Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

Κρατικοποίηση της ΔΕΗ και νέο "δεν πληρώνω" - Το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για τον τομέα της ενέργειας

Τσιπρας

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Αποκαλύψεις για τους σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της ενέργειας έκανε στην πρόσφατη ομιλία του στην Καλαμάτα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Κεντρικός άξονας του κυβερνητικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για την ενέργεια είναι η πρόθεση για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνησή του θα κάνει πράξη άμεσα και δραστικά μέτρα

για την καταπολέμηση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, καταρχάς "με την κρατικοποίηση της ΔΕΗ και την απαλλαγή της από τους αρίστους που την έχουν μετατρέψει σε εργαλείο κερδοσκοπίας". 

Υπενθυμίζεται ότι μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2021 το συνολικό ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου (μέσω Υπερταμείου και ΤΑΙΠΕΔ) μειώθηκε από το 51,12% σε 34,12%. Στην εν λόγω ΑΜΚ νέος μεγαλομέτοχος έγινε η CVC που κάλυψε το 25,5% της αύξησης εισφέροντας 343,8 εκατ. ευρώ αποκτώντας 38,2 εκατ. μετοχές ή αλλιώς το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης. Υπενθυμίζεται ότι στην ΑΜΚ είχε συμμετάσχει μόνο το Υπερταμείο αποκτώντας 11.744.746 νέες μετοχές εισφέροντας 105,4 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό του είχε μειωθεί από 34,12 σε 23,8%. Αντίθετα το ΤΑΙΠΕΔ δεν είχε συμμετάσχει στην αύξηση με αποτέλεσμα το ποσοστό του από 17% να μειωθεί σε 10,32%.

Αν και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό, τη μέθοδο αλλά και τη χρηματοδότηση της επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ ο κ. Τσίπρας, έδωσε ένα ακόμη στοιχείο των προθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τον τομέα της ενέργειας. Όπως είπε θα υπάρξει προστασία των ευάλωτων καταναλωτών από τις αποκοπές ρεύματος. Υπενθυμίζεται ότι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, ο τότε υπουργός ενέργειας Π. Σκουρλέτης είχε άτυπα παγώσει τις αποκοπές ρεύματος για οφειλές έως 1000 ευρώ, κίνηση η οποία είχε εκτινάξει τις ανεξόφλητες οφειλές των πελατών της ΔΕΗ στα 3 δισ. ευρώ, εξέλιξη που – κατά κύριο λόγο και σε συνδυασμό με άλλες πολιτικές που εφαρμόστηκαν εκείνη την περίοδο – οδήγησε την επιχείρηση στα πρόθυρα της χρεωκοπίας.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε για τον τομέα της ενέργειας την επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής και λιανικής στην ηλεκτρική ενέργεια καθώς και τη διατίμηση στη λιανική του φυσικού αερίου και των πετρελαιοειδών "γιατί εμείς πιστεύουμε ότι δικαιοσύνη είναι όταν περνάμε μια κρίση όλοι να βάζουμε πλάτη και όχι κάποιοι να βγάζουν δισεκατομμύρια όταν η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν μπορεί να βγάλει ούτε το μήνα" τόνισε. 

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή που προβλέπει η Ε.Ε. Σημειώνεται ότι τα ετήσια έσοδα που εισπράττει το κράτος από τους φόρους στα καύσιμα ΕΦΚ και ΦΠΑ προσεγγίζουν τα 6 δις. ευρώ και αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη πηγή εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού μετά το φόρο εισοδήματος και τον ΦΠΑ στα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες. Με βάση τους κανόνες της ΕΕ, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στη βενζίνη δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος από 36 λεπτά ανά λίτρο, έναντι 70 λεπτών (0,70 ευρώ) που είναι σήμερα στην Ελλάδα. Δηλαδή ο ΕΦΚ μπορεί δυνητικά να μειωθεί μέχρι 34 λεπτά.

Φορολόγηση των εταιρειών

Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του τομεάρχη ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου ένα ακόμη μέτρο που σχεδιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι η φορολόγηση "κατά 90% των έξι (6) δισ. ευρώ των υπερκερδών για το 2022 που είναι στα ταμεία ενεργειακών εταιρειών και των διυλιστηρίων της χώρας, τα οποία και θα επιστρέψουμε στους καταναλωτές".

Τέλος, σύμφωνα με τον τομεάρχη ενέργειας εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές θα υπάρξει "έλεγχος και ρύθμιση στην αγορά ενέργειας, καθορισμός εύλογου ανώτατου ορίου κέρδους των ηλεκτροπαραγωγών. Αναμόρφωση του Target Model ώστε να ελέγχεται εκ των προτέρων, ex ante, πριν μπει στην χοδρεμπορική, το κέρδος των ηλεκτροπαραγωγών. Αλλαγή μείγματος στην κατεύθυνση της ενεργειακής ασφάλειας, με μείωση του ποσοστού του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, σε αντίθεση δηλαδή με το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη". 

 

www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου