Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) προετοιμάζει τη νέα, πενταετή στρατηγική της, που θα σημάνει το οριστικό τέλος της χρηματοδότησης κάθε έργου άνθρακα, ανεξάρτητα από το εάν η εκτέλεσή του έχει σχεδιαστεί να γίνει με τη χρήση ‘καθαρών’ τεχνολογιών. Την
ανωτέρω απόφαση γνωστοποίησε η Nandita Parshad, διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΤΑΑ για την ενέργεια και τους φυσικούς πόρους, σε αποκλειστικη συνέντευξη στο πρακτορείο Anadolu. Στη συνέντευξή της, η Parshad παρουσίασε συνοπτικά την ενεργειακή στρατηγική της ΕΤΑΑ, η οποία θα διαπνέει το φάσμα των δραστηριοτήτων της για τα επόμενα πέντε χρόνια
Σύμφωνα με τη στρατηγική αυτή, το φυσικό αέριο θα αποτελέσει το πλέον ‘πράσινο’ καύσιμο για την ενεργειακή μετάβαση σε συστήματα χαμηλού άνθρακα, αλλά και σε ένα ενεργειακό περιβάλλον που θα βασίζεται εξ ολοκλήρου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
«Πριν από πέντε χρόνια, μιλούσαμε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ίσως να διατηρούμε ‘ανοιχτή την πόρτα’ σε ορισμένες εναλλακτικές που αφορούν τον άνθρακα. Αλλά τώρα, ο κόσμος έχει αλλάξει. Η κλιματική αλλαγή έχει καταστεί ένα πολύ πολύ σημαντικό ζήτημα και το φυσικό αέριο έχει καταστεί μία επιλογή περισσότερο βιώσιμο σε χώρες που δεν είχαν αέριο στο παρελθόν, μέσω έργων όπως ο αγωγός Trans Anatolian (TANAP) και ο Διαδριατικός Αγωγός (TAP)», εξήγησε.
Κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, ένας από τους βασικούς παράγοντες που θα καθορίσει τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα θα είναι η δραματική μείωση του κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εκτίμησε.
«Θέλοντας να τονίσουμε το σημείο αυτό, στη στρατηγική μας για τα επόμενα πέντε χρόνια δηλώνουμε ότι θα επικεντρωθούμε κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με το φυσικό αέριο να αποτελεί ένα δυνητικό καύσιμο μετάβασης. Αναφερόμαστε, ωστόσο, στο ‘καθαρό’ φυσικό αέριο. Δεν επαρκεί απλά η μεταφορά του φυσικού αερίου. Η μεταφορά αυτή πρέπει να γίνει με τον ‘καθαρότερο’ τρόπο. Για παράδειγμα, οι αγωγοί TANAP και TAP έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με τις σχετικές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις απαιτήσεις της ΕΤΑΑ. Παράλληλα, οι δύο αυτοί αγωγοί χαρακτηρίζονται από εκπομπές που είναι από τις χαμηλότερες που έχουν ιστορικά καταγραφεί για έργα κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου», υπογράμμισε η Parshad.
Μία από τις προκλήσεις, πρόσθεσε, αποτελεί ότι η μεταφορά φυσικού αερίου δημιουργεί εκπομπές, και ως εκ τούτου, επεσήμανε, αποτελεί σημαντικό ζητούμενο η μείωση των εκπομπών σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας του φυσικού αερίου.
Η Parshad ανέφερε, επίσης, ότι η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, ζήτημα που απασχολεί ολοένα και περισσότερο ειδικά για τις μεγάλες πόλεις, θα αποτελέσει έναν ακόμη βασικό παράγοντα που θα καθορίσει το παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο τα επόμενα πέντε χρόνια.
«Οι πόλεις θα πρέπει να εξετάσουν το πώς θα γίνουν πιο ‘πράσινες’, πώς θα προωθήσουν ακόμη περισσότερο τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας. Και εάν πρόκειται να αξιοποιηθούν περισσότερες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας -κάτι που σημαίνει αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής- τότε το ερώτημα είναι ποιος είναι ο ‘καθαρότερος’ τρόπος για να επιτευχθεί αυτό», σημείωσε.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθίστανται πιο ανταγωνιστικές
Η Parshad υπογράμμισε στη συνέντευξή της ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθίστανται πολύ περισσότερο ανταγωνιστικές.
«Στο προσχέδιο του κειμένου της στρατηγικής της ΕΤΑΑ για την επόμενη πενταετία είμαστε πολύ σαφείς σχετικά με το ότι δεν υποστηρίζουμε πλέον τα έργα άνθρακα]. Εάν εξετάσουμε το κόστος των έργων αυτών, θα δούμε ότι δεν είναι μικρά. Οι μονάδες που λειτουργούν με άνθρακα απαιτούν χρονικό διάστημα μεταξύ τεσσάρων και πέντε ετών για να κατασκευαστούν. Οι μονάδες ανανεώσιμης ενέργειας, από την άλλη, καθίστανται φθηνότερες και η κατασκευή τους συντομότερη. Υπάρχουν πλέον πολλά οικονομικά πλεονεκτήματα στο να στραφεί κανείς στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό είναι που πρέπει να γίνει», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι η εγκατεστημένη ισχύς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως καταγράφει επίσης ανοδική πορεία.
Η Parshad χρησιμοποίησε την Κίνα ως παράδειγμα μιας χώρας που επενδύει περισσότερο από άλλες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και κυρίως στον τομέα της ηλιακής ενέργειας.
«Καθώς η Κίνα επενδύει (σ.σ. στις ΑΠΕ), οι τιμές μειώνονται προς όφελος όλων σε παγκόσμιο επίπεδο. Έτσι, νομίζω, όλοι μπορούν πλέον να επωφεληθούν από τις φθηνές πηγές παραγωγής στην Κίνα. Το εάν το πλεονέκτημα αυτό θα αλλάξει με την πάροδο του χρόνου εξαρτάται από το πόσο γρήγορα αναπτύσσεται η βιομηχανία», τόνισε.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι ένας παράγοντας που αναμένεται να αλλάξει σύντομα τις ισορροπίες στην ενεργειακή βιομηχανία θα είναι η αποθήκευση σε μπαταρίες.
Η Parshad ανέφερε ότι η ΕΤΑΑ αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στην υλοποίηση πιλοτικών έργων με σκοπό να αναδείξει το πώς οι μπαταρίες μπορούν να ενσωματωθούν κατάλληλα στα ενεργειακά συστήματα. Η επένδυση στον τομέα αυτό, υποστήριξε, είναι κάτι που έπρεπε να γίνει προκειμένου να εκκινήσουν γρήγορα έργα που αφορούν την αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες.
Στο διάστημα από το 2006 έως τον Αύγουστο του 2018, οι συνολικές επενδύσεις της ΕΤΑΑ στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ανήλθαν σε € 6,3 δισ., ενώ η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ανανεώσιμων πηγών ανέρχεται παγκοσμίως σε 10.161 MW.
Ολοκλήρωση του χρηματοδοτικού πακέτου προς τον TAP ως το τέλος του 2018
Επιπλέον της χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ΕΤΑΑ χορήγησε δάνειο $ 500 εκατ. στον αγωγό φυσικού αερίου TANAP, παράλληλα με τη χρηματοδότηση του έργου από άλλα θεσμικά όργανα, υπενθύμισε η Parshad.
«Τώρα επικεντρωνόμαστε στον αγωγό TAP. Μας ενδιαφέρει πολύ η προμήθεια φυσικού αερίου, μέσω του TAP, από την Αλβανία, την Ελλάδα και την Ιταλία. Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξουν νέες επενδύσεις στις υποδομές των χωρών αυτών», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι επενδύσεις αυτές εξαρτώνται από την αύξηση της ζήτησης για φυσικό αέριο, η οποία με τη σειρά της θα απαιτήσει αυξημένες ροές αερίου.
«Ο TAP έχει, επίσης, σχεδιαστεί για να επιτρέπει την αναστροφή της ροής αερίου, επιτρέποντας έτσι την πιο ευέλικτη αξιοποίηση των πόρων», ανέφερε.
«Σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε τη χρηματοδότηση του TAP μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο και η ΕΤΑΑ θα χορηγήσει € 500 εκατ.», επεσήμανε.
www.energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου