Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Οι επαφές για τα μόνιμα ΑΔΙ στις Βρυξέλλες και τα μηνύματα για το διαγωνισμό της ΔΕΗ - Κομβική για την εξέλιξη της αποεπένδυσης η συμμετοχή των λιγνιτών στο μηχανισμό - Φήμες για νέα παράταση

 
Ακόμη μεγαλύτερη σημασία αποκτούν οι κινήσεις που γίνονται αυτήν την περίοδο με φόντο το διαγωνισμό για την αποεπένδυση των λιγνιτικών της ΔΕΗ. Αν και ακόμη δεν είναι σαφές εάν οι αρχές Δεκεμβρίου θα είναι η καταληκτική ημερομηνία, καθώς τις τελευταίες ημέρες εντείνεται η φημολογία ότι θα ζητηθεί νέα παράταση, αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να κορυφωθούν οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς για διασφάλιση όρων και συνθηκών επιτυχίας του
διαγωνισμού.
Αιχμή του δόρατος της ελληνικής προσπάθειας να έχει επιτυχία ο διαγωνισμός, αποτελεί το αίτημα για συμμετοχή των λιγνιτών στο νέο μόνιμο μηχανισμό επάρκειας που έχει ήδη προκοινοποιηθεί στις Βρυξέλλες και αναμένεται να συζητηθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη στις επαφές και τις συζητήσεις που θα έχουν ο ΓΓ του ΥΠΕΝ Μ. Βερροιόπουλος και εκπρόσωποι της ΡΑΕ.
Πιθανή ταχεία έγκριση του μηχανισμού θεωρείται κομβικής σημασίας για το διαγωνισμό, αφού η ελληνική πρόταση που προκοινοποιήθηκε προβλέπει συμμετοχή των λιγνιτών στα μόνιμα ΑΔΙ, διασφαλίζοντας ένα σημαντικό έσοδο για τους πιθανούς νέους ιδιοκτήτες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.
Εικάζεται δε βασίμως ότι η αβεβαιότητα γύρω από την τύχη του νέου μόνιμου μηχανισμού επάρκειας αποτέλεσε και το βασικό λόγο για την μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας κατάθεσης προσφορών. 
Πληροφορίες που κυκλοφορούν στην αγορά θέλουν να υπάρχει στο τραπέζι αίτημα και για νέα αναβολή της ημερομηνίας, υπό το πρίσμα των εξελίξεων για τα ΑΔΙ.
Οι άλλες "προίκες"
Βεβαίως ο μόνιμος μηχανισμός επάρκειας δεν είναι η μοναδική προίκα των υπό πώληση εταιρειών:
Η κατάργηση του τέλους λιγνίτη υπέρ ΑΠΕ είναι μία ακόμα. Επιπλέον, σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, η ΔΕΗ έχει αποδεχθεί ως φιλοσοφία την πρόταση των επενδυτών (της τσεχικής Seven) για συμμετοχή της στα κέρδη ή τις ζημιές των υπό πώληση εταιρειών, κάνοντας όμως "αντιπρόταση" για λιγότερο χρόνο ισχύος και μικρότερο ποσοστό της συμμετοχής αυτής.
Οι υποχωρήσεις αυτές δίνουν και άλλους πόντους, σε μια εξίσωση που εξαρχής ήταν δύσκολο να βγει θετική. Εάν στην εξίσωση μπουν και τα ΑΔΙ, πιθανόν η εξίσωση να αποκτήσει θετικό πρόσημο, έστω και εάν το ασανσέρ των ρύπων πήρε ξανά την ανηφόρα φτάνοντας εκ νέου στα επίπεδα των 20 ευρώ ο τόνος (από 16 - 17 που βρέθηκε προ ημερών).
Άλλοι επενδυτές πάντως, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η κοινοπραξία των Κινέζων της China Energy με τον όμιλο Κοπελούζου, συνεχίζει να θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ το εργασιακό αλλά και το θέμα της εξασφάλισης του λιγνίτη για την εταιρεία της Μελίτης. Οι εταιρείες δεν βγαίνουν με τις ανελαστικές υποχρεώσεις που αναλαμβάνει για το εργασιακό ο νέος επενδυτής, είναι το μήνυμα που έχει φτάσει προς την πλευρά της ΔΕΗ, ενώ ειδικά για τη Μελίτη, θεωρείται κομβικό να εγγυηθεί η ΔΕΗ την τιμή του λιγνίτη για το διάστημα που θα χρειαστεί μέχρι να διανοιχθεί το νέο ορυχείο.
Τα μηνύματα
Οι προσπάθειες της ΔΕΗ και της ελληνικής κυβέρνησης για την επιτυχία του διαγωνισμού έχουν πολλαπλή ανάγνωση. Πρωτίστως όμως, δείχνουν ότι η Αθήνα έχει αντιληφθεί πως πιθανή αποτυχία του διαγωνισμού, οδηγεί τις εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρισμού και τη ΔΕΗ σε αχαρτογράφητα νερά, κατά τα λεγόμενα του υπουργού ενέργειας Γ. Σταθάκη, ανοίγοντας εκ νέου ζητήματα που εν πολλοίς θεωρούνταν κλεισμένα και διευθετημένα. Σε περίπτωση αποτυχίας θα πρέπει να δούμε τι πήγε λάθος. Εκ των πραγμάτων όλες οι εξελίξεις στην ελληνική αγορά συναρτώνται με το αποτέλεσμα του διαγωνισμού ήταν το μήνυμα που πέρασαν προ ημερών πηγές της Κομισιόν, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στα ενεργειακά στην Ελλάδα και ειδικά στην αγορά του ηλεκτρισμού. 
 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου