Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

ΔΕΗ: 270 εκατ. ευρώ κόστισαν το 15% και η μη ενσωμάτωση της χρέωσης προμηθευτή


Χρήστος Στεφάνου
Οι λειτουργικές ζημιές ρεκόρ ύψους 148,5 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε για το εξάμηνο του 2017 η ΔΕΗ έφτασαν μέχρι και τη βουλή και αποτέλεσαν αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Και μπορεί τα έσοδα από την πώληση του ΑΔΜΗΕ να κάλυψαν για το πρώτο μισό του έτους το πρόβλημα για τη ΔΕΚΟ, ωστόσο είναι σαφές ότι θα πρέπει
στο επόμενο διάστημα να υπάρξει βελτίωση της επίδοσης και της απόδοσης της ΔΕΗ.
Πάντως όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα εξαμήνου, η ΔΕΗ θα μπορούσε κάλλιστα αντί για λειτουργικές ζημιές να έχει ανακοινώσει αύξηση των μεγεθών της. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν δύο νούμερα που αντικατοπτρίζουν το πόσο κόστισε για τη ΔΕΚΟ η απόφαση να μην ενσωματώσει στα τιμολόγιά της παράγοντες του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και επιπλέον να προχωρήσει στην μείωση των τιμολογίων της.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στις καταστάσεις της ΔΕΗ το κόστος για την κάλυψη του ελλείματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ ανέρχεται στο εξάμηνο στα 170,3 εκατ. ευρώ. Μόνο που τα χρήματα αυτά, η λεγόμενη χρέωση προμηθευτή, αποτελούν πλέον κόστος ενέργειας που θα πρέπει να ενσωματώνεται στα τιμολόγια. 
Το θέμα φέρνει στο προσκήνιο επιστολή του ΣΠΕΦ προς στη ΔΕΗ στην οποία επισημαίνεται ότι “η θέσπιση των χρεώσεων Εκπροσώπων Φορτίου ερείδεται στο ότι ένα σημαντικό μέρος του κόστους ενέργειας, το οποίο θα έπρεπε να αποτελεί τμήμα του ανταγωνιστικού σκέλους του κόστους ενέργειας για τους προμηθευτές και να απεικονίζεται στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων, ρυθμίζεται εν τέλει διοικητικά μέσω της ρυθμιζόμενης χρέωσης του ΕΤΜΕΑΡ”. Επιπρόσθετα ο ΣΠΕΦ τονίζει ότι η χρέωση προμηθευτή αποτελεί κόστος ρεύματος για τους Προμηθευτές και εισήχθη στην ελληνική έννομη τάξη για να αποδώσει στον ΕΛΑΠΕ το οικονομικό όφελος που οι Προμηθευτές προσπορίζονται από την απομείωση της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ) ένεκα της διείσδυσης των ΑΠΕ στον ΗΕΠ.
Στα 170 εκατ. ευρώ όμως που δεν πέρασε στα τιμολόγιά της η ΔΕΗ θα πρέπει να προστεθεί ένα ποσό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ που είναι η επίπτωση στις πωλήσεις και την κερδοφορία της ΔΕΗ από την έκπτωση του 15%, που η εταιρεία εφαρμόζει, ως επιβράβευση συνέπειας, αλλά και ως άμυνα απέναντι στην εμπορική πολιτική των ανταγωνιστών της στην προμήθεια ρεύματος.
Αθροιστικά λοιπόν, η μη ενσωμάτωση του κόστους της χρέωσης προμηθευτή αλλά και η έκπτωση του 15% κόστισαν στον ισολογισμό της ΔΕΗ ποσό περί τα 270 εκατ. ευρώ, οδηγώντας με τον τρόπο αυτό στην ανακοίνωση λειτουργικών ζημιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου