Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Αποφασισμένη η ΔΕΗ να λειτουργήσει το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας

Αποφασισμένη η ΔΕΗ να λειτουργήσει το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας 

 Σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης για το θέμα χθες (8/12) υπό τον υπουργό Επικρατείας, με τον υπουργό Ενέργειας, τον υπουργό Υποδομών, τον πρόεδρο της ΔΕΗ και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας 

Αποφασισμένη είναι η ΔΕΗ να ολοκληρώσει και να θέσει σε

λειτουργία τον υδροηλεκτρικό σταθμό στη Μεσοχώρα. Παρόλο που κύκλοι της επιχείρησης δεν θέλουν να αναφερθούν στις επόμενες κινήσεις για την άρση του πρόσφατου νομικού εμποδίου, το οποίο δημιούργησε η απόφαση του ΣτΕ, δηλώνουν ωστόσο κατηγορηματικά ότι το έργο θα αποπερατωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες (8/12) για το θέμα, στο πλαίσιο της οποίας εκφράστηκε η πρόθεση να γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες έτσι ώστε να συνεχιστεί έργο. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, ενώ σε αυτήν συμμετείχαν οι υπουργοί Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς.

Επίσης, το παρών έδωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ενώ τη ΔΕΗ εκπροσώπησαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Γιάννης Κοπανάκης. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, όλες οι πλευρές συνομολόγησαν τη βούληση να ολοκληρωθεί το έργο.

Ακύρωση της ΑΕΠΟ

Αν και η υδροηλεκτρική μονάδα είναι ήδη έτοιμη κατά 90%, όπως είναι γνωστό η διαδικασία αποπεράτωσής της «πάγωσε» εκ νέου στα τέλη Νοεμβρίου. Αιτία η απόφαση του ΣτΕ επί της αίτηση του Συνδέσμου Κατακλυζομένων Μεσοχώρας, με την οποία έκανε δεκτή την προσφυγή για ακύρωση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί, το σκεπτικό της ετυμηγορίας δεν αμφισβητεί την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική σκοπιμότητα του έργου. Ωστόσο, το Στε κρίνει ότι η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων απώλεσε το νόμιμο έρεισμά της, καθώς «δεν εχώρησε επανεξέταση της ΑΕΠΟ και συμβατότητά της με τις αναθεωρήσεις των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών και με το αναθεωρημένο περιφερειακό χωροταξικό σχέδιο Θεσσαλίας».

Κίνδυνος περιβαλλοντικής καταστροφής

Υπενθυμίζεται ότι η υδροηλεκτρική μονάδα έχει κοστίσει έως τώρα στη ΔΕΗ πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ, σε σημερινή αξία. Εδώ και 15 χρόνια, είναι σχεδόν έτοιμη – καθώς, για παράδειγμα, από το 2001 έχει εγκατασταθεί στη μονάδα όλος ο εξοπλισμός που είναι απαραίτητος για την παραγωγή ρεύματος. Μάλιστα, με δεδομένο πως η παραγωγή εκτιμάται σε 380-390 γιγαβατώρες (GWh), κάθε χρόνο που παραμένει ανενεργό, εκτιμάται πως η ετήσια απώλεια εσόδων για τη ΔΕΗ αγγίζει τα 25-30 εκατ. Ευρώ.

Στην ανακοίνωσή του για την απόφαση του ΣτΕ, ο τοπικός Δήμος Πύλης επισημαίνει πως εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος περιβαλλοντικής καταστροφής, όσο δεν ολοκληρώνεται η μονάδα. «Αν συμβεί βίαια έμφραξη στον Άνω Αχελώο η Μεσοχώρα θα κατακλυστεί βίαια και απροειδοποίητα. Δεν μπορείς να αφήνεις ένα φράγμα 15 χρόνια πάνω στα βουνά και να λες "εντάξει δεν συμβαίνει τίποτε"», σημειωνόταν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.




Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@gmail.com


www.worldenergynews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου