Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021

Γιατί επελέγη η λύση της αύξησης κεφαλαίου στη ΔΕΗ

Γιατί επελέγη η λύση της αύξησης κεφαλαίου στη ΔΕΗ 

Υπεράνω πάσης προσδοκίας χαρακτηρίζεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα προκαταρκτικές επαφές που πραγματοποιεί η διοίκηση της εταιρείας. "Δεν υπάρχει επενδυτής που να μην κάνει παραγγελία, πολύ σύντομα, μέχρι το

τέλος της επόμενης εβδομάδας, θα υπάρξουν και επίσημες ανακοινώσεις που θα αποτυπώνουν αυτό το εξαιρετικό κλίμα" αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Σημειώνεται ότι στο διάστημα μέχρι τις 19 Οκτωβρίου, όταν και θα συγκληθεί η έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, οι επαφές της διοίκησης με επενδυτές έχουν ανεπίσημο χαρακτήρα, προετοιμασίας των roadshows που θα ακολουθήσουν μετά την επίσημη έγκριση της ΑΜΚ. 

Από πλευράς κυβέρνησης, η περίπτωση της ΔΕΗ χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο success story, το οποίο ξεκίνησε με την προσπάθεια διάσωσης το 2019, εξελίχθηκε με την  επιτυχία της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και ολοκληρώνεται με την επιτυχή αύξηση κεφαλαίου και την υλοποίηση του κολοσσιαίου επενδυτικού προγράμματος που θα δημιουργήσει τη ΔΕΗ της νέας εποχής. 

Τόσο η κυβέρνηση όσο και η διοίκηση της επιχείρησης υπεραμύνονται της απόφασης για την ΑΜΚ, ως τη βέλτιστη διαθέσιμη επιλογή, που, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες κινήσεις που προβλέπονται από το στρατηγικό πλάνο, θα αποβεί προς όφελος όλων των μετόχων, ακόμη και του Δημοσίου το οποίο αναμένεται να μειώσει το ποσοστό του.


Γιατί επελέγη η ΑΜΚ
Στο ερώτημα γιατί επελέγη η Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου, κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ απαντούν διότι θα ωφελήσει την επιχείρηση, τους υφιστάμενους Έλληνες μετόχους αλλά και το Δημόσιο. Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, εκ του νόμου οι αυξήσεις κεφαλαίου συνοδεύονται με υποχρεωτικό δικαίωμα για τους υφιστάμενους μετόχους, εκτός εάν δηλωθεί διαφορετικά, όπως έγινε και στην περίπτωση της ΔΕΗ. Ποια ήταν η λύση που προκρίθηκε; η συνδυασμένη προσφορά, δηλαδή η δημόσια προσφορά για τους Έλληνες μετόχους και η ιδιωτική τοποθέτηση για τους διεθνείς επενδυτές. Πρακτικά οι Έλληνες μέτοχοι της ΔΕΗ θα έχουν δικαίωμα προτίμησης, που τους εξασφαλίζει τη συμμετοχή στην αύξηση. Ταυτόχρονα, η ιδιωτική τοποθέτηση για τους διεθνείς επενδυτές θα δημιουργήσει ανταγωνισμό και θα βελτιώσει τους όρους της αύξησης. 

Πιο συγκεκριμένα, οι προσφορές των ξένων θεσμικών επενδυτών που θα εκδηλώσουν πρόθεση συμμετοχής στην ΑΜΚ, θα κατηγοριοποιηθούν και με τη διαδικασία του bookbuilding θα προσδιοριστεί η τελική τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, ενώ σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν στην πράξη οι προσδοκίες για αυξημένη συμμετοχή, η διοίκηση θα μπορεί να αποφασίσει upsizing, δηλαδή να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια, από τον αρχικό στόχο των 750 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινωθεί. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, εξάλλου, η ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα ο ΣΕΔ (Σύνδεσμος Επενδυτών και Διαδικτύου) ο οποίος επεσήμανε ακριβώς τη σίγουρη άσκηση του δικαιώματος προτίμησης προτεραιότητας των υφιστάμενων Ελλήνων μετόχων. Σύμφωνα με το ΣΕΔ η επιλογή της ΑΜΚ ευνοεί την αναπτυξιακή προοπτική της εταιρείας. Παράλληλα, χαρακτηρίζει τη διασπορά των μετοχών σε περισσότερους επενδυτές-μετόχους θετική για την Εταιρική Διακυβέρνηση.


Δανεισμός
Κάποιες πλευρές θέτουν το ερώτημα γιατί η ΔΕΗ δεν υλοποιεί το επενδυτικό της πλάνο μέσω δανεισμού. Αρμόδιες πηγές τονίζουν, ωστόσο, ότι η ΔΕΗ προτίθεται να προχωρήσει και σε δανεισμό για την υλοποίηση των επενδύσεων που μέχρι το 2024 θα ξεπεράσουν τα 5,3 δισ. ευρώ. Επελέγη ένα μείγμα που περιλαμβάνει χρηματοδότηση των επενδύσεων από δανεισμό (1,3 δισ.), ίδια κεφάλαια από την ΑΜΚ (0,8 δισ.), λειτουργικές χρηματοροές (2,1 δισ.) και την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ (1,3 δισ.), με στόχο η εταιρεία να διατηρήσει το βέλτιστο δυνατό προφίλ μόχλευσης, με δείκτη net debt/EBITDA στα επίπεδα x3 με x3,5. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της επιστροφής της επιχείρησης στην κανονικότητα, η ΔΕΗ προβλέπεται να διανείμει μέρισμα.


Ενδιαφερόμενοι 

Η διοίκηση της ΔΕΗ για λόγους εμπιστευτικότητας δεν αποκαλύπτει τα ονόματα των ενδιαφερόμενων funds που μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στην αύξηση. Ωστόσο πηγές της αγοράς θεωρούν ότι μεταξύ των  ονομάτων που θα δώσουν το "παρών" στην αύξηση συγκαταλέγονται επενδυτικά κεφάλαια που είχαν συμμετάσχει στο ομόλογο της ΔΕΗ, όπως KKR, BlackRock, Fidelity, Apollo, Pictet και Bluecrest.


Δημόσιο

Ένας ακόμη λόγος, που συνετέλεσε ώστε να προκριθεί η επιλογή της Αύξησης Κεφαλαίου, αφορά στην πρόθεση του Δημοσίου να προχωρήσει σε μείωση του ποσοστού συμμετοχής του. Μάλιστα, υπάρχουν εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι εάν τελικά το Δημόσιο αποφάσιζε να συμμετάσχει στην Αύξηση, πιθανόν να συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις για  στοιχειοθέτηση ενδεχόμενης παράνομης κρατικής ενίσχυσης. Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι με την επιλογή της ΑΜΚ θα αντληθούν 750 εκατ. ευρώ, ποσό που θα κατευθυνθεί σε επενδύσεις προς όφελος των καταναλωτών για μείωση του κόστους ενέργειας, όταν η λύση της πώλησης του 17% της ΔΕΗ που είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, σχεδιαζόταν με προβλεπόμενα έσοδα μόλις 100 εκατ. ευρώ (αυτό το ποσό είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό). Ενδιαφέρον μάλιστα έχει η εκτίμηση στελέχους της κυβέρνησης, ότι η αξία της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΗ μετά την αύξηση (34%) σε μικρό χρονικό διάστημα θα υπερβαίνει την αξία της τρέχουσας συμμετοχής του 51% ή αλλιώς περίπου τα 900 εκατ. ευρώ.


Διαδικασία

Σύμφωνα με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα συνεχιστούν τα ραντεβού με ενδιαφερόμενους, μέχρι τις 19 Οκτωβρίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη ΓΣ που θα εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου. Μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν roadshows και θα ξεκινήσει η διαδικασία του bookbuilding, που θα οδηγήσει στην ανακοίνωση της τελικής τιμολόγησης της αύξησης, η οποία θα εγκριθεί από το Δ.Σ. της επιχείρησης. Η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών αναμένεται να ξεκινήσει αρχές Νοεμβρίου. 

 

Του Χάρη Φλουδόπουλου  

www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου