Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

Γερμανικές μπίζνες με τον λιγνίτη

Γερμανικές μπίζνες με τον λιγνίτη 

Ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ αρνήθηκε να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι η υποχρέωση παροχής πληροφοριών δεν ισχύει για ντοκουμέντα που αποτελούν μέρος νομοθετικής διαδικασίας
ΥΠΕΡΤΙΜΗΜΕΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ 4,3 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΟΛΟΣΣΩΝ LEAG ΚΑΙ RWE
Τεράστια σκιά στη διαδικασία απεξάρτησης της Γερμανίας από τον άνθρακα ρίχνει η συμφωνία αποζημίωσης των ενεργειακών κολοσσών LEAG και RWE για το κλείσιμο των εργοστασίων τους που καίνε λιγνίτη. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας συμφώνησε να αποζημιώσει τις δύο εταιρείες με πάνω από 4 δισ. ευρώ. Ομως κανείς δεν γνωρίζει μέχρι στιγμής πώς έχει υπολογιστεί αυτό το τεράστιο ποσό που θα κληθούν να επωμιστούν οι φορολογούμενοι πολίτες.
Η ιστορία –που παραπέμπει σε «βαθύ γερμανικό κράτος» και φέρνει στον νου τη στενή και αέναη σχέση στοργής μεταξύ επιχειρηματιών, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας στη Γερμανία– ήρθε στο φως την περασμένη Τρίτη, όταν το Ανώτερο Διοικητικό Δικαστήριο Βερολίνου-Βρανδεμβούργου απέρριψε το αίτημα πράσινων ακτιβιστών για την πρόσβαση στα έγγραφα της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους φορείς εκμετάλλευσης λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Μυστικότητα

Τη συμφωνία με τις δύο εταιρίες διαπραγματεύθηκε για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης πίσω από κλειστές πόρτες ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ. Επικαλούμενος ζήτημα διαδικασίας, ο Χριστιανοδημοκράτης υπουργός αρνήθηκε να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Υποστήριξε ότι η υποχρέωση παροχής πληροφοριών δεν ισχύει για ντοκουμέντα που αποτελούν μέρος νομοθετικής διαδικασίας και πιο συγκεκριμένα του γερμανικού νόμου για την απολιγνιτοποίηση που ψηφίστηκε χθες από το γερμανικό Κοινοβούλιο. Με τον ισχυρισμό αυτό συμφώνησε και το δικαστήριο, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού τους ακτιβιστές.
Η μυστικότητα αυτή εκθέτει όμως και τον Αλτμάιερ και τους Γερμανούς δικαστές, ειδικά όταν εδώ και καιρό εκφράζονται ενστάσεις ότι το τίμημα της αποζημίωσης που θα κληθεί να καταβάλει το Δημόσιο είναι παραφουσκωμένο. Την προηγούμενη Τετάρτη η δεξαμενή σκέψης Öko-Institut δημοσιοποίησε μελέτη στην οποία εκτιμά ότι η αποζημίωση των 4,35 δισ. ευρώ που θα καταβληθεί στις δύο εταιρείες είναι υπερτιμημένη έως και κατά 2 δισ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη του τις τρέχουσες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, το γερμανικό think tank υπολόγισε ότι η μεν LEAG θα έπρεπε κανονικά να αποζημιωθεί με 770 εκατ. ευρώ αντί των 1,75 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν με την κυβέρνηση, ενώ η RWE με 1,6 δισ. ευρώ αντί των 2,6 δισ. ευρώ που θα λάβει τελικά. Οι εκτιμήσεις αυτές δεν μπορούν ούτε να επιβεβαιωθούν ούτε να απορριφθούν όσο δεν υπάρχουν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιανουάριο το περιοδικό «Der Spiegel» είχε αποκαλύψει πως η LEAG επρόκειτο έτσι κι αλλιώς να προχωρήσει σε κλείσιμο των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που έκαιγαν άνθρακα, καθώς διαπίστωνε ότι είναι πλέον ασύμφορα σε σύγκριση με την αρκετά φθηνότερη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Το σχετικό πλάνο σχεδιασμού κλεισίματος των εργοστασίων της εταιρείας, το οποίο περιγράφεται σε εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας που είδε το «Der Spiegel», διέφερε μάλιστα ελάχιστα από τη συμφωνία που υπέγραψε με την εταιρεία ο Αλτμάιερ.
Τα ερωτήματα που προβάλλουν για τη σκοπιμότητα της εκταμίευσης δισεκατομμυρίων ευρώ από τα κρατικά ταμεία, προκειμένου να προσφερθουν ως αποζημίωση για κινήσεις που έτσι και αλλιώς προγραμμάτιζε, είναι βέβαια τεράστια.
Μπάμπης Μιχάλης
www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου