Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

Έπεσε η μάσκα του Χατζηδάκη: Προκλητικό ξεπούλημα του ΔΕΔΔΗΕ


Σχεδιασμένη στο πόδι και με εισπρακτική λογική η ιδιωτικοποίηση του 49%, που αρχίζει τον Ιανουάριο και προσφέρει στον αγοραστή ετήσια απόδοση 6,7%, την ώρα που στον… πολιτισμένο κόσμο η αντίστοιχη απόδοση είναι στο 3%! 

Δεν ψάχνουν επενδυτή, αλλά fund που θα βγάλει κέρδος υπερδιπλάσιο! 

Πολύ ακριβά μπορεί να πληρώσουν οι Ελληνες φορολογούμενοι και

καταναλωτές την προχειρότητα με την οποία προωθείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, θυγατρικής της ΔΕΗ που διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη μέση και χαμηλή τάση.

Σύμφωνα με στελέχη της ενεργειακής αγοράς, ο διαγωνισμός που προκήρυξε προ ημερών η ΔΕΗ, με πολιτική εντολή του Κωστή Χατζηδάκη, είναι σχεδιασμένος κυριολεκτικά στο γόνατο, με εισπρακτική λογική και μόνο, καθώς δεν ενσωματώνει σχεδόν τίποτα από την πλούσια ευρωπαϊκή εμπειρία με ανάλογες ιδιωτικοποιήσεις.

Παράλληλα, προβλέπονται προκλητικές σίγουρες αποδόσεις για τους ιδιώτες επενδυτές που θα αποκτήσουν το 49%. Δηλαδή οι ιδιώτες θα πάρουν αποδόσεις διπλάσιες από αυτές που παίρνουν όσοι επενδύουν σε αντίστοιχες εταιρίες ανά την Ευρώπη, χωρίς να βάλουν ούτε ευρώ για το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ. Ειδικά για τους «έξυπνους» μετρητές, στο ΥΠΕΝ θέλουν να κάνουν το απίστευτο: να δώσουν στον ΔΕΔΔΗΕ δάνειο κοντά στα 700.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Θέλουν… fund

Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, με ελληνικής εμπνεύσεως σχέδιο, γίνεται μάλιστα εσπευσμένα, αφού προ ημερών δημοσιεύτηκε η πρόσκληση με ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος την 29η Ιανουαρίου. Οπως προκύπτει και από τις διαρροές του υπουργείου, δεν αναζητείται ενεργός επενδυτής μειοψηφίας, αλλά κάποιο fund που θα αποκτήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ επειδή θα έχει σταθμισμένο κόστος κεφαλαίου 6,7%, υπερδιπλάσιο από τις αντίστοιχες εταιρίες στον πολιτισμένο κόσμο.

Σημειώνεται πως αυτή η απόδοση, δηλαδή το ετήσιο έσοδο του ΔΕΔΔΗΕ, αποφασίστηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Ηδη στο υπουργείο πανηγυρίζουν πως έχουν ενδιαφερθεί ισχυρά διεθνή funds που τοποθετούνται στον τομέα των υποδομών. «Με τέτοιες σίγουρες αποδόσεις θα έπρεπε να υπάρχει ουρά έξω από τα γραφεία του ΥΠΕΝ» λένε στην αγορά.

Τι έκανε η Τουρκία

Στην ενεργειακή αγορά υπενθυμίζουν πως η γειτονική Τουρκία πώλησε τον αντίστοιχο διαχειριστή σε 21 διαφορετικά κομμάτια. Η απόφαση του ΥΠΕΝ για πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ ως ενιαίου τμήματος εξυπηρετεί απλά την εισπρακτική λογική του υπουργείου και τίποτε άλλο, τονίζουν στην αγορά ενέργειας. Στο παρελθόν, υπενθυμίζουν, είχε πέσει στο τραπέζι το σχέδιο να σπάσει ο ΔΕΔΔΗΕ σε 5-7 γεωγραφικές περιοχές οι οποίες θα ιδιωτικοποιούνταν ξεχωριστά και σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Ούτως ή άλλως αντίστοιχο είναι σήμερα το μοντέλο με το δίκτυο διανομής του φυσικού αερίου, εξηγούν.

Με αυτόν τον τρόπο, λένε οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης άποψης, θα υπήρχε και ανταγωνισμός μεταξύ των τοπικών διαχειριστών, όχι στη διεκδίκηση πελατών (αφού θα είχαν γεωγραφικά κατανεμημένη παρουσία), αλλά στον τρόπο που αξιολογούνται από τη ρυθμιστική αρχή. Ταυτόχρονα, οι τοπικοί διαχειριστές του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης θα ανταποκρίνονταν καλύτερα και ταχύτερα στις απαιτήσεις της τοπικής αγοράς, ενώ θα υπήρχε βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης.

Ενα τέτοιο σχέδιο θα οδηγούσε σε μικρότερα άμεσα έσοδα για τη ΔΕΗ που σήμερα ελέγχει το 100% του ΔΕΔΔΗΕ και ψάχνει τρόπους να χρηματοδοτήσει επενδύσεις και να αποπληρώσει δανεισμό. Σίγουρα, όμως, λένε οι γνωρίζοντες, θα είχε πολλά οφέλη από πλευράς επενδύσεων, επιπέδου υπηρεσιών κ.ά. Αντ’ αυτού, το ΥΠΕΝ προωθεί έναν «ελληνικού τύπου διαγωνισμό», με στόχο να βρεθεί κάποιος που απλώς θα βάλει τα λεφτά του για το 49%, βλέποντας τις τεράστιες σίγουρες αποδόσεις του ΔΕΔΔΗΕ όπως ορίστηκαν πρόσφατα από την ΡΑΕ, που ενέκρινε το ρυθμισμένο ετήσιο έσοδό του. Η ΡΑΕ προσφέρει στον επενδυτή απόδοση 6,7% για την προσεχή πενταετία, την ίδια στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρώπη η αντίστοιχη απόδοση κινείται κοντά στο 3%, όπως προαναφέρθηκε.

Πολύ μεγάλες επενδύσεις

Βέβαια, όσοι θεωρούν πως είναι λογικό η ρυθμιστική Αρχή να καθορίζει τόσο υψηλή απόδοση επισημαίνουν πως (σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του) ο ΔΕΔΔΗΕ πρέπει να προχωρήσει σε πολύ μεγάλες επενδύσεις. Εξαιτίας της πολυετούς αδιαφορίας και της κακοδιοίκησης, το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση είναι σε άθλια κατάσταση. Πρόσφατες είναι οι δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη για την κατάσταση που παρέλαβε, όταν οι καταναλωτές δεν μπορούσαν να συνδεθούν γιατί δεν υπήρχαν ρολόγια (μετρητές δηλαδή) ή επειδή οι ξύλινες κολόνες αποδείχθηκαν σάπιες και έπρεπε να αντικατασταθούν. «Ακόμα και έτσι, όμως, οι σίγουρες αποδόσεις είναι προκλητικά υψηλές και θυμίζουν ξεπούλημα» υποστηρίζουν όσοι αντιτίθενται στο σχέδιο πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Εξτρα μπόνους τα κεφάλαια για «έξυπνους» μετρητές

Το κερασάκι στην τούρτα θεωρείται η διαφημιζόμενη από τον Κωστή Χατζηδάκη «αιμοδοσία» του ΔΕΔΔΗΕ με τεράστια κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, έστω με τη μορφή των δανείων, ώστε να προχωρήσει στην αντικατάσταση των γνωστών ρολογιών της ΔΕΗ με «έξυπνους» μετρητές. Με αυτό τον τρόπο η απόδοση που θα έχουν οι ιδιώτες επενδυτές εκτινάσσεται ακόμα πιο ψηλά! Χωρίς να βάλουν το χέρι στην τσέπη θα δουν βελτίωση των εσόδων του ΔΕΔΔΗΕ, καλύτερη διαχείριση του δικτύου κ.ά. που προσφέρουν οι «έξυπνοι» μετρητές.

Ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση οι ενδιαφερόμενοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον με καταληκτική ημερομηνία την 29η Ιανουαρίου του 2021. Αφού αξιολογηθούν οι προϋποθέσεις, θα δημιουργηθεί η λίστα όσων υποψηφίων καλύπτουν τις απαιτήσεις προκειμένου να εκκινήσει η δεύτερη φάση του διαγωνισμού με τις δεσμευτικές προσφορές.

www.newsbreak.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου