Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Έντονη αντίδραση των εταιρειών προμήθειας για την κυβερνητική ρητορική στα μέτρα για το ρεύμα – Κάνουν λόγο για σύγχυση και για κίνδυνο να κλείσει και πάλι η αγορά


Αναγκαία και απολύτως θετικά κρίνουν οι ιδιώτες πάροχοι ρεύματος τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας που πλήττει τους καταναλωτές ρεύματος λόγω, κυρίως, του υψηλού κόστους, σε διεθνές επίπεδο, των συντελεστών διαμόρφωσης της χονδρεμπορικής τιμής.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του energypress, ο κλάδος

των προμηθευτών ρεύματος εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από την κυβερνητική ρητορική που συνόδευσε την ανακοίνωση των μέτρων. Και τούτο διότι, όπως σημειώνουν παράγοντες των εταιρειών που μίλησαν στο energypress, από τα κυβερνητικά στελέχη ενεπλάκη ατυχώς στην παρουσίαση των μέτρων και η ΔΕΗ, δίνοντας την εντύπωση ότι η εμπορική πολιτική του δεσπόζοντος παίκτη εντάσσεται στο πλέγμα των κυβερνητικών μέτρων για χαμηλές τιμές ρεύματος, δηλαδή ότι η ΔΕΗ κάνει κοινωνική πολιτική για λογαριασμό της κυβέρνησης.

«Συνεπώς περνάει το μήνυμα ότι στη ΔΕΗ θα βρεί ο καταναλωτής προστασία και φτηνότερο ρεύμα και ότι αντιθέτως οι "κακοί ιδιώτες" κερδοσκοπούν» αναφέρεται χαρακτηριστικά, γεγονός που «τινάζει στον αέρα» ό,τι έχει κατακτηθεί τα τελευταία χρόνια στο επίπεδο λειτουργίας του ανταγωνισμού και της απελευθέρωσης της λιανικής του ρεύματος.

Οι εταιρείες προμήθειας κάνουν λόγο για σύγχυση που προκαλείται στους καταναλωτές, αλλά και για κίνδυνο να κλείσει και πάλι η αγορά που τα τελευταία χρόνια, μέσω του ανταγωνισμού, εξασφάλισε χαμηλές χρεώσεις για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, οι αναφορές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την ανακοίνωση των μέτρων που, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου προμήθειας, στέλνουν λάθος μήνυμα, είναι οι εξής:

«Η κρατική επιχορήγηση σε συνδυασμό με την έκπτωση την οποία παραχωρεί η ίδια η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού θα απομειώσουν δραστικά ή και θα μηδενίσουν τις όποιες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος».

«Η ΔΕΗ, καθώς αναγεννιέται, έχει τη δύναμη να προστατευθεί και να προστατεύσει από κάθε κλυδωνισμό τους πελάτες της. Είναι μια εθνική κατάκτηση, αλλά και ένας δρόμος που η ΔΕΗ ανοίγει για να ακολουθήσουν και οι ιδιώτες πάροχοι».

Λάθος μήνυμα δίνεται επίσης, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, από την αναφορά στο κυβερνητικό non paper, σύμφωνα με την οποία:

«Στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα υπάρχει σχεδόν πλήρης εξομάλυνση των διεθνών ανατιμήσεων ενώ στους ιδιώτες παρόχους μέσω της κρατικής επιδότησης του ταμείου ενεργειακής μετάβασης θα υπάρχει πλήρης απορρόφηση τουλάχιστον του 80% τυχόν αυξήσεων».

Στο ίδιο μήκος κύματος, άλλωστε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου, ανέφερε μιλώντας σε Μέσα Ενημέρωσης ότι "οι ιδιωτικές εταιρείες παροχής ρεύματος θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν γιατί διαφορετικά θα χάσουν πελάτες".

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι εκπρόσωποι εταιρειών προμήθειας που μίλησαν στο energypress προειδοποιούν ότι αν η ΔΕΗ ακολουθήσει πολιτικές πώλησης κάτω του κόστους, θα προσφύγουν στις εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές καταγγέλοντας αθέμιτο ανταγωνισμό. Πολύ περισσότερο όταν η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη, ως δεσπόζων παίκτης, να μειώσει και όχι να αυξήσει τα μερίδιά της.

 

Θοδωρής Παναγούλης 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου