Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί της ΔΕΗ

 
Παραπονιούνται πολλοί συμπολίτες μας για μεγάλους λογαριασμούς της ΔΕΗ, όταν η δική τους κατανάλωση είναι μικρή, ελάχιστη ίσως και μηδενική. Πρώτον, μετρώντας κάθε τέσσερις και έξι μήνες το ρολόι, αν σε βρει και εκεί, βάζει κατά προσέγγιση την κατανάλωση, με αποτέλεσμα να πληρώνεις «κουτουρού» και όταν
κάποια στιγμή μετρηθεί το ρολόι, ο Θεός να βάλει το χέρι του… Ανάλογα με την εποχή και το πόσο καταναλώνεις. Πάντως, κανένας δεν βγαίνει από αυτή την διαδικασία κερδισμένος. Αυτοί που έκαψαν λιγότερο δεν ξέρουν τελικά τι πληρώνουν και οι άλλοι που καταναλώνουν, τρώνε «κεραμίδα στο κεφάλι». Πέραν αυτού στις χρεώσεις βλέπουμε κάτι περίεργα νούμερα, όχι μικρά κάτι ΥΚΩ κάτι ΕΤΜΕΑ κάτι ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ πέραν της ΕΡΤ, του Δήμου και του ΦΠΑ. Βλέπεις κατανάλωση αρνητική, γιατί στα έχουν πάρει και με το παραπάνω τις προηγούμενες φορές και στο τέλος να πληρώνεις ένα εκατοστάρικο και βάλε. Σε βομβαρδίζουν δε στα τηλέφωνα άλλες ιδιωτικές εταιρίες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας και σου λένε: «εμείς χωρίς πάγιο και με τιμή πολύ κατώτερη από τη ΔΕΗ θα σου προσφέρουμε αυτά και αυτά». Ποιον να εμπιστευθείς και τι να κάνεις τελικά; Όταν είσαι και μιας ορισμένης ηλικίας και έχεις ταυτιστεί με τη ΔΕΗ, «αυτήν ξέρεις αυτήν εμπιστεύεσαι», τρελαίνεσαι κάθε φορά που ανοίγεις τον λογαριασμό.
Ψάξαμε ορισμένα πράγματα για αυτά τα αλλόκοτα νούμερα και γράμματα. Όχι ότι τα καταλάβαμε όλα, π.χ. γιατί να πληρώνω και ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ; Εγώ έναν ξέρω, μια κατανάλωση έχω, τι είναι αυτό να πληρώνω και τις γραμμές; Δεν της έφτιαξε το κράτος με χρήματα των φορολογουμένων; Η συντήρηση και η επέκταση πρέπει να είναι στην τιμή και να γίνεται σωστή διαχείριση, που δεν έγινε μάλλον ποτέ. Άλλωστε και οι επεκτάσεις χρεώνονται απ’ ότι ξέρω έξτρα στους καταναλωτές. Ένα άλλο, δεκαετίες τώρα πληρώνουμε για τα νησιά που το κράτος δεν φρόντισε να διασυνδέσει με υποθαλάσσια καλώδια και τα οποία ηλεκτροδοτούνται ακόμη με μηχανές ντίζελ. Οι δε κάτοικοι των νησιών, κυρίως αυτοί που έφτιαξαν βίλες και πισίνες, αρνούνται κάθε εναλλακτική μορφή ενέργειας. Κάνουν ότι δεν έχουν αντιληφθεί οι συμπολίτες μας που κατοικοεδρεύουν στα νησιά, ότι ο μέσος Έλληνας καταναλωτής πληρώνει αυξημένη την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, επειδή συμβαίνει αυτό που είπα. Τα νησιά δεν είναι διασυνδεδεμένα με το Εθνικό Δίκτυο και ρευματοδοτούνται με ντηζελοκίνητα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη. Μια καλή σκέψη, λοιπόν, έτσι για να το συνειδητοποιήσουν, θα ήταν οι κάτοικοι των νησιών για μια φορά να χρεωθούν ξεχωριστά, με το τιμολόγιο ηλεκτροπαραγωγής από ντηζελογεννήτριες και να μην καταμεριστεί το κόστος αυτό σε όλους εμάς. Όταν θα τους φτάσει 30 λεπτά η kWh, ίσως να το ξανασκεφτούν, και να μην το παίζουν τόσο επαναστατημένοι τζαμπαμάγκες που δεν θέλουν φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες. Και αυτό θα πρέπει να επεκταθεί σε όλες τις περιοχές που χωρίς σοβαρό περιβαλλοντικό λόγο, επιμένουν να σαμποτάρουν κάθε επένδυση, υποκινούμενοι από στείρα ιδεοληψία. Ή για να μη βλέπουν από τη βίλα τους της ανεμογεννήτρια. Δεν λέω, να προστατευθεί το περιβάλλον και να προφυλαχτεί η γενικότερη εικόνα του κάθε νησιού, όμως από τόσα μέρη που ένα νησί διαθέτει, ένα δύο δεν μπορεί να μην υπάρχουν που καλύπτουν όλες αυτές τις προϋποθέσεις. Πάντως, εμείς δεν αντέχουμε άλλο τέτοιες εποχές να πληρώνουμε υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος και χρεώσεις που δεν μας αναλογούν. Λένε ότι ξεκινάει η διασύνδεση με υποθαλάσσια καλώδια της Κρήτης και ακολουθούν και άλλα νησιά. Μακάρι, κάλλιο αργά παρά ποτέ. Όμως και με εμάς κάτι πρέπει να γίνει, κάτι να δούμε καλύτερο στους λογαριασμούς μας και άμεσα. 


Γράφει ο Διονύσης Ιθακήσιος

www.imerazante.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου