Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

ΔΕΗ: Να μην Υπάρχουν Διακρίσεις Μεταξύ των Μονάδων Παραγωγής στον Μηχανισμό για τα «Μόνιμα ΑΔΙ»

Ο νέος μόνιμος Μηχανισμός Αποζημίωσης Επαρκούς Ισχύος (ΜΑΕΙ) δεν θα πρέπει να εισάγει διακρίσεις στις εγχώριες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχουν εγγυημένη ισχύ στο Σύστημα, ανάλογα με τα καύσιμα που χρησιμοποιούν, την ηλικία ή την τεχνολογία τους, υπογραμμίζει η ΔΕΗ στις θέσεις που
κατέθεσε στη δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ για τα λεγόμενα «μόνιμα ΑΔΙ».

Όπως επισημαίνεται, οι μονάδες θα πρέπει να αμείβονται ανάλογα με την επάρκεια ισχύος που παρέχουν, ανεξαρτήτως αν είναι λιγνιτικές, υδροηλεκτρικές ή φυσικού αερίου, αν είναι παλαιές ή νέες ή νεοεισερχόμενες στο Σύστημα.

Η ΔΕΗ εκτιμά ότι είναι ορατός ο κίνδυνος μη ολοκλήρωσης της προετοιμασίας ως τον ερχόμενο Απρίλιο για τη διενέργεια των διαγωνιστικών διαδικασιών που προβλέπει ο ΜΑΕΙ και γι΄αυτό προτείνει, βάσει μελέτης της FTI-CL Energy, την εφαρμογή ενός ενδιάμεσου μηχανισμού μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος μηχανισμός.

Αναφερόμενη στον -υφιστάμενο- Μεταβατικό Μηχανισμό Αποζημίωσης Ευελιξίας («προσωρινά ΑΔΙ»), η ΔΕΗ σημειώνει ότι είναι ένας «στρεβλωτικός και εις βάρος» της Επιχείρησης μηχανισμός, με «διακριτική μεταχείριση» των μονάδων παραγωγής και χωρίς «επαρκή» τεκμηρίωση.

Σχετικά με την υπόθεση εργασίας στη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2017-2023 (απόσυρση δύο μονάδων φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου), η ΔΕΗ επισημαίνει ότι δεν εξηγείται γιατί δεν επιλέχθηκαν άλλες μονάδες γι΄αυτή την άσκηση εργασίας, όπως λιγνιτικές ή υδροηλεκτρικές.

Επιπλέον, υποστηρίζει ότι με βάση τη θετική επίπτωση στην αξιοπιστία του Συστήματος που βλέπει ο ΑΔΜΗΕ από την ένταξη της νέας λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδας 5», είναι προφανές ότι οι δείκτες αξιοπιστίας του Συστήματος δεν επηρεάζονται από τον τύπο της μονάδας παραγωγής, αλλά από την ισχύ που εντάσσεται ή αποσύρεται.

Επίσης, η ΔΕΗ ζητά να επιτρέπεται η συμμετοχή στον Μηχανισμό των διασυνδέσεων, καθώς και των καταναλωτών (demand-side management).

Για την τελευταία περίπτωση, σημειώνει ότι εφόσον επιτραπεί η συμμετοχή των καταναλωτών, τότε θα πρέπει να καταργηθούν οι δημοπρασίες διακοψιμότητας, αφού θα ενταχθούν στον ΜΑΕΙ.

Ακόμα, αφού επισημαίνει ότι ο βασικός σχεδιασμός του Μηχανισμού, με τη δημιουργία ενός μηχανισμού αγοράς για τα «Δικαιώματα Αξιοπιστίας» στο πλαίσιο του ιταλικού προτύπου, είναι στη σωστή κατεύθυνση, υπογραμμίζει ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον ορισμό των μεγεθών και της τιμής για το κόστος νεοεισερχόμενου (CONE) και την τιμή άσκησης (Strike Price).

Τέλος, η ΔΕΗ προτείνει η εκκαθάριση όλων των δημοπρασιών ισχύος να γίνεται με ενιαία τιμή (την οριακή προσφορά που έγινε αποδεκτή κατά τη δημοπρασία «pay as cleared») για όλους τους συμμετέχοντες και όχι με την τιμή προσφοράς («pay as bid») του κάθε συμμετέχοντα.
 
ΑΠΟ  http://www.energia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου