Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020

Χατζηδάκης: Το πρόβλημα του ΕΛΑΠΕ είναι πανευρωπαϊκό - Υποκρισία τα όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για τιμολόγια και ΔΕΗ

Η πολιτική του ΥΠΕΝ στις ΑΠΕ είναι εναρμονισμένη με τα όσα συμβαίνουν στις ευρωπαϊκές χώρες και το πρόβλημα του ειδικού λογαριασμού αποτελεί κοινό πρόβλημα στην Ε.Ε. λόγω της πτώσης της ζήτησης ρεύματος και των εσόδων που επέφερε η πανδημία.

Τα παραπάνω υποστήριξε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός ΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας στα όσα δήλωσε νωρίτερα ο

Αλέξης Τσίπρας.

Ο υπουργός ανέφερε αρχικά ότι με βάση την κυβερνητική πολιτική υπάρχει κάλυψη όχι για τους κακοπληρωτές της ενέργειας, αλλά για τους κοινωνικά αδύναμους. "Δεν έχετε το μονοπώλιο της καρδιάς διότι ζυγιστήκατε και οι ασθενέστεροι σας γύρισαν την πλάτη", τόνισε.

Μιλώντας για τις ΑΠΕ, τόνισε ότι μόνο ο κ. Τσίπρας δεν βλέπει ότι το πρόβλημα του ΕΛΑΠΕ είναι πανευρωπαϊκό διότι σχετίζεται με τη ζήτηση ρεύματος. "Όσο χαμηλότερα είναι η ζήτηση, τόσο μειώνονται τα έσοδα. Το ίδιο θέμα παρατηρείται σε πολλές ακόμη χώρες. Επομένως, παίρνουμε μέτρα για να αντιμετωπίισουμε με την προσέγγιση της κατανομής του βάρους. Ανακοινώσαμε μέτρα με 4-5 συνιστώσες και μια από αυτή είναι η συμμετοχή των παραγωγών ΑΠΕ με μια συνεισφορά 6%. Αυτή είναι η πρακτική της κυβέρνησης γενικότερα, την εφαρμόζει και στους ιδιοκτήτες ακινήτων και τις επιχειρήσεις. Είναι μια λογική που υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες".

Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά με μέτρα σταθερά που δίνουν μια απάντηση στο ζήτημα της ευστάθειας του ΕΛΑΠΕ για το ορατό μέλλον και είναι σχεδιασμένα για να αντέξουν περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης.

Αναφορικά με τις ΥΚΩ και το ΕΤΜΕΑΡ, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι "ο κ. Τσίπρας κόπτεται για το συμφέρον των παραγωγών. Εμείς λέμε ότι το περίσσευμα θα πάει στους παραγωγούς, άρα θα έπρεπε να το επικροτεί ο κ. Τσίπρας". 

Την ίδια στιγμή παίρνουμε διαρθρωτικά μέτρα με στόχο την αντιμετώπιση του κορεσμού του δικτύου και να διευκολύνουμε τη μετάβαση των ΑΠΕ σε ένα νέο μοντέλο απελευθερωμένο. Σεβόμαστε τα δικαιώματα των παλιών παραγωγών και για αυτό παίρνουμε όλα αυτά τα μέτρα, αλλά πρέπει να φροντίσουμε να λειτουργήσει και η αγορά ώστε να πέσει το ενεργειακό κόστος. Κανονικά θα έπρεπε με όσα είπε ο κ. Τσίπρας να είναι υπέρ αυτής της πολιτικής. Όπως θα δείτε και αύριο στη συζήτηση, η πολιτική είναι εναρμονισμένη με τις ευρωπαϊκές χώρες και δίνει διέξοδο για πολλά χρόνια.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος. Όταν αυξήθηκαν τα τιμολόγια, κατέβηκε ισόποσα το ΕΤΜΕΑΡ και ο ίδιος είχε κατεβάσει τον φόρο προστιθέμενης αξίας. Υπήρξε μια επιβάρυνση 2-2,5 ευρώ μεσοσταθμικά για κάθε νοικοκυριό. Τώρα η αντιπολίτευση επικαλείται διάφορες μελέτες της Eurostat. Ο κ. Φάμελλος είχε μιλήσει για μια συγκεκριμένη κατηγορία καταναλώσεων και απέφυγε να αναφέρει ότι στο σύνολο των χαμηλών καταναλώσεων κάτω από 1.000 κιλοβατώρες, κατεγράφη μείωση της τιμής του ρεύματος. Ξεχνάνε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι στην όποια αύξηση συνετέλεσαν και οι ίδιοι το α΄ εξάμηνο 2019 γιατί μείωσαν την έκπτωση συνέπειας της ΔΕΗ".

Ο υπουργός χαρακτήρισε ως ιλαροτραγική την  προσέγγιση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη ΔΕΗ. "Μας είπε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη ΔΕΗ αυτός που την είχε φτάσει στο χείλος του γκρεμού. Ο ορκωτός λογιστής είχε μιλήσει για πρόβλημα βιωσιμότητας και για αυτό πήραμε τα σχετικά μέτρα πέρυσι. Σήμερα κουνάνε το δάκτυλο σε εμάς που σώσαμε τη ΔΕΗ από τη χρεωκοπία, διορίσαμε μια διοίκηση που την εκσυχρονίζει και η μετοχή έχει ανέβει 4-5 φορές επάνω, ενώ η πιστοληπτική ικανότητα ενισχύεται διαρκώς. Είσαστε κλασική περίπτωση δολοφόνου που επιστρέφει στο χώρο του εγκλήματος".

Τέλος, για την απολιγνιτοποίηση, είπε ότι "εσείς την ξεκινήσατε, αλλά χωρίς πρόγραμμα και χωρίς αντισταθμιστικό όφελος για τους κατοίκους των λιγνιτικών περιοχών. Εμείς υιοθετήσαμε πακέτο 5 δις. ευρώ με τη βοήθεια και της Ε.Ε."

 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου