Η ΔΕΗ θα λάβει δεσμευτικές προσφορές για τις τρεις λιγνιτικές μονάδες και την άδεια για μια νέα μονάδα έως τα μέσα του επόμενου μήνα, τόνισε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.
"Ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη", δήλωσε ο κ. Σταθάκης μιλώντας στην ΕΡΤ. "Οι δεσμευτικές προσφορές θα υποβληθούν ως τις 15 Δεκεμβρίου".
Αναλυτικά, ο υπουργός δήλωσε τα εξής κατά τη διάρκεια της συνέντευξης:
Σε ερώτηση για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο Υπουργός απάντησε ότι υπάρχει ένα πλαίσιο συμφωνίας μέχρι το Μάρτιο, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η ολοκλήρωση
του κυβερνητικού προγράμματος, προσθέτοντας ότι κομβικό σημείο είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. Σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες των πολιτικών δυνάμεων την επόμενη ημέρα των εκλογών, ο Υπουργός υπογράμμισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, καταστατικά, είναι υπέρ ενός συστήματος απλής αναλογικής. Αυτό, ισχύει για τις βουλευτικές εκλογές, τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Θεωρούμε ότι η προοπτική είναι να υπάρξουν συμπράξεις και συμμαχίες συγγενών πολιτικών δυνάμεων. Να υπάρχει διαφάνεια, προγραμματική σύγκλιση και να γίνονται τα πράγματα μ΄ έναν τρόπο που αντιπροσωπεύουν μια υπαρκτή πλειοψηφία στον ελληνικό λαό. Αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα πάρα πολύ δύσκολο εγχείρημα, αλλά θεωρούμε ότι το πολιτικό σκηνικό θα προσαρμοστεί σ΄ αυτή την προοπτική».
Με αφορμή την τετραμερή σύνοδο Ελλάδας –Βουλγαρίας-Σερβίας- Ρουμανίας στη Βάρνα, ο κ. Σταθάκης σχολίασε: «ο Βαλκανικός χώρος μετατρέπεται σ΄ έναν ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο. Αυτό, έχει τεράστια ιστορική σημασία διότι από τη μία πλευρά έχουμε τις χώρες που είναι μέλη της Ε.Ε., όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ελλάδα κ.ά., κι από την άλλη διαμορφώνεται ένας χώρος που περιλαμβάνει όλο και περισσότερο τη Σερβία, τα Σκόπια, με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών, την Αλβανία. Μέσα σ΄ αυτές τις μεγάλες αλλαγές, στον ενεργειακό τομέα προωθούνται μεγάλα έργα όπως είναι η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας που ξεκινάει τώρα και θα επεκταθεί στη Σερβία, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις μεταξύ Σερβίας - Ρουμανίας και Σερβίας - Ουγγαρίας, όπως και η προσπάθεια που κάνουμε να κατασκευάσουμε έναν αγωγό με τα Σκόπια. Πρακτικά, αυτό σημαίνει μια ενιαία αγορά ενέργειας στα Βαλκάνια». Ο Υπουργός επισήμανε δε, ότι οι ανακατατάξεις στο ενεργειακό τοπίο στην Ανατολική Μεσόγειο ενισχύουν τον στρατηγικό ρόλο μικρών χωρών, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ.
Σε ερώτηση για την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση για τη ΔΕΗ, ο Υπουργός απάντησε ότι η παρούσα κυβέρνηση ακύρωσε τα σχέδια της Ν.Δ. για πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. «Διατηρήσαμε το 51% της ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο ακυρώνοντας το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης το δημόσιο να περιοριστεί σε καταστατική μειοψηφία 34%. Ακυρώσαμε επίσης, και το δεύτερο σχέδιο της ΝΔ για τη «μικρή ΔΕΗ» που προέβλεπε άμεση πώληση του 30% της επιχείρησης σε παραγωγή και εμπόριο, με επίκεντρο τις υδροηλεκτρικές μονάδες.
Το μόνο που κάνουμε, υπό το βάρος των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, είναι η πώληση αποκλειστικά λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, διασφαλίζοντας όλες τις θέσεις των εργαζομένων για έξι χρόνια και με την επιχείρηση να διατηρεί τις υδροηλεκτρικές μονάδες που είναι πολύ κερδοφόρες.
Ο διαγωνισμός είναι εν εξελίξει, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου».
Σε ερώτηση ποια θα είναι η εξέλιξη εάν ο διαγωνισμός κηρυχθεί άγονος, ο κ. Σταθάκης απάντησε: «Είναι κομβικό σημείο. Πρέπει να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός. Δεν μπορούμε να μείνουμε έκθετοι απέναντι στην καταδίκη της χώρας.
Αν ο διαγωνισμός γίνει άγονος, θα μπούμε σε αχαρτογράφητα νερά».
Σε ό, τι αφορά τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την εξαγορά της σκοπιανής εταιρείας EDS από τη ΔΕΗ, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό στη διαδικασία», τονίζοντας ότι έγινε με απόλυτη διαφάνεια και με βάση τα διεθνή πρότυπα.
Πρόσθεσε δε, ότι η διαδικασία εξαγοράς έγινε πριν από ένα χρόνο στο πλαίσιο της πολιτικής επέκτασης της ΔΕΗ στα Βαλκάνια.
Για την επόμενη ημέρα στο Μάτι μετά την καταστροφική πυρκαγιά, ο Υπουργός σημείωσε: «Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα είναι αρωγός σε όλα τα νοικοκυριά για να μπορέσουν να ξαναχτίσουν τις κατοικίες τους. Από την άλλη πλευρά, όμως, όλοι συμμεριζόμαστε ότι δεν μπορούμε να πάμε πίσω και να ξαναχτίσουμε αυτό που ήταν. Χρειάζεται ένα ελάχιστο ρυμοτομικό σχέδιο, το οποίο θα αναμορφώσει την περιοχή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα εκπονηθεί ένα Ειδικό Χωρικό Σχέδιο το οποίο είναι ένα εργαλείο με το οποίο η Πολιτεία, σε μια υπαρκτή περιοχή, ουσιαστικά καταρτίζει ένα πολεοδομικό σχέδιο και, ταυτόχρονα, δημιουργεί κάποιους κανόνες, εισφοράς σε γη, διάνοιξης δρόμων, υποδομών κ.ά.. Σε αυτή την κατεύθυνση, βρισκόμαστε σε συνεργασία με το ΕΜΠ προκειμένου να προκηρυχθεί το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την περιοχή».
Για τις κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο πρώτος κύκλος κατεδαφίσεων στο παραλιακό μέτωπο Αθηνών – Σουνίου, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες. Σε ερώτηση για τυχόν αντιδράσεις, απάντησε πως «οι κατεδαφίσεις είναι αυστηρά προσδιορισμένες σε αιγιαλούς, εθνικούς δρυμούς και ρέματα», προσθέτοντας ότι η κοινωνία αναγνωρίζει ότι είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας.
Για την επένδυση στις Σκουριές και τη δίκη που διεξάγεται για τον εμπρησμό της Ελληνικός Χρυσός το 2013, ο Υπουργός τόνισε: «Η Ελλάδα είναι πολύ πλούσια χώρα σε ορυκτό πλούτο. Υπάρχει μια ιστορικότητα γύρω από τα μεταλλεία σ΄ αυτή τη χώρα, με τα υπέρ και τα κατά της. Κοινός τόπος είναι δεν υπήρχε ισχυρή πολιτική για τον ορυκτό πλούτο. Μόνιμη επωδός κριτικής τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν η αξιοποίηση με καθετοποιημένο τρόπο του ορυκτού πλούτου της χώρας, δηλαδή να μπορεί η Ελλάδα να έχει καθετοποιημένες δραστηριότητες που θα της δίνουν προστιθέμενη αξία αντί να παίρνει το μετάλλευμα και να το εξάγει. Αυτό το πνεύμα έχει πρυτανεύσει, τουλάχιστον από τη δική μας πλευρά, και στη συζήτηση στην περιοχή. Εμείς θέλουμε μια καθετοποιημένη μονάδα η οποία να προσθέτει πλούτο και, ταυτόχρονα, μόνο υπό αυτούς τους όρους θα θέλαμε να δούμε την πλήρη ολοκλήρωση αυτής της επένδυσης. Πλέον, έχουμε εκσυγχρονίσει τη νομοθεσία μας και με το νόμο που ψηφίσαμε πέρυσι για την αξιοποίηση ορυχείων και κάθε μορφής δραστηριότητας έχουμε, έναν ενιαίο κώδικα με σαφές πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε στο μέλλον».
Τέλος, σε ερώτηση για την ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων και τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται σε τοπικές κοινωνίες, ο Υπουργός απάντησε: «Τα επόμενα 12 χρόνια, θα χρειαστούμε διπλασιασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Σήμερα, παράγουμε σχεδόν το 1/3 της ενέργειάς μας, μαζί με τα υδροηλεκτρικά, από ΑΠΕ και έχουμε δεσμευθεί να παράγουμε πάνω από το 50% από ΑΠΕ το 2030. Άρα, ο κλάδος θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Παράλληλα, προχωράμε στη θεσμοθέτηση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ, λαμβάνοντας πλέον υπόψη στην περιβαλλοντική αδειοδότηση το σύνολο των επενδύσεων σε μια περιοχή και όχι μεμονωμένα κάθε μία. Έτσι, θα προκύψει μια έννοια κορεσμού, πού σταματάμε, πού συνεχίζουμε. Πέρα από τις επενδύσεις στα μεγάλα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, όμως, είναι σημαντικό να ενεργοποιηθούν οι ενεργειακές κοινότητες. Θέλουμε να δούμε και έναν τρίτο παίκτη στην αγορά, την αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας, η οποία και θα είναι η απάντηση στα προβλήματα και τις εντάσεις που δημιουργούνται».
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου