Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Εκτός δημοπρασιών ΝΟΜΕ «πετάνε» τους μικρούς προμηθευτές ρεύματος οι περιορισμοί που εισηγείται ο ΛΑΓΗΕ

Εκτός δημοπρασιών ΝΟΜΕ «πετάνε» τους μικρούς προμηθευτές ρεύματος οι περιορισμοί που εισηγείται ο ΛΑΓΗΕ 
Η εισήγηση προβλέπει πως οι πάροχοι που δεν διέθεσαν στην εγχώρια αγορά το 80% της ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας που απέκτησαν από τις προηγούμενες δημοπρασίες, δεν θα επιτρέπεται να συμμετάσχουν στην επόμενη
«Τάξη» στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ προσπαθεί να επιβάλλει ο ΛΑΓΗΕ με εισήγησή του στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία όμως αν υλοποιηθεί από θα φέρει την... αταξία στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.  
Στο πιθανό σενάριο να περάσει η πρόταση του ΛΑΓΗΕ οι μικροί πάροχοι πιθανόν να «κατεβάσουν ρολά» αφού θα μείνουν μακριά από την εξασφάλιση φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας που προσφέρουν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ.  
Και αυτό διότι οι εταιρείες με μερίδια αγοράς χαμηλότερα της μιας ποσοστιαίας μονάδας θα αποκλειστούν επί της ουσίας από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.  
Η εισήγηση του ΛΑΓΗΕ έχει τεθεί σε διαβούλευση, η οποία λήγει την προσεχή Τετάρτη 4 Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα, η εισήγηση του ΛΑΓΗΕ προβλέπει πως οι πάροχοι που αγόρασαν ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από τις προηγούμενες δημοπρασίες ΝΟΜΕ αλλά αυτές δεν βγήκαν στην αγορά σε ποσοστό 80% να μη επιτραπεί να συμμετάσχουν στην επόμενη δημοπρασία.
Το κριτήριο για την κατανάλωση του φορτίου είναι οι τρεις τελευταίοι μήνες.
Δηλαδή ο Ιούλιος, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος.  
Παράδειγμα, μια εταιρεία που αγόρασε στην προηγούμενη δημοπρασία 150 MW θα πρέπει να έχει δώσει στην αγορά τα 120 MW τους τρεις τελευταίους μήνες.  
Οι εταιρείες με βάση την εισήγηση του ΛΑΓΗΕ θα πρέπει να αποκλειστούν από τις δημοπρασίες με το σκεπτικό ότι έχουν ποσότητες ρεύματος που δεν αξιοποιήθηκαν αφού δεν έφθασαν στην αγορά.

Πάγια στρατηγική η απόκτηση περισσότερων ποσοτήτων ρεύματος

Στέλεχος εταιρείας αναφέρει στο World Energy News ότι η στρατηγική της κάθε εταιρείας είναι να αγοράζει ποσότητες ρεύματος σε υψηλότερες ποσότητες από αυτές που μπορεί να διαθέσει, καθώς φιλοδοξεί να διευρύνει την πελατειακή της βάση.  
Προσθέτει δε ότι δεν είναι δυνατόν μια εταιρία να αποκτά από τα ΝΟΜΕ μόνο τις ποσότητες ρεύματος για τους πελάτες που ήδη διαθέτει.
Και αυτό διότι οφείλει να μεριμνά για την κάλυψη των αναγκών των μελλοντικών νέων πελατών της.
Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση, διαμορφώνονται τελικές τιμές που είναι ανταγωνιστικές και αποτελούν το «μαξιλάρι» για ανταγωνιστικά τιμολόγια έναντι της ΔΕΗ.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση – εισήγηση του ΛΑΓΗΕ είναι να βάλει εμπόδια στους εμπόρους λιανικής ενέργειας που αγοράζουν φθηνό ρεύμα από τις δημοπρασίες και στη συνέχεια το πωλούν στις αγορές του εξωτερικού.  
Η ελληνική πραγματικότητα ακόμη μία φορά αποδεικνύει ότι σε αρκετές περιπτώσεις επιλέγονται λύσεις, οι οποίες «μαζί με τα ξερά καίει και τα χλωρά».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις περισσότερες από δέκα εταιρείες από τις 20 συνολικά ίσως δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στην επόμενη δημοπρασία ΝΟΜΕ με αποτέλεσμα να ανατραπούν τα σχέδια ανάπτυξης που είχαν βάλει σε εφαρμογή.  
Οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι πέντε ισχυροί πάροχοι της αγοράς όπως και αυτοί που θα εμφανισθούν για πρώτη φορά στην δημοπρασία του Οκτωβρίου.  
Φυσικά, το κλειδί των εξελίξεων βρίσκεται στα χέρια της ΡΑΕ, η  οποία θα λάβει την τελική απόφαση επί της εισήγησης του ΛΑΓΗΕ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου