Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Αντλησοταμιευτικό έργο 250MW στο Ντουμπάι διεκδικεί η ΔΕΗ – Πάνω από 450 εκατ. ευρώ η αξία του έργου

Ένα μεγάλο αντλησοταμιευτικό έργο στο Ντουμπάι, αξίας άνω των 450 εκατ. ευρώ διεκδικεί η ΔΕΗ.
Όπως αποφάσισε το ΔΣ της ΔΕΗ λίγες ημέρες πριν το τέλος του 2018, η ΔΕΗ θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά στο διαγωνισμό για το έργο Hatta Pumped Storage Hydro Power Plant (PSHPP).
Πρόκειται για έργο ισχύος 250MW, το οποίο θα αξιοποιεί
νερά από το φράγμα Al Hattawi στη Hatta, κοντά στα σύνορα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με το Ομάν.
Η ΔΕΗ θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό ως επικεφαλής κοινοπρακτικού σχήματος με τις Archirodon Construction (Overseas) Co Ltd. και Hitachi – Mitsubishi Hydro Corporation.
Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών για το διαγωνισμό είναι η 13η Ιανουαρίου 2019.
Η ταυτότητα του έργου
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή ενός άνω ταμιευτήρα δυναμικότητας έως 880 εκατ. γαλονιών, σε ύψος 300 μέτρων πάνω από το επίπεδο του φράγματος Al Hattawi, το οποίο διαθέτει ικανότητα αποθήκευσης μέχρι και 1,716 εκατ. γαλόνια νερού.   
Το φράγμα βρίσκεται 400 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Η οριζόντια απόσταση μεταξύ του άνω ταμιευτήρα και του υφιστάμενου φράγματος θα είναι περίπου 3 με 4 χιλιόμετρα.
Σε ώρες εκτός αιχμής, τουρμπίνες θα αντλούν νερό από το υφιστάμενο φράγμα στον άνω ταμιευτήρα, αξιοποιώντας ηλιακή ενέργεια.
Η συνολική αξία του έργου εκτιμάται σε περίπου 523 εκατ. δολάρια, ενώ η διάρκεια ζωής του σε 60-80 χρόνια.
Τον Ιούνιο του 2017 η (κρατική) Dubai Electricity & Water Authority (DEWA) ανέθεσε στην EDF, έναντι 15,8 εκατ. δολαρίων, την εκπόνηση των μελετών για το έργο. Στις αρχές του Νοεμβρίου, η DEWA ανακοίνωσε ότι η γαλλική εταιρεία ολοκλήρωσε και παρέδωσε τις σχετικές μελέτες (σχεδιαστική, γεωλογική, υδρογεωλογική, περιβαλλοντική και βαθείας εκσκαφής).
Η αρχική προθεσμία υποβολής προσφορών είχε οριστεί για τις 18 Νοεμβρίου 2018, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι ζήτησαν από την DEWA την παράταση του διαγωνισμού, προκειμένου να προετοιμάσουν τις προτάσεις τους.
H ΔΕΗ είχε εξαρχής εκδηλώσει ενδιαφέρον για να λάβει μέρος στο διαγωνισμό, έχοντας πάρει τη σχετική απόφαση ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Η συνεργασία ΔΕΗ- Archirodon
Η διεκδίκηση του συγκεκριμένου έργου αποτελεί την πρώτη από κοινού δράση της ΔΕΗ Archidon, μετά την υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας πενταετούς διάρκειας  με την Archirodon Group NV, η οποία ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2017.
Σκοπός της συνεργασίας των δύο εταιρειών, όπως ανακοινώθηκε τότε, είναι η διερεύνηση της δυνατότητας συνεργασίας στην κατασκευή Ενεργειακών Έργων στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και σε άλλες περιοχές.
Η Archirodon Group NV είναι ένας μεγάλος διεθνής Όμιλος Εταιρειών με έδρα το Dordrecht στην Ολλανδία, κυρίως ελληνικών συμφερόντων, με σημαντική παρουσία για 60 περίπου χρόνια σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, περιλαμβανομένης της γεωγραφικής περιοχής της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Το πεδίο δραστηριοτήτων της περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών σε μεγάλα και πολύπλοκα έργα τύπου EPC (Engineering, Procurement and Construction).
Ειδικότερα στον τομέα της ενέργειας, η εμπειρία της Archirodon περιλαμβάνει κατασκευές Σταθμών Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκαταστάσεων αφαλάτωσης και πετρελαϊκά έργα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου