Μπαράζ αιτήματων από funds που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μερίδια άνω του 10% των νέων μετοχών που θα εκδοθούν στην αύξηση κεφαλαίου, δέχεται καθημερινά η ΔΕΗ. Αμερικανικά, βρετανικά, γαλλικά, βορειοευρωπαϊκά, αυστραλιανά και άλλα funds, δεν χάνουν ευκαιρία να εκδηλώνουν τις προθέσεις τους για την απόκτηση λίαν μεγάλων πακέτων στην ΑΜΚ, βάζοντας δηλαδή στο
τραπέζι το καθένα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.Δύο ακριβώς εβδομάδες πριν την Γενική Συνέλευση της 19ης Οκτωβρίου, οι συναντήσεις του επιτελείου της ΔΕΗ με επενδυτές είναι συνεχείς, τα αιτήματα πολλά και το ενδιαφέρον αυξανόμενο, χωρίς ωστόσο αυτό να αλλάζει τον αρχικό στόχο του εγχείρηματος: Να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή διασπορά σε πολλά και υψηλής ποιότητας funds και όχι σε λίγα και καλά. Το ύψος της τιμής των νέων μετοχών θα προσδιοριστεί από το book building, αμέσως μετά τη Γ.Συνέλευση, καθώς ωστόσο όλα δείχνουν ότι η αύξηση θα είναι της τάξης του 1 δισ ευρώ, αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή θα διαμορφωθεί στο εύρος των 8-8,5 ευρώ. Την προηγούμενη εβδομάδα, η τιμή σημείωσε μια άνοδο γύρω στο 8%, ανερχόμενη σε 8,65 ευρώ από τα 8 ευρώ, ενισχύοντας παρόμοια σενάρια. Το σίγουρο είναι ότι η κάλυψη της αύξησης θεωρείται εγγυημένη, με βάση και την εικόνα των δύο συμβούλων, Goldman Sachs και Citigroup, με μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια να δίνουν το παρόν και με την ονοματολογία να οργιάζει.
Αν και στην εξαιρετικά αυτή ευαίσθητη φάση, η διοίκηση της ΔΕΗ τηρεί, και σωστά, σιγήν ιχθύος, εντούτοις τα funds που μπήκαν φέτος στις ομολογιακές της εκδόσεις, όπως και όσα ενδιαφέρθηαν για το ΔΕΔΔΗΕ, δίνουν μια εικόνα ως προς το ποιοί έχουν την ΑΜΚ στα ραντάρ τους. Από τις CVC Capital, Blackrock, Ardian, KKR, Macquairie, First Sentier, Oak Hill και Helikon (που έχει ήδη τοποθετηθεί στην εταιρεία με ποσοστό 5%), έως τα 16 funds που είχαν τοποθετηθεί το καλοκαίρι στο ομόλογο της ΔΕΗ, όλοι αυτή τη στιγμή είναι δυνητικοί παίκτες. Σε όσους τοποθετήθηκαν στο 7ετές ομόλογο της επιχείρησης τον Ιούλιο, συμπεριλαμβάνονται οι EBRD, Fidelity, Apollo, Carmignac, Twenty Four AM, Bluecrest και Pictet, Union Investments, Sona Asset Management, Barings, Aperture, Saba Capital και Vontobel, funds που επίσης θα μπορούσαν να βρεθούν στην σχετική λίστα.
Ενα ενδιαφέρον που είχε αρχίσει να καταγράφεται για την επιχείρηση ήδη από τα τέλη του 2020, όταν σε roadshows, όπως της ΕΧΑΕ, έγινε σαφές ότι η μετοχή προσελκύει το ενδιαφέρον πλειάδας παικτών: Από τη Helikon Investments , μέχρι τις Bell Rock Capital, Allianz Global Investors, Sephora Investment Advisors, Waterwill Capital Management, Cleargate Capital, Zenon Investments, κ.ό.κ. Funds δηλαδή που επενδύουν σε utilities και υποδομές, κάποια εκ των οποίων έφτασαν μέχρι και την πόρτα του ΔΕΔΔΗΕ. Πέραν της ονοματολογίας και των συνεχών επαφών, το τόνο συνεχίζουν να δίνουν από τη μία η κεφαλαιακή ενίσχυση της ΔΕΗ, μέσω της εγγυημένης κάλυψης της ΑΜΚ και από την άλλη πλευρά, η συζήτηση για τους μικροεπενδυτές. Οι τελευταίοι ναι μεν χάνουν το δικαίωμα προτίμησης, ωστόσο θα γίνουν μέτοχοι σε μια μεγαλύτερη και σημαντικότερη ΔΕΗ, επομένως σε βάθος χρόνου θα αποκομίσουν υπεραξίες.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου