Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

ΔΕΗ: Το μπαράζ συναντήσεων που ξεκίνησε με ξένους θεσμικούς και η εμπιστευτικη βολιδοσκόπηση που προηγήθηκε

 

Η ισχυρή ζήτηση ξένων επενδυτών, τα δεκάδες κλεισμένα ραντεβού για τις επόμενες εβδομάδες, το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από ΗΠΑ, όλα, φωτογραφίζουν μια αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ πάνω από 1 δισ ευρώ, με ό,τι φυσικά αυτό συνεπάγεται για τη τιμή στην οποία θα γίνει. 

Σε αυτό το κλίμα και με την χρηματιστηριακή αγορά, άμεσα

συνυφασμένη με την ΑΜΚ, είναι προφανές πως τον τόνο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου οπότε και αυτή ξεκινά, θα δίνουν η φιλολογία για το ποιοί επενδυτές θα θελήσουν να μπουν δυναμικά στην αύξηση. Η πολιτική αντιπαράθεση, ο «θόρυβος», οι φήμες, και οι εκτιμήσεις για το αν υπήρξε «εσωτερική πληροφόρηση».

Με.άλλα λόγια οι επόμενες δύο εβδομάδες θα κυλήσουν γεμάτες από «μη επιχειρηματικά» νέα για τη ΔΕΗ - πλην των επικείμενων υπογραφών με RWE- ευφάνταστα σενάρια, και φήμες για «νέα big deals» στην ενεργειακή αγορά. Στο μεσοδιάστημα, θα εξυφαίνονται σενάρια με εξαγορές ενεργειακών ομίλων, ενώ μικροί και μεγάλοι στην αγορά θα καταστρώνουν σχέδια για την επόμενη ημέρα, έχοντας αναπόφευκτα εγκλωβιστεί στον «αστερισμό» της αύξησης κεφαλαίου της ΔΕΗ.

Μιας ΑΜΚ, για την οποία η επιχείρηση, προκειμένου να πάρει την απόφαση και να φτάσει να την ανακοινώσει, ακολούθησε τις διεθνώς αναγνωρισμένες διαδικασίες που ισχύουν σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Απαντώντας στο θόρυβο που έχει ξεσπάσει σχετικά με την πιθανότητα διαρροής και εκμετάλλευσης εμπιστευτικών πληροφοριών πριν την ανακοίνωση της περασμένης Πέμπτης, τις οποίες και εξετάζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, πηγές της ΔΕΗ εξηγούν ότι η πρακτική της εμπιστευτικής βολιδοσκόπησης των επενδυτών που ακολούθησε, είναι αυτή που ισχύει διεθνώς. Από την Ιταλία και την Ισπανία μέχρι τη Βρετανία και τη Γερμανία, το «wall crossing», όπως ονομάζεται, είναι ο κατεξοχήν τρόπος που παρέχει τις απαραίτητες ενδείξεις πριν από παρόμοιες κινήσεις. Και απορρέει από το άρθρο 11 του κανονισμού που διέπει αυτές τις συναλλαγές, γνωστού ως Market Abuse Regulation (MAR). Του άρθρου που επιτρέπει και ενθαρρύνει, υπό όρους, την εμπιστευτική βολιδοσκόπηση των επενδυτών, και το οποίο αποτελεί ελληνικό νόμο, έπειτα από την ενσωμάτωση της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο ESMA, δηλαδή ο κύριος εποπτικός φορέας των ρυθμιστικών αρχών στην Ευρώπη, έχει κάνει κατ' επανάληψη δημοσιεύσεις για τη σημασία της βολιδοσκόπησης των επενδυτών στο πλαίσιο του MAR.

Αλλά και στην Ελλάδα, το «wall crossing» έχει ισχύσει σε όλες τις μέχρι τώρα αυξήσεις κεφαλαίου και ομολογιακές εκδόσεις εδώ και χρόνια. Από τις περιπτώσεις των τραπεζών (Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική), έως εκείνες των Prodea, Μοτορ Οιλ και Τιτάνα, όλες εφάρμοσαν πριν τις σχετικές ανακοινώσεις, τη μέθοδο της εμπιστευτικής βολιδοσκόπησης επενδυτών, όπως ονομάζεται. 

Στην πραγματικότητα, τις επόμενες εβδομάδες ελάχιστοι θα ασχολούνται με την ουσία της ΑΜΚ. Με το γεγονός ότι αυτή θα αλλάξει άρδην το μέλλον της ΔΕΗ, ότι θα της εξασφαλίσει καύσιμα, μαζί με τα έσοδα από τη πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να φέρει σε πέρας επενδύσεις 8,5 δισ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας με στόχο να πρασινίσει την παραγωγή της και κυρίως να βγει εκτός συνόρων. Εδώ και καιρό, σιωπηλά, η επιχείρηση «σκανάρει» δύο κυρίως αγορές, την Ρουμανία όπου η δυναμικότητα των μονάδων ΑΠΕ θα αυξάνεται κατά 8% ετησίως μέχρι το 2030, προκειμένου να φτάσει τα 6 GW, και τη Βουλγαρία όπου η αγορά «τρέχει» με 15% ετησίως, με σκοπό να φτάσει τα 3 GW. Δύο χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που αναπτύσσονται τόσο γρήγορα ώστε είναι θέμα χρόνου να προσεγγίσουν τις αντίστοιχες της Δυτικής. Από αυτές θα προέλθουν τους επόμενους μήνες, ειδήσεις για εξαγορές από πλευράς ΔΕΗ.

 

 Γιώργος Φιντικάκης

 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου