Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Η ΔΕΗ εξαγόρασε την Enel Romania . Ο όμιλος έχει πλέον συνολικά σχεδόν 9 εκατ. πελάτες

 

Την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς της Εnel Romania, που αποτελεί την πρώτη σημαντική επέκταση της εταιρείας στο εξωτερικό, ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ. Η εξαγορά του συνόλου των συμμετοχών που κατέχονται από την Εnel και τις θυγατρικές της Ρουμανίας δρομολογήθηκε από τον περασμένο Νοέμβριο με τις αποκλειστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο εταιρειών, που κατέληξαν σε δεσμευτική συμφωνία στις 9 Μαρτίου 2023.

Η ΔΕΗ στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας κατέβαλε αντίτιμο περίπου

1,240 δισ. ευρώ, που ισοδυναμεί με συνολική αξία επιχείρησης ύψους περίπου 1,9 δισ. ευρώ (για το 100%). Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Εnel, η συμφωνία προβλέπει επίσης μηχανισμό που αφορά πιθανή περαιτέρω πληρωμή μετά το κλείσιμο, με βάση τη μελλοντική αξία του χαρτοφυλακίου λιανικής που διαθέτει η θυγατρική της στη Ρουμανία.

Στοχεύει να γίνει η κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη.

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία, ο όμιλος ΔΕΗ έχει πλέον συνολικά σχεδόν 9 εκατ. πελάτες και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ του ομίλου (υδροηλεκτρικά, αιολικά, φωτοβολταϊκά κ.λπ.) αυξάνεται σε περίπου 4,4 GW. Η ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση της αυξάνεται κατά 40%. Επιπλέον, όλη η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Enel στη Ρουμανία προέρχεται από ΑΠΕ, γεγονός που αυξάνει το ποσοστό «πράσινου χαρτοφυλακίου» στο συνολικό EBITDA της ΔΕΗ και βελτιώνει τους σχετικούς δείκτες ESG.

«Σήμερα ξεκινάμε ένα ταξίδι ανάπτυξης και μετασχηματισμού στη Ρουμανία, με φιλοδοξία να γίνουμε η αδιαμφισβήτητη ηγέτιδα εταιρεία ενέργειας της χώρας», δήλωσε με αφορμή την ολοκλήρωση της συμφωνίας ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, επισημαίνοντας ότι στόχος της ΔΕΗ είναι να μετατραπεί σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Εnel Romania είναι ένας από τους βασικότερους παίκτες της αγοράς ενέργειας της Ρουμανίας. Είναι νούμερο 1 σε ΑΠΕ με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 600 MW και με επιπλέον 5 GW σε πορεία υλοποίησης, κάτι που ταιριάζει απόλυτα με τη στρατηγική της ΔΕΗ. Στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου η εταιρεία έχει 3,1 εκατ. πελάτες και 81 καταστήματα σε όλη τη χώρα. Κατέχει το δίκτυο διανομής σε τρεις περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων και στο Βουκουρέστι, μακράν η πιο σημαντική περιφέρεια της χώρας. Διανέμει ενέργεια περίπου στο 1/3 της Ρουμανίας με πάνω από 133.000 χλμ. δικτύου, ενώ έχει ήδη εγκαταστήσει πάνω από 1,4 εκατ. έξυπνους μετρητές σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Εχοντας πετύχει τη μεγάλη έξοδο της ΔΕΗ στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ένα σημαντικό βαθμό ανάπτυξης στον κρίσιμο για την ενεργειακή μετάβαση τομέα των ΑΠΕ, ο κ. Στάσσης αναμένεται να παρουσιάσει στους επενδυτές το νέο επενδυτικό πλάνο της επιχείρησης στο Investor Day του Λονδίνου, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Νοέμβριο και το αργότερο εντός του Δεκεμβρίου, γνωστοποιώντας τους στόχους της εταιρείας στις νέες τεχνολογίες ΑΠΕ, στην ηλεκτροκίνηση και στη σύγχρονη λιανική που ανταποκρίνεται στις νέες υπηρεσίες και στα προϊόντα της ενεργειακής μετάβασης. Ο τομέας της λιανικής αποτελεί για τη ΔΕΗ βασικό πυλώνα του νέου επενδυτικού σχεδίου της και σε αυτό το πλαίσιο διεκδικεί με αξιώσεις το δίκτυο καταστημάτων της «Κωτσόβολος», έχοντας πετύχει αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τους Βρετανούς μετόχους της Currys.

 

 

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου