Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Eurogroup: Και Πέντε Ενεργειακές Εκκρεμότητες στα Προαπαιτούμενα για Ολοκλήρωση ως Τέλος Σεπτεμβρίου. Ποια αφορούν την ΔΕΗ.

Nα εφαρμοστούν άμεσα τα προαπαιτούμενα ζήτησαν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του σημερινού Eurogroup στην Μπρατισλάβα.Υπενθυμίζεται ότι σε αυτά περιλαμβάνονται και πέντε ενεργειακά ζητήματα, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν ήδη εισέλθει σε τροχιά υλοποίησης, ωστόσο δεν θεωρείται πιθανό να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Σεπτέμβριου, παρά τη διαβεβαίωση που έδωσε σήμερα στους ομολόγους του ο
Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ειδικότερα, η ελληνική πλευρά, διά στόματος του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου, διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ ότι όλα τα προαπαιτούμενα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και έτσι θα μπορεί να ξεκινήσει γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση, να προχωρήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και να συμφωνηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα το καταστήσουν βιώσιμο.
Υπενθυμίζεται ότι τα πέντε - από τα συνολικά 15 – προαπαιτούμενα ενεργειακού ενδιαφέροντος για τη δόση των 2,8 δις είναι:
- Η μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου (πρόγραμμα αποδέσμευσης φυσικού αερίου, βελτίωση συνθηκών πρόσβασης, αύξηση ποσοτήτων κλπ)
- Η τροποποίηση της νομοθεσίας για το ΕΤΜΕΑΡ και η μεταβολή της δομής του λογαριασμού των ΑΠΕ
- Η πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή
-Ηεξουσιοδότηση από τη Γ.Σ. της ΔΕΗ προς τη Διοίκηση της Επιχείρησης για τροποποίηση των βιομηχανικών τιμολογίων, με την υποχρέωση αυτά να είναι στο εξής κοστοστρεφή.
Αν και από τα παραπάνω προαπαιτούμενα ουσιαστική καθυστέρηση παρατηρείται μόνο στο πρώτο (μεταρρύθμιση αγοράς φυσικού αερίου), και στα υπόλοιπα δεν θεωρείται πιθανόν να επιτευχθεί η ολοκλήρωση εντός της προθεσμίας για την οποία έδωσε τη διαβεβαίωσή του ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ στο σημερινό Eurogroup.
Αναφορικά με την ανάγκη της εκτέλεσης και διευθέτησης των μέτρων για το χρέος πριν από το τέλος του έτους, κυβερνητική πηγή επισήμανε πως δεν εκφράστηκε ουδεμία αντίρρηση, ούτε καν από τη γερμανική πλευρά.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών παρουσίασε στους ομολόγους του κατά τη διάρκεια της συζήτησης τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν πως η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται με ταχείς ρυθμούς. Πηγή του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως μετά το θετικό πρόσημο ανάπτυξης που πέτυχε η Ελλάδα στο δεύτερο τρίμηνο του 2016, εκτιμάται πως η εν λόγω τάση θα συνεχιστεί και στα επόμενα τρίμηνα του έτους, με αποτέλεσμα στο τέλος του χρόνου να αναμένεται οριακή ύφεση στο -0,3%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου