Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

"Νεκρά" για τους δανειστές τα ΝΟΜΕ, επιμένουν για πωλήσεις μονάδων

"Νεκρά" για τους δανειστές τα ΝΟΜΕ, επιμένουν για πωλήσεις μονάδων 
 Του Χάρη Φλουδόπουλου

"Τούμπα" έχει έρθει η ενεργειακή διαπραγμάτευση, με σοβαρό το ενδεχόμενο να υπάρξει μείζον θέμα εμπλοκής που θα ακουμπήσει το σύνολο της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία με τους δανειστές.

"Πέτρα του σκανδάλου", η απαίτηση των δανειστών να μπει εδώ και τώρα θέμα πώλησης υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών
μονάδων της ΔΕΗ, που θα περιγράφεται αναλυτικά στα περίφημα εναλλακτικά δομικά μέτρα για το άνοιγμα της αγοράς. 

Και εάν η απαίτηση των δανειστών ήταν γνωστή εδώ και αρκετές ημέρες, εκείνο που δεν είναι γνωστό είναι ότι, πρώτον, επιμένουν με έμφαση στην περιγραφή των εναλλακτικών μέτρων "εδώ και τώρα" καθώς , δεύτερον, θεωρούν ότι η υπόθεση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ είναι πρακτικά νεκρή. Σε αυτήν την κατεύθυνση βεβαίως έχει βάλει το χέρι της και η ΔΕΗ, η οποία κατά την τεχνική της συμμετοχή στη διαπραγμάτευση προ ημερών, ουσιαστικά υπονόμευσε πλήρως τις περίφημες δημοπρασίες ενέργειας, παρουσιάζοντας αναλυτικά μια σειρά από επιχειρήματα γιατί κατά την άποψή της το μέτρο δεν μπορεί να λειτουργήσει. 

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα κατά το τελικό teleconference που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στις 4, η διαπραγμάτευση "δεν πήγε καλά" και είναι χαρακτηριστικό ότι για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, οι δανειστές δεν ανοίγουν κανένα θέμα συζήτησης παρά μόνο για το πως θα γίνει η ομαλή μετάβαση στα εναλλακτικά δομικά μέτρα. Τι σημαίνει αυτό ακριβώς; Πως δε θα επηρεαστούν και θα εξασφαλιστούν για την επόμενη ημέρα, οι προμηθευτές που έχουν ήδη αγοράσει ποσότητες ενέργειας στις 2 πρώτες δημοπρασίες και έχουν "χτίσει" πελατολόγιο πάνω σε αυτές.

Στον αντίποδα, υπάρχει βεβαίως πάντα η πρόταση που έχει κατατεθεί από τη ΔΕΗ, για τη μεταφορά πελατολογίου μέσω πώλησης εταιρειών λιανικής που θα δημιουργηθούν. Η πρόταση της ΔΕΗ όπως περιγράφεται αναλυτικά στην προκήρυξη για την πρόσληψη συμβούλου περιλαμβάνει "προίκα" από ποσότητες ενέργειας σε εγγυημένη τιμή. Δηλαδή η ΔΕΗ φιλοδοξεί να αντικαταστήσει την πώληση ενέργειας μέσω των δημοπρασιών, διαθέτοντας σε ανταγωνιστές της πελατολόγιο, που θα έχει εξασφαλισμένη ενέργεια σε συγκεκριμένη τιμή. Ωστόσο, η πρόταση αυτή, φαίνεται ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ανταγωνισμού. Αυτό τουλάχιστον έχει διαμηνυθεί από την πλευρά των δανειστών, οι οποίοι έχουν τονίσει ότι για την τελική έγκριση ή όχι της πρότασης θα αποφανθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. 

Πρακτικά δηλαδή έχει δημιουργηθεί αδιέξοδο στα ενεργειακά, το οποίο μεταφράζεται σε συνολική απειλή για το κλείσιμο της συμφωνίας, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί κάποια πολιτική συμφωνία σε σχέση με τη συγκεκριμένη εκκρεμότητα. 

Τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς σε αυτήν την κατεύθυνση εμφανίζονται ισχυρά, με δεδομένο ότι υπάρχει ένα μπλοκ βουλευτών, κυρίως από τη Δ. Μακεδονία, που έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει συνολικά τη συμφωνία σε περίπτωση που αυτή περιλαμβάνει πωλήσεις μονάδων.

Ωστόσο και η πλευρά των δανειστών έχει ισχυρά επιχειρήματα – ιδιαίτερα όταν πράγματι ο ενεργειακός τομέας παρουσιάζει τη μεγαλύτερη υστέρηση ως προς το άνοιγμα της αγοράς και τη μείωση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ εδώ και πολλά χρόνια – που καθιστούν εξαιρετικά αμφίβολη την έκβαση της προσπάθειας να υπάρξει κάποιου είδους πολιτική συμφωνία στα ενεργειακά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου