Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

“Καρφί” Αρβανίτη για Μητσοτάκη: Πήγε να το παίξει “καλός μαθητής” και ανακοίνωσε τέλος του λιγνίτη ως το 2023 όταν ούτε η ΕΕ δεν είναι έτοιμη – Επικοινωνιακή κίνηση όπως και σε προσφυγικό και Πρέσπες (vid)

Την Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου, διοργανώθηκε από την GUE/NGL και τους ευρωβουλευτές Δημήτρη Παπαδημούλη και Πέτρο Κόκκαλη εκδήλωση με θέμα «Δίκαιη Πράσινη Μετάβαση στην Ευρώπη», με συμμετοχή και του τ. υφυπουργού Ενέργειας και νυν τομεάρχη Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου
Στο πλαίσιο της συζήτησης, έγινε εκτενής αναφορά στη
Δυτική Μακεδονία, τη μετάβαση σε μια μεταλιγνιτική περιοχή και το πόσο δίκαια θα γίνει αυτή, μετά τον εθνικό σχεδιασμό που ορίζει το κλείσιμο των λιγνιτικών εργοστασίων το 2023. Στην εκδήλωση της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) συμμετείχαν Έλληνες Ευρωβουλευτές και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι οποίοι περιέγραψαν τους όρους και τις προϋποθέσεις της κατανομής των Ευρωπαϊκών κονδυλίων στις λιγντικές περιφέρειες. Μάλιστα, επισημάνθηκε από τους εκπροσώπους της Κομισιόν, πως η απολιγνιτοποίηση και γενικά η μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή απαιτεί δεκαετίες και συγκεκριμένο πλάνο ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Αρβανίτης, ο οποίος τόνισε πως η Δίκαιη Μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή πρέπει να είναι δίκαιη για όλους· πως θέλει χρόνο, ομαλότητα και δημόσια ΔΕΗ:
Η δίκαιη μετάβαση δε μπορεί να είναι δίκαιη μόνο για τους ιδιοκτήτες και για όσους θέλουν να πάρουν τη δημόσια περιουσία. Αυτό είναι μια αρπακτική μετάβαση του δημόσιου φορέα, εν προκειμένω της ΔΕΗ.
Πριν από μια εβδομάδα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Αναφορών, ζητήσαμε τα ζητήματα που αφορούν στο εργατικό δυναμικό τέτοιων επιχειρήσεων να μεταφερθούν στην αρμόδια επιτροπή για τα εργασιακά δικαιώματα, EMPL, διότι υπάρχει ένα ζήτημα της μετάβασής τους στη νέα εποχή. Πώς θα αντιμετωπιστεί η ανεργία αυτών των ανθρώπων, πώς θα διασφαλιστεί η εργασία τους; Ο φάκελος έμεινε ανοιχτός και αυτό συνιστά μια μικρή νίκη.
Όσον αφορά στην απολιγνιτοποίηση, χρειάζεται πολύς χρόνος, ομαλή μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή και διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας αλλά και της βιωσιμότητας της περιοχής. Πρέπει, μάλιστα, να υπάρχει δημόσιος χαρακτήρας και δημόσιος έλεγχος της νέας κατάστασης, και ιδιοκτησιακά. Δεν είμαι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων.
Ο κύριος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2023 προσπαθώντας να φανεί «καλός μαθητής», σε κάτι όμως που η ίδια η ΕΕ δεν είναι ακόμη έτοιμη να προχωρήσει. Όπως και στο προσφυγικό, τη Συμφωνία των Πρεσπών, το ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό, πρόκειται για κίνηση επικοινωνιακού χαρακτήρα, σε πρώτο χρόνο. Σε δεύτερο χρόνο θα δείτε πως ο κύριος Μητσοτάκης θα το μαζέψει το θέμα· ή τουλάχιστον έτσι οφείλει να κάνει.

 πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου