Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

Πέρκα στο Kontra: Χωρίς σχέδιο από την κυβέρνηση η αξιοποίηση της Πτολεμαΐδα 5

 Πέρκα στο Kontra: Η επίσκεψη Μητσοτάκη δεν δίνει καμία ελπίδα στους κατοίκους των λιγνιτικών περιοχών

Στα εγκαίνια της νέας μονάδας της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5, αλλά και τα προβλήματα της των λιγνιτικών περιοχών στη Δυτική Μακεδονία, με αφορμή την επίσκεψη εκεί του Πρωθυπουργού, αναφέρθηκε η Βουλευτής και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτη Πέρκα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra. 

Αναφορικά με την Πτολεμαϊδα 5, η κα Πέρκα, αφού σχολίασε ότι τα εγκαίνια και η λειτουργία της μονάδας άργησαν πάρα πολύ, τόνισε τα

εξής: «Μιλάμε για μια τεράστια επένδυση 1.5 δισ. ευρώ, ένα έργο συμβασιοποιημένο από προηγούμενες κυβερνήσεις που προχώρησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και για το οποίο, το ουσιαστικό από τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη είναι η παραδοχή του ότι δεν ξέρουμε τι θα το κάνουμε. Αλλάζει συνεχώς το χρονοδιάγραμμα που η μονάδα θα δουλέψει ως λιγνιτική, στην αρχή μας είπαν μέχρι το 2025, μετά το 2028, έπειτα πάλι το 2025, τελικά ακόμα αυτό δεν έχει γίνει σαφές. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει ένα σχέδιο τι θα κάνει με τη συγκεκριμένη επένδυση, όταν σε λίγα χρόνια πάψει να λειτουργεί ως λιγνιτική, αλλά ο Πρωθυπουργός είπε «δεν ξέρουμε, θα το εξετάσουμε». Πότε θα γίνει αυτό;

Τα εγκαίνια λοιπόν δεν είχαν κανέναν ουσιαστικό αντίκτυπο και κυρίως δεν δίνουν καμία ελπίδα στους κατοίκους των λιγνιτικών περιοχών, οι οποίες ερημοποιούνται και φτωχοποιούνται. Ο κ. Μητσοτάκης μας είπε ότι η ανεργία είναι περίπου στο μέσο όρο της χώρας. Αυτό που αγνοεί όμως, είναι η μετανάστευση. Οι νέοι άνεργοι, οι οποίοι δε βρίσκουν δουλειά και δεν βλέπουν ελπίδα, φεύγουν, ήδη χάθηκαν βουλευτικές έδρες στη Δυτική Μακεδονία. Αυτό που μετράται λοιπόν τελικά ως ανεργία είναι οι άνεργοι που έμειναν. Έχουμε πάνω από 4.500 - μπορεί και να έχουν φτάσει 5.000 - νέους ανέργους που προστίθενται στους παλιούς και φυσικά οι νεότεροι άνθρωποι φεύγουν. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν καταχρεωθεί να παίρνουν μηχανήματα, είναι αυτές οι επιχειρήσεις που δούλευαν εμμέσως με το λιγνίτη, μεταφορείς κτλ, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, τώρα ειδικά που απελευθερώθηκαν οι πλειστηριασμοί». 

Επιπλέον, στην τοποθέτησή της, σχολίασε την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Δυτική Μακεδονία. Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στα εγκαίνια της νέας Πανεπιστημιούπολης στην Κοζάνη, ότι «επιτέλους η Δυτική Μακεδονία αποκτά το Πανεπιστήμιο που της αξίζει», η Βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ενώ σε μια υπο απολιγνιτοποίηση περιοχή, το Πανεπιστήμιο θα έπρεπε να παίζει κεντρικό ρόλο, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχουν καταργηθεί έξι τμήματα. Θα αναφερθώ στα δύο τμήματα της Φλώρινας, αυτά της αγροδιατροφής και του κινηματογράφου. Ειδικά για το δεύτερο, η Φλώρινα έχει και μια παράδοση με τον Αγγελόπουλο, αλλά και σε ό,τι αφορά τη γεωπονική σχολή, σκεφτείτε πόσο ρόλο θα μπορούσε να παίξει στον πρωτογενή τομέα, όταν πάμε να αλλάξουμε το παραγωγικό προφίλ μιας περιοχής. 

«Καταργήθηκαν επίσης τα διετή ΕΠΑΛ των Πανεπιστημίων, τα οποία κι αυτά ήταν πολύ μελετημένα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα η Οινοποιία στο Αμύνταιο που υπάρχει παράδοση. Και τώρα έρχεται ο Πρωθυπουργός να μας πει για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ενώ στην ουσία είναι η δεύτερη κυβέρνηση της ΝΔ που καταργεί τμήματα, μια άλλη παλιότερα είχε πάρει από τη Φλώρινα τη σχολή Βαλκανικών σπουδών». 


energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου