Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Έφτασε η μεγάλη μέρα για τη ΔΕΗ - "Κλειδώνει" η ΑΜΚ με εξασφαλισμένη υπερκάλυψη και σχεδόν 3πλάσιες προσφορές από το αρχικό ποσό

Η μεγάλη μέρα για τη ΔΕΗ έφτασε. Σε μερικές ώρες "κλειδώνει" το μεγαλύτερο εγχείρημα άντλησης κεφαλαίων της επιχείρησης, το τέλος του οποίου θα τη βρει να ανήκει κατά 66% σε ιδιώτες, έχοντας επιπλέον φρέσκα κεφάλαια για να φέρει σε πέρας το γιγάντιο επενδυτικό της πλάνο.

Στην σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση που καλείται να

εγκρίνει την διενέργεια της Αυξησης Μετοχικού Κεφαλαίου και τους όρους της, η διοίκηση Στασση είναι προετοιμασμένη να ακουσει "γκρίνια" από μικροεπενδυτές. Εγχώριους κυρίως μετόχους που δεν μπορούν να δεχθούν ότι χάνουν το δικαίωμα άσκησης ως προς τα δικαιωματα προτιμησης.

Ωστόσο η διοίκηση έχει δεσμευθεί ότι δεν θα τους αφήσει ξεκρεμαστους. Όσοι από από τους εγχώριους και ξένους μετόχους θελήσουν να εγγραφούν στο βιβλίο προσφορών, θα διατηρήσουν το ποσοστό συμμετοχής τους και θα ικανοποιηθουν πληρως, δίχως να υποστούν dilution.

Στο δια ταύτα της ΑΜΚ, τα πάντα δειχνουν ότι η επιτυχία ειναι όχι απλώς εξασφαλισμένη αλλά και οτι η εταιρεία έχει συγκεντρώσει προσφορές σχεδόν τριπλάσιες από το αρχικό ποσό των 750 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο προγραμματισμός. Ημέρες πριν την Γενική Συνέλευση, οι πληροφορίες επεμεναν ότι τα αιτήματα από funds και ξένους θεσμικούς για πακέτα νέων μετοχών, προσεγγίζουν τα 2 δισ ευρώ. Και αυτό, χωρίς καν να έχει ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία.

Εξ ου και η ΔΕΗ φαίνεται πως έχει αναθεωρήσει το τελικό ποσό άντλησης, το οποίο δεν αποκλείεται και να ξεπεράσει το 1 δισ ευρώ, καθώς θεωρείται δεδομένη η συμμετοχή πολλών και πολύ μεγάλων ξένων funds με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Τη ζήτηση επιβεβαιώνει η πορεία της μετοχής που παρά τη βουτιά των πρώτων ημερών μετά τις 23 Σεπτεμβρίου - όταν και ανακοινώθηκε η ΑΜΚ - κινείται πλέον σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα. Χθες, έκλεισε στα 9,15 ευρώ, καλύπτοντας πλήρως τις απώλειες των τριών τελευταίων εβδομάδων. 

Όσο για τα ονόματα, ακούγεται ότι μεγάλα πακέτα έχουν ζητήσει πολλοι και γνωστοί παίκτες, όπως οι CVC Capital και Blackrock, ενώ τεράστιο είναι συνολικά το ενδιαφέρον. Στην λογική αυτή, θέση στην ΑΜΚ θα μπορούσαν να πάρουν θεσμικοί, όπως οι Ardian, KKR, Macquairie, First Sentier, Oak Hill και Helikon (έχει ήδη ποσοστό 5% στην εταιρεία), έως τα 16 funds που είχαν τοποθετηθεί το καλοκαίρι στο ομόλογο της ΔΕΗ

Σε αυτόν τον τόνο κινούνται οι εξελίξεις, ενώ για σήμερα οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ έχουν προκηρύξει απεργία κατά της αύξησης κεφαλαίου, προγραμματίζοντας συλλαλητήριο και συνέντευξη Τύπου.

energypress.gr

Γιώργος Φιντικάκης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου