Αβεβαιότητα για καρτέλ τιμών και μη ολοκλήρωση της
Πτολεμαίδας 5
Ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο προωθούνται οι δομικές
αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εκφράζει η Ένωση Βιομηχανικών
Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ).
Όπως σημειώνει, η ανεξέλεγκτη εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ θα οδηγήσει στη διαμόρφωση ολιγοπωλιακών καταστάσεων και αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τις επιχειρήσεις.
Όπως σημειώνει, η ανεξέλεγκτη εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ θα οδηγήσει στη διαμόρφωση ολιγοπωλιακών καταστάσεων και αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τις επιχειρήσεις.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα (3/5) η διοίκηση της ΕΒΙΚΕΝ, επανέλαβε το αίτημά της για την επέκταση για μία τριετία μετά τον Νοέμβριο του 2017 του μηχανισμού της διακοψιμότητας.
Όπως σημειώνει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να είναι έτοιμη να εγκρίνει έναν τέτοιο αυτοτελή μηχανισμό, υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβληθεί σχετικό αίτημα από το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σε ό, τι αφορά στο μέλλον της ΔΕΗ, η ηγεσία της ΕΒΙΚΕΝ εξέφρασε ανησυχία για το μέλλον της επιχείρησης και ζήτησε να δοθεί τέλος στην επικίνδυνη αβεβαιότητα σε σχέση με τα οικονομικά της, αλλά και με τη μορφή που θα έχει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μετά την πώληση λιγνιτικών μονάδων.
Ζητά δε, η Πολιτεία να καθορίσει άμεσα ένα μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, που θα προβλέπει ποιο θα είναι το μείγμα παραγωγής και μέσω αυτού θα μπορούν να γνωρίζουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να επενδύσουν.
Επίσης ο ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί ότι οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις που απεικονίζονται στην χρέωση προμηθευτή θα πλήξουν το ενεργειακό κόστος με το οποίο επιβαρύνεται.
Αντίθετα θα έπρεπε να είχαν επιβαρύνει το ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή τον λογαριασμό που αποτελεί μέρος των τιμολογίων της ΔΕΗ.
Είναι προφανές ότι ο ΕΒΙΚΕΝ εμμέσως πλην σαφώς στοχοποιεί για μια ακόμα φορά τις ανανεώσιμες πηγές που καλύπτονται από τις χρεώσεις προμηθευτή.
Παρόντες ήταν ο πρόεδρος κ. Κουκλέλης ( Βιοχάλκο), εκπρόσωποι των τσιμεντοβιομηχανιών και άλλοι.
ΕΒΙΚΕΝ κατά πάντων
"Η βίαιη εκποίηση παγίων της ΔΕΗ μπορεί να οδηγήσει σε ρυθμιζόμενο ολιγοπώλιο απέναντι στο οποίο οι επιχειρήσεις δεν θα έχουν διαπραγματευτική ισχύ", τόνισε σε ενημερωτική εκδήλωση ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Κων/νος Κουκλέλης, εκφράζοντας το φόβο να υπάρξει ενιαία πολιτική καθορισμού τιμών, σε αντίθεση με την ΕΕ όπου υπάρχουν δικλείδες όπως η λειτουργία χρηματιστηρίων ενέργειας.
Εξέφρασε δε το ερώτημα αν τα μέτρα για τη δημιουργία ελεύθερης και ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικης ενέργειας που περιλαμβάνονται στη συμφωνία θα εφαρμοστούν αποτελεσματικά, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που θα διαμορφωθεί.
Η ΕΒΙΚΕΝ εκτιμά ότι με τους σημερινούς ρυθμούς το μοντέλο - στόχος (target model) που προβλέπει η ευρωπαική νομοθεσία για τη δομή,της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα εφςρμοστεί πριν το 2019-2020.
Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ η ΕΒΙΚΕΝ υποστηρίζει ότι οδηγείται σε ασφυξία λόγω των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής (ΝΟΜΕ) , των επισφαλειών αλλά και της χρέωσης που επιβλήθηκε στους προμηθευτές υπέρ του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών.
Εκφράζει επίσης το φόβο να ακυρωθεί στην πράξη ή να καθυστερήσει το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ και ειδικότερα η νέα λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαίδα, λόγω έλλειψης κεφαλαίων.
Στα αιτήματα των βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας περιλαμβάνεται η παράταση τουλάχιστον για τρία χρόνια του μέτρου της διακοψιμότητας , μέσω του οποίου οι μεγάλοι καταναλωτές αμείβονται για να περιορίσουν τη ζητηση ενέργειας σε περιόδους αιχμής ή κρίσης.
Το μέτρο, που εφαρμόστηκε κατά την περίοδο της κρισης τον περασμένο χειμώνα κοστίζει συνολικά περί τα 34 εκατ. Ευρώ το χρόνο αλλά αποτελεί - όπως τονίστηκε - ένα σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση κρίσεων και ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας.
www.worldenergynews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου