Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Υπό έλεγχο προμηθευτές ρεύματος για παρακράτηση ρυθμιζόμενων χρεώσεων. H Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας καλεί σε ακρόαση 4 εταιρείες

Υπό έλεγχο προμηθευτές ρεύματος για παρακράτηση ρυθμιζόμενων χρεώσεων 
Μετά τα ΕΛ.ΤΑ τα οποία για να καλύψουν τρέχουσες οικονομικές ανάγκες τους είχαν καταφύγει στην παρακράτηση και καθυστέρηση της καταβολής των ποσών των τιμολογίων
ηλεκτρικού ρεύματος που εισέπρατταν από καταναλωτές, ανάλογη, κατά ένα μέρος της,  πρακτική φαίνεται πως άρχισαν να εφαρμόζουν και τουλάχιστον 4 ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες προμηθεύουν με ρεύμα  οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές.
Στην περίπτωση αυτή και ενώ οι πελάτες τους πλήρωναν κανονικά τους λογαριασμούς ρεύματος, οι προμηθεύτριες εταιρείες παρακρατούν και δεν αποδίδουν στην ώρα τους στον ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Ηλεκτρικής Ενέργειας) και στον ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) τα ποσά των ρυθμιζόμενων χρεώσεων τα οποία πληρώνουν, μέσω των τιμολογίων τους, οι καταναλωτές.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει καλέσει για τον λόγο αυτό σε συμπληρωματική ακρόαση τους υπευθύνους των 4 εταιρειών, ενώ ανάλογη καθυστέρηση στην απόδοση ποσών που αντιστοιχούν σε ρυθμιζόμενες χρεώσεις εμφανίζει και η ΔΕΗ.
Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις που εμφανίζονται αναλυτικά σε κάθε λογαριασμό ρεύματος αντιπροσωπεύουν σχεδόν το μισό ποσό πληρωμής ενός οικιακού τιμολογίου και υποχρέωση όλων των προμηθευτών ρεύματος (ΔΕΗ και ιδιωτών) είναι τα ποσά αυτά να αποδίδονται σε εταιρείες του δημοσίου που έχουν αποσχιστεί από τη ΔΕΗ.
Ειδικότερα, το ποσό σε έναν λογαριασμό ρεύματος που αναφέρεται ως χρέωση συστήματος μεταφοράς θα πρέπει να αποδίδεται στον ΑΔΜΗΕ, ενώ το ποσό που αναφέρεται ως χρέωση συστήματος διανομής στον ΔΕΔΔΗΕ.
Τέλος τα ποσά των χρεώσεων για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) αποδίδονται στον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ η χρέωση για το Ειδικό τιμολόγιο Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) στον ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου