Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Νέα παραλλαγή στη συνάντηση Σκουρλέτη με τους δανειστές - προβλέπει την μεταφορά του 100% του ΑΔΜΗΕ στο δημόσιο

Αποτέλεσμα εικόνας για σκουρλετης 
Νέα πρόταση, που ουσιαστικά αποτελεί επαναφορά ενός παλιότερου μοντέλου ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, συζητείται, σύμφωνα με πληροφορίες, στις συνεχιζόμενες επαφές Σκουρλέτη με το κουαρτέτο των δανειστών. 
Η πρόταση αυτή, την οποία υπέβαλε η ελληνική πλευρά, προβλέπει την αγορά του 100% του ΑΔΜΗΕ από το ελληνικό  δημόσιο το οποίο θα μπορούσε
στη συνέχεια να διαθέσει μέχρι και το 49%, είτε σε τρίτο ιδιώτη επενδυτή, είτε μέσω χρηματιστηρίου κ.λπ.
Το βασικό ζήτημα που πρέπει να λυθεί και με αυτή τη λύση είναι το πώς θα αποζημιωθεί η ΔΕΗ. Η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει υπόψη της και να συζητά συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία. Ανάμεσα σε αυτά συζητείται ο δανεισμός εκ μέρους του ΑΔΜΗΕ (η εταιρεία έχει σημαντικά περιθώρια), η παραχώρηση στη ΔΕΗ μέρους των κερδών σε βάθος χρόνου, η αξιοποίηση κεφαλαίων που θα προκύψουν από την πώληση του 49% κ.λπ. Όσον αφορά την αποτίμηση των παγίων, το πιθανότερο είναι να ληφθεί ως βάση η αποτίμηση που είχε γίνει από τις τράπεζες κατά την πρόσφατη διαδικασία σύναψης δανείων εκ μέρους της ΔΕΗ.
Από τα "επίμαχα" σημεία που συζητούνται με τους εκπροσώπους των θεσμών είναι φυσικά το ποιος θα έχει το management, το οποίο η πλευρά των δανειστών επιμένει να περάσει σε ιδιώτη ενώ η κυβέρνηση το θεωρεί "κόκκινη γραμμή". 
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι η συζήτηση με τους θεσμούς γίνεται χωρίς να υπάρχει στο τραπέζι θέμα ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, καθώς η ελληνική πλευρά οριοθετεί τις συζητήσεις στο αυστηρό πλαίσιο της συμφωνίας. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι με βάση τα όσα προβλέπονται από το ευρωπαϊκό πλαίσιο δεν υπάρχει καμία απαγόρευση ή υποχρέωση για ιδιωτικοποίηση των δικτύων ούτε υπάρχει πρόβλημα για μετατροπή μιας κρατικής εταιρείας διαχείρισης των δικτύων σε δημόσια. 
Οι συζητήσεις με την τρόικα για το θέμα του ΑΔΜΗΕ θα επαναληφθούν την Τετάρτη το απόγευμα, ωστόσο το χρονικό περιθώριο είναι πλέον μικρό, αφού οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν καταλήξει το αργότερο μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου