Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Penalty στο πράσινο ομόλογο πλήρωσε η ΔΕΗ για το 2022 λόγω περισσότερων ρύπων από ό,τι είχε δεσμευθεί – Αισιοδοξία για τα οικονομικά μεγέθη

Penalty στο πράσινο ομόλογο πλήρωσε η ΔΕΗ λόγω ρύπων – Αισιοδοξία για τα οικονομικά μεγέθη

Penalty ίσο με μισή ποσοστιαία μονάδα στο επιτόκιο (0,5%), θα κληθεί να πληρώσει η ΔΕΗ φέτος για το πράσινο ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ που εξέδωσε τον Ιούλιο του 2021 και το οποίο προέβλεπε συγκεκριμένους όρους μείωσης των εκπομπών ρύπων κατά 57% την περίοδο 2019 – 2023. 

Η ΔΕΗ για πολύ μικρό περιθώριο, δεν πέτυχε το συγκεκριμένο στόχο μείωσης των εκπομπών CO2 που είχε δεσμευτεί και θα κληθεί να

πληρώσει το penalty, καθώς στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αναγκάστηκε να διατηρήσει ή ακόμη και να αυξήσει την λιγνιτική της παραγωγή. Ως εκ τούτου δεν κατάφερε να «πιάσει» το στόχο του πράσινου ομολόγου για το 2022, ενώ ερωτηματικό παραμένει εάν θα το καταφέρει και το 2023 μια χρονιά που επίσης εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολη από πλευράς εκπομπών ρύπων, λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στην ενεργειακή αγορά.

Το επιπλέον κόστος για τη ΔΕΗ δε θεωρείται, πάντως, σημαντικό, ενώ από τις επαφές που είχε η διοίκηση της ΔΕΗ με την αγορά υπάρχει ικανοποίηση υπό την έννοια ότι αποδεικνύεται πως οι στόχοι του πράσινου ομολόγου της επιχείρησης δεν ήταν πλασματικοί αλλά πραγματικοί. Σε κάθε περίπτωση οι συνθήκες που επικρατούν είναι έκτακτες και υπό αυτήν την έννοια είναι πρακτικά αδύνατον για την επιχείρηση να επιτύχει την τήρηση των δεσμεύσεων για μείωση των εκπομπών ρύπων, για όσο διάστημα συνεχίζεται η αναταραχή στην αγορά ηλεκτρισμού. 

Πάντως παρά το penalty στη ΔΕΗ υπάρχει αισιοδοξία για την πορεία των οικονομικών μεγεθών της επιχείρησης, τόσο για το κλείσιμο του 2022 όσο και για το 2023 που προβλέπεται να είναι μια χρονιά με εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους μετόχους της επιχείρησης. 


energypress.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου