Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

Ασφαλιστικά μέτρα της ΔΕΥΑ Σύμης κατά της ΔΕΗ ΑΕ


Ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου για την λήψη ασφαλιστικών μέτρων προσωρινής ρύθμισης κατάστασης προσέφυγε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Σύμης κατά της «Δ.Ε.Η. Α.Ε.».
Οπως εκθέτει, τα τελευταία έτη ιδίως λόγω και της λειτουργίας των μονάδων αφαλάτωσης στο νησί, από τις οποίες εξασφαλίζεται η

συνεχής και απρόσκοπτη υδροδότηση της Σύμης, έχει δημιουργηθεί υπέρογκη οφειλή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία αφορά όχι μόνο στις χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και στις διαρκείς προσαυξήσεις, τόκους κλπ., στην οποία (οφειλή) η επιχείρηση αδυνατεί να ανταποκριθεί, καθώς οι πόροι της επαρκούν για την κάλυψη της τρέχουσας κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.
Για τον λόγο αυτό έχουν γίνει αλλεπάλληλες ενέργειες, ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα με νομοθετική πρωτοβουλία, πλην όμως μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει οριστική λύση επ’ αυτού, λόγω προφανώς και της ιδιαιτερότητας και πολυπλοκότητάς του.
Εν τούτοις, αποδεδειγμένα η πολιτεία έχει αναγνωρίσει το υπάρχον πρόβλημα και για τον λόγο αυτό έχει εκδοθεί Απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, περί επιχορήγησης της ΔΕΥΑΣ με το ποσό των 200.000 ευρώ αποκλειστικά για την «κάλυψη μέρους των δαπανών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας έτους 2022, από τη λειτουργία των δημοτικών μονάδων αφαλάτωσης».
Παρ’ όλα αυτά, μέχρι και σήμερα η εν λόγω απόφαση δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, ήτοι δεν έχει εκταμιευθεί το σχετικό κονδύλι λόγω μη ύπαρξης ρευστότητας από τα ταμειακά διαθέσιμα του Υπουργείου.
Η σχετική επιχορήγηση, δε, σημειωτέον, ότι θα επέτρεπε να καταβάλει αυτό το σημαντικό ποσό και στην συνέχεια να επιδιώξει σχετική βιώσιμη ρύθμιση της οφειλής, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι εφικτό, πλην όμως μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση που αυτός προκάλεσε, ο τρέχων λογαριασμός ρεύματος εκτοξεύθηκε σε μηνιαία ποσά περί τα 70.000 ευρώ!.
Εν μέσω αναμονής της παραπάνω εξέλιξης, ήτοι της εκταμίευσης του ως άνω ποσού η ΔΕΗ ΑΕ επέδωσε την από 06-09-2023 Εξώδικη Δήλωση – Πρόσκληση και Όχληση Υπερημερίας, με την οποία ενημερώνει, ότι μετά την παρέλευση 30 ημερών από την επίδοσή της θα προβεί στην έκδοση εντολών απενεργοποίησης των μετρητών φορτίου που ηλεκτροδοτούν τις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΣ και στην έκδοση εντολών παύσης εκπροσώπησης των μετρητών φορτίου των παροχών της επιχείρησης.
Υποστηρίζει έτσι ότι διακινδυνεύει την διακοπή της υδροδότησης ολόκληρου του νησιού της Σύμης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ευημερία και καθημερινή διαβίωση 3.000 κατοίκων, αλλά και του πλήθους των τουριστών και επισκεπτών, καθώς η τουριστική περίοδος συνεχίζεται ανελλιπώς μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου λόγω και της εορτής των Ταξιαρχών, αφού στο νησί σπεύδουν χιλιάδες προσκυνητές για να επισκεφτούν την παγκοσμίου εμβέλειας Ιερά Μονή του «Μιχαήλ Πανορμίτη».
Πέραν τούτου, άμεσος είναι ο κίνδυνος που προκαλείται από τις ενδεχόμενες και ήδη εξαγγελθείσες ενέργειες και για την συνολική ηλεκτροδότηση του νησιού, αφού τυχόν διακοπή της υδροδότησης θα προκαλούσε ενδεχομένως πρόβλημα και στην λειτουργία των υδρόψυκτων γεννητριών των εγκαταστάσεων της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ στην Σύμη!
Με την αίτησή της ζητά να απαγορευθεί στην ΔΕΗ η έκδοση εντολών απενεργοποίησης των μετρητών φορτίου που ηλεκτροδοτούν τις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΣ και η έκδοση εντολών παύσης εκπροσώπησης των μετρητών φορτίου των παροχών μας, καθώς και η καταγγελία της μεταξύ τους συμβατικής σχέσης, μέχρι την εκταμίευση της ήδη εγκριθείσας προς την επιχείρησή επιχορήγησης ύψους 200.000 ευρώ από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και την ρύθμιση της οφειλής προς την καθής.
Ζητά επίσης να εκδοθεί προσωρινή διαταγή για την απαγόρευση, μέχρι την έκδοση απόφασης επί της αίτησης αυτής, έκδοσης εντολών απενεργοποίησης των μετρητών φορτίου που ηλεκτροδοτούν τις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΣ και έκδοσης εντολών παύσης εκπροσώπησης των μετρητών φορτίου των παροχών, καθώς και γενικά η με οποιονδήποτε τρόπο διακοπή της ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεών.
Η ΔΕΥΑ Σύμης εκπροσωπείται από τον κ. Ελευθέριο-Γεώργιο Πάσσο και η ΔΕΗ από τον κ. Γιώργο Μαυρομμάτη.

 

 www.dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου