Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

"Φωτιά" στην αγορά ρεύματος - Στα ύψη το κόστος εξισορρόπησης παρά τις «συστάσεις» Χατζηδάκη - Ελλοχεύουν "κανόνια" για προμηθευτές, αυξήσεις για καταναλωτές


Ξεπέρασε κάθε όριο λογικής το κόστος εξισορρόπησης στην αγορά ρεύματος, καθώς κατά την 5η εβδομάδα λειτουργίας του Τarget Μodel, αυτό εκτοξεύτηκε στα 57 εκατ. ευρώ, όταν και τις τέσσερις πρώτες εβδομάδες μαζί είχε φτάσει αθροιστικά στα 71 εκατ ευρώ. Η διατήρηση του πολύ υψηλού κόστους στη χονδρεμπορική αγορά δημιουργεί εκρηκτική κατάσταση με τον κίνδυνο να υπάρξουν "κανόνια" σε μη καθετοποιημένους προμηθευτές να είναι ορατός, ενώ οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, ξεκινώντας από τη Μέση

Τάση, είναι πλέον γεγονός.

Η τελευταία εβδομαδιαία εκκαθάριση που απέστειλε χθες ο ΑΔΜΗΕ στους προμηθευτές για την εβδομάδα 30 Νοεμβρίου - 6 Δεκεμβρίου αποτυπώνει και την επικινδυνότητα της κατάστασης. Καταδεικνύει ένα συνολικό κόστος εξισορρόπησης στα 43,37 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν η αντίστοιχη μεσοσταθμική τιμή στην προημερήσια αγορά (DAM) είχε διαμορφωθεί την ίδια περίοδο στα 66,18 ευρώ. Δηλαδή το κόστος στην Balancing Market αντιστοιχούσε σε περίπου το 66% της αξίας στην DAM.

Τα παραπάνω κόστη είναι περίπου διπλάσια έναντι εκείνων της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ για μια ημέρα, ξεπέρασαν ακόμη και τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα. Το πιο ανησυχητικό ωστόσο είναι ότι ακόμη και μετά τις παραινέσεις του Κωστή Χατζηδάκη, το κόστος στην αγορά εξισορρόπησης ξεπέρασε κατά τις 5 και 6 Δεκεμβρίου τα επίπεδα των 20 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν προ Τarget Μodel δεν υπερέβαινε τα 3-4 ευρώ.

Και παρά τις διαβεβαιώσεις που δίνονται αρμοδίως ότι οι «παιδικές ασθένειες» της νέας αυτής αγοράς σύντομα θα ξεπερασθούν, καθώς και ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια, τα μηνύματα εκ μέρους κάποιων προμηθευτών δείχνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Τα βέλη τους δεν αφήνουν εκτός και την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στην οποία χρεώνουν αδράνεια, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων, ενώ έχουν προαναγγείλει, όπως είναι σε γνώση της Αρχής, μέσω και των επιστολών που της έχουν αποστείλει (παραλήπτες επίσης ήταν το ΥΠΕΝ και ο ΑΔΜΗΕ), ότι θα προβούν σε νομικές ενέργειες κατά παντός υπευθύνου για τον καταλογισμό ευθυνών μιας κατάστασης που αυξάνει τα κόστη τους, άρα και αυτά του τελικού καταναλωτή. Σημειωτέον ότι χθες η ΡΑΕ είχε σύμφωνα με πληροφορίες συνάντηση και με τους θερμικούς παραγωγούς, κάθε ένας εκ των οποίων υπερασπίστηκε τους χειρισμούς του. Οσο για την Αρχή περιορίστηκε κατά κύριο λόγο σε συστάσεις.

Η τιμή παραμένει ψηλά

Το ζήτημα είναι ότι παρ’ ότι μετά την παρέμβαση Χατζηδάκη, την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τους παραγωγούς, η κατάσταση κάπως βελτιώθηκε, εντούτοις η τιμή ανά μεγαβατώρα παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες κινείται μεταξύ των 13 και των 20 ευρώ η μεγαβατώρα, αναλόγως την ημέρα.

Ακόμη όμως και αν αύριο το πρωί, η κατάσταση εξισορροπούσε με ένα «μαγικό ραβδί», εντούτοις το συνολικό ποσό που έχει πληρώσει ο κλάδος της προμήθειας από την έναρξη του target model έως και σήμερα, ξεπερνά τα 130 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά είναι ικανά να τινάξουν στον αέρα τα ταμεία των μη καθετοποιημένων εταιρειών προμήθειας, όχι μόνον σε επίπεδο ρευστότητας, αλλά και σε επίπεδο ισολογισμών, δηλαδή απειλούν τη βιωσιμότητά τους.

Στελέχη τέτοιων εταιρειών προμήθειας «βλέπουν» πίσω από τη διατήρηση του προβλήματος και μια συνειδητή προσπάθεια απαξίωσης από κάποιους μεγάλους των μη καθετοποιημένων προμηθευτών, ώστε να υπάρξει ξεκαθάρισμα της αγοράς, κάτι το οποίο έχει ξεκινήσει αθόρυβα εδώ και καιρό.

Καταγγελίες συμβάσεων

Ετερη παρενέργεια της κατάστασης είναι το τελευταίο διάστημα αρκετοί προμηθευτές καταγγέλουν τις συμβάσεις τους με πελάτες. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που συμβαίνει στην αγορά της μέσης τάσης, όπου προμηθευτές καταγγέλλουν συμβάσεις που είχαν τιμές στα επίπεδα των 53 έως 55 ευρώ ανά μεγαβατώρα, προκειμένου να τις αυξήσουν στα επίπεδα των 67 – 68 ευρώ, ώστε να είναι βιώσιμοι με τα νέα δεδομένα της αγοράς.Εκτός όμως από τις υφιστάμενες συμβάσεις, η εικόνα στη χονδρεμπορική επηρεάζει και τις καινούριες στη Μέση Τάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες οι καινούριες συμβάσεις έχουν συμπεριλάβει και αυξήσεις που κυμαίνονται στα επίπεδα της τάξης του 20%.

Συμπερασματικά, φαίνεται να έχει ήδη συντελεστεί μια αύξηση του κόστους ρεύματος για τη Μέση Τάση, από την οποία τροφοδοτείται, ως γνωστόν, ο κορμός της παραγωγικής δραστηριότητας και του τομέα υπηρεσιών της χώρας. Οσο για τη χαμηλή τάση, οι ρήτρες που περιλαμβάνονται στα τιμολόγια, εκτιμάται ότι μόλις έρθει η εκκαθάριση, θα οδηγήσουν σε "σιωπηρές" ανατιμήσεις οι οποίες επίσης θα περάσουν στην κατανάλωση. Σημειώνεται ότι για τα τιμολόγια πολλών εταιρειών οι ρήτρες δεν αφορούν μόνο την οριακή τιμή του συστήματος αλλά και το σύνολο του χονδρεμπορικού κόστους του ρεύματος, δηλαδή περιλαμβάνουν και τους λογαριασμούς προσαυξήσεων. 

 

Γιώργος Φιντικάκης 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου