίση. Τα τελευταία λουκέτα της Χαλυβουργικής και της ΛΑΡΚΟ που άφησαν τεράστιες οφειλές στη ΔΕΗ εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους αλλά και η στάση της δημόσιας εταιρίας απέναντι στις επιχειρήσεις εντάσεως ενέργειας καταδεικνύουν τη μη εφαρμογή των κυβερνητικών πολιτικών για τη στρατηγική επανάκαμψης της βιομηχανίας στη χώρα μας. Και πιο συγκεκριμένα αναφερόμαστε στις προτάσεις για αυξήσεις 40% και 50% στα τιμολόγια ρεύματος», σχολιάζουν οι ίδιοι παράγοντες, οι οποίοι όμως συμφωνούν στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τη ΔΕΗ για την εξεύρεση ανταγωνιστικών για τις βιομηχανίες λύσεων.

Άλλοι κλάδοι, όμως, της βαριάς βιομηχανίας, εμφανίζονται πιο σκληροί στις θέσεις τους. Σύμφωνα με κύκλους που προέρχονται από αυτές τις κατηγορίες (μεταποίηση σιδήρου, χαλκού, τσιμεντοβιομηχανία και χαλυβουργία) «πρόκειται για διάλογο κουφών. Δεν μπορούμε να μιλάμε για παράταση των διαπραγματεύσεων όταν η ΔΕΗ μας έχει στείλει πρόταση από τις 18 Δεκεμβρίου σύμφωνα με την οποία, οι όποιες νέες συμβάσεις θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2021. Και ιδίως», σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, «όταν οι προτάσεις της δημόσιας εταιρίας περιλαμβάνουν τη ρήτρα του κόστους εξισορρόπησης και το take or pay της μηνιαίας κατανάλωσης ενέργειας». Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι «η βαριά βιομηχανία δεν μπορεί να αναλαμβάνει τέτοια ρίσκα και την ίδια ώρα να είναι παραγωγική και ανταγωνιστική». 

 

Κωνσταντίνος Φιλίππου 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου