Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Πισωγυρίσματα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Επιδοτούνται Ορυκτά Καύσιμα από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

Πισωγυρίσματα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Επιδοτούνται Ορυκτά Καύσιμα  από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης 

Την ώρα που η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen αποκάλυπτε μιλώντας στο «State Of the Union» την πρότασή της για αύξηση του στόχου του 2030 που αφορά τη μείωση εκπομπών ρύπων από 40% σε 55%, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άναβε το «πράσινο» φως ώστε να

συμπεριληφθούν οι επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Αυτή η ψηφοφορία έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της περασμένης εβδομάδας για πιο γενναίες περικοπές στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως 60% στην Ε.Ε. έως το 2030. 

Οι ευρωβουλευτές ζητούσαν να μειωθούν οι εκπομπές κατά 60% σε σύγκριση με το 1990, ενώ πρότειναν και ενδιάμεσο στόχο για το 2040, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ε.Ε. βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου της για το 2050.

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δράσης για το Κλίμα σχολιάζοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χαρακτήρισε  λυπηρό το γεγονός ότι η πρόσβαση στο ταμείο δεν εξαρτάται από τις δεσμεύσεις σταδιακής κατάργησης του άνθρακα, έως το 2030. Μια πρόσφατη έκθεση έδειξε μάλιστα ότι τα κράτη μέλη που θα επωφεληθούν περισσότερο από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης είναι επίσης αυτά που δεν σκοπεύουν να καταργήσουν τον άνθρακα, έως το 2030.

«Η επένδυση σε ορυκτά καύσιμα θα εγκλωβίσει την Ε.Ε. σε πιο ρυπογόνες εκπομπές τις επόμενες δεκαετίες, καθιστώντας ταυτόχρονα πιο δύσκολο για τις περιοχές που συνδέονται με τον άνθρακα να απεξαρτηθούν από αυτόν. Τα ορυκτά καύσιμα είναι ένα οικονομικό αδιέξοδο σε αυτήν την εποχή της οικονομικής κρίσης, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ανακαίνιση κτιρίων παρέχουν τρεις φορές περισσότερες θέσεις εργασίας από οποιοδήποτε ορυκτό καύσιμο. Η σημερινή ψηφοφορία είναι τριπλή απώλεια για τους ανθρώπους, την οικονομία και το κλίμα», ανέφερε ο Markus Trilling, από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δράσης για το Κλίμα.

Να σημειωθεί, πως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε επίσης  ότι το 30% του προϋπολογισμού NextGenerationEU ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ θα συγκεντρωθεί μέσω «πράσινων» ομολόγων. Ένα 37% θα επενδυθεί σε στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων ευρωπαϊκών έργων «σταθμών», όπως σε έργα υδρογόνου.

Ενδιαφέρον στοιχείο επίσης το γεγονός πως περισσότερες από 150 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ζητούν με επιστολή τους από τους αρχηγούς κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θέσουν υψηλότερους στόχους μείωσης εκπομπών ρύπων το 2030. Από την Ελλάδα την πρωτοβουλία στηρίζει o Όμιλος ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της Μανώλη Μαραγκουδάκη, να επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «η μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συνεισφορές από όλους τους κλάδους χωρίς καμία εξαίρεση. Ιδιαίτερα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να αναπτυχθούν σε σημαντικά μεγαλύτερη κλίμακα, προκειμένου να συμβάλουν αποφασιστικά στην επίτευξη του  αυξημένου κλιματικού στόχου του 55% και, επίσης, να στηρίξουν και να προωθήσουν περαιτέρω τη βιομηχανική υπεροχή και πρωτοπορία  της Ε.Ε. στις τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

Του Δημήτρη Αβαρλή

 www.energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου