Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Γερμανικό ενδιαφέρον για το ελληνικό Green Deal των 44 δισ ευρώ - Κοινό επενδυτικό φόρουμ στο Βερολίνο στις 9 Μαρτίου

 
Στις μεγάλες ευκαιρίες που κρύβει η ελληνική αγορά ενέργειας, από την ηλεκτροκίνηση και την απανθρακοποίηση έως τις ΑΠΕ και τις φιλόδοξες επενδύσεις στα δίκτυα και στις υποβρύχιες διασυνδέσεις, στρέφουν το βλέμμα τους οι μεγάλοι γερμανικοί όμιλοι που θα συμμετάσχουν στις 9 Μαρτίου στο ελληνο-γερμανικό φόρουμ του Βερολίνου, παρουσία των Μητσοτάκη-Μέρκελ.
Στην ουσία πρόκειται για την συνέχεια της συνάντησης των δύο
ηγετών τον περασμένο Αύγουστο στο Βερολίνο όπου και είχε τεθεί για πρώτη φορά στο τραπέζι η λεγόμενη "πράσινη ατζέντα" και η συνεργασία πάνω σε επενδύσεις φιλικές προς το περιβάλλον. Στις τότε μάλιστα κοινές δηλώσεις, είχε προαναγγελθεί η διεξαγωγή κοινού επενδυτικού φόρουμ μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ενεργειακών εταιρειών και τώρα έρχεται η ώρα προκειμένου αυτό να υλοποιηθεί.
Σε αυτή λοιπόν την φάση, όπου το ζητούμενο είναι να βρεθούν μακροπρόθεσμοι ξένοι επενδυτές για να κάνουν πράξη το ελληνικό Green Deal και το μεγαλεπήβολο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), ύψους 44 δισ ευρώ ως το 2030, η κυβέρνηση θα τεστάρει το ενδιαφέρον των μεγάλων γερμανικών ομίλων, οι οποίοι δεν κρύβουν ότι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στην εγχώρια αγορά.
Στις 9 Μαρτίου πρόκειται να δώσουν ραντεβού στο Βερολίνο, κορυφαίοι γερμανικοί ενεργειακοί όμιλοι που μεταξύ άλλων ενδιαφέρονται για την απολιγνιτοποίηση όπως η RWE, για το ΔΕΔΔΗΕ όπως η EON, για τις ανεμογγενήτριες όπως η Enercon, με ελληνικούς ομίλους σαν τις ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Mytilineos, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, μαζί και με τράπεζες από τις δύο χώρες, στο πλαίσιο του German-Hellenic Economic Forum. Ενεργό ρόλο για την οργάνωση των συναντήσεων φέρεται να έχει αναλάβει από ελληνικής πλευράς ο υπ. Ανάπτυξης Αδ.Γεωργιάδης και από γερμανικής ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Πίτερ Αλτμάγιερ, ενώ λέγεται ότι στο συνέδριο θα συμμετάσχουν η Ανγκελα Μέρκελ και ο Κ.Μητσοτάκης, κάνοντας ανάλογες παρεμβάσεις.
Η EON για τον ΔΕΔΔΗΕ
Το γερμανικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά ενέργειας έχει εκδηλωθεί τελευταίως ουκ ολίγες φορές και με επίσημο τρόπο. Στην περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ για παράδειγμα, οι Γερμανοί βλέπουν τις τεράστιες ευκαιρίες που προσφέρει η εταιρεία, καθώς διαχειρίζεται ένα πεπαλαιωμένο δίκτυο, που χρήζει εκσυγχρονισμού, και κυρίως κρύβει ένα θησαυρό, αφού πάνω στα 239.000 χλμ μπορούν να κουμπώσουν οπτικές ίννες. Τις κρυμμένες αυτές υπεραξίες έχει δει η γερμανική EON, που κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Βερολίνο, στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, λέγεται ότι του είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της για το ελληνικό δίκτυο διανομής. Σημειωτέον ότι η γερμανική εταιρεία επεκτείνεται συνεχώς στον τομέα αυτό, και τον περασμένο Σεπτέμβριο εγκρίθηκε από την Κομισιόν η ενοποίηση του δικτύου της με εκείνο της Innogy, θυγατρικής της επίσης γερμανικής RWE. 
Η RWE για απολιγνιτοποίηση και ΑΠΕ
Στην περίπτωση της RWE έχει εκφραστεί επισήμως ενδιαφέρον και μάλιστα στον Κ.Μητσοτάκη από τον επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας, Ρ.Μ.Σμιτς, για την διαδικασία απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ. Σε συνάντηση που είχαν τον Οκτώβριο, ο γερμανός μάνατζερ, είχε μεταφέρει στον Πρωθυπουργό την πρόθεση της RWE, όχι μόνο για να επενδύσει στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ, αλλά και για παροχή της τεχνογνωσίας που αυτή διαθέτει σε ζητήματα απανθρακοποίησης μέσα από καθαρές τεχνολογίες.
Το know how των Γερμανών είναι πολύ μεγάλο. Τα πρώτα βήματα προκειμένου, ένας από τους πλέον ρυπογόνους κάποτε ευρωπαικούς ενεργειακούς ομίλους, να αποκτήσει ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα, ξεκίνησαν το 2012. Στο διάστημα 2012- 2018, η RWE κατάφερε να μειώσει κατά 60 εκατομμύρια τόνους τις εκπομπές CO2, δηλαδή κατά 30%. Η ποσότητα ισοδυναμεί με το διοξείδιο του άνθρακα που εκπέμπεται από 30 εκατομμύρια αυτοκίνητα ετησίως. Στόχος τώρα της εταιρείας, όπως είχε ανακοινώσει στις αρχές Οκτωβρίου ο μάνατζερ Ρ.Μάρτιν Σμιτς είναι να έχει απεξαρτηθεί πλήρως από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2040.
Το ενδιαφέρον της RWE για την Ελλάδα αφορά μεταξύ άλλων και στο project “Πτολεμαίδα 5”. Η μονάδα θα σταματήσει να χρησιμοποιεί ως καύσιμο το λιγνίτη το 2028 με τη διοίκηση της ΔΕΗ να έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει τις εναλλακτικές προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες μετατροπές και το εργοστάσιο να μπορεί -από το χρονικό αυτό σημείο και μετά- να λειτουργεί με διαφορετικό καύσιμο. Ποιες θα είναι οι εναλλακτικές ; Φυσικό αέριο, βιομάζα, καύση απορριμμάτων ή ακόμη και ένας συνδυασμό των τριών παραπάνω, ήταν οι πιθανές επιλογές για μετά το 2028, όπως είχε αναφέρει τον Δεκέμβριο η διοίκηση της ΔΕΗ κατά την παρουσίαση του νέου Business Plan της επιχείρησης.

 Γιώργος Φιντικάκης
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου