Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Σε «κοράκια» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ

Αποτέλεσμα εικόνας για Σε «κοράκια» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ 
Σε τρίτους και σε funds ανοίγει η κυβέρνηση τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ, θέτοντας εκτός την εταιρεία, καθώς εντάσσει το κομμάτι αυτό στο καθεστώς που διέπει τα “κόκκινα” δάνεια των τραπεζών. 
Στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ περιλαμβάνεται η ένταξη και των
απαιτήσεων εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο διαχείρισης και μεταβίβασης (και πώλησης) απαιτήσεων του νόμου 4354/2015, που αφορούσε στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών (“κόκκινα” δάνεια).
Σε αυτή τη λογική, η ιδιοκτησία των ληξιπρόθεσμων χρεών των πελατών της ΔΕΗ “φεύγει” από τη δημόσια επιχείρηση και περνά σε ανώνυμες εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων και ειδικά funds με έδρα εντός και εκτός Ελλάδας. Αντίστοιχα και οι οφειλέτες θα χρωστούν πλέον όχι στη ΔΕΗ αλλά σε κάποιο fund, που θα διεκδικεί την είσπραξή τους, ενδεχομένως και με πιο πιεστικούς-επιθετικούς τρόπους, αφού δεν θα υπάρχει και κανένας έλεγχος από τη δημόσια επιχείρηση.
Επιχειρείται δε από την ηγεσία του ΥΠΕΝ να εμφανιστεί το νέο μοντέλο ως συνέχεια της τιτλοποίησης που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ. Ωστόσο, με βάση το προηγούμενο μοντέλο, προβλεπόταν η σύσταση δύο εταιρειών ειδικού σκοπού (μία για οφειλές ληξιπρόθεσμες έως 60 ημερών και μία για ληξιπρόθεσμες άνω των 90 ημερών) με τη ΔΕΗ ως μοναδικό μέτοχό τους, οι οποίες θα αντλούσαν κεφάλαια από επενδυτές (και θα μετέφεραν στη μητρική εταιρεία), παρέχοντας ως εγγύηση τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Οι επενδυτές θα αποπληρώνονταν από τις εταιρείες ειδικού σκοπού με σταθερό επιτόκιο, μέσω των ποσών που θα συγκεντρώνονταν από την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Δεδομένου ότι τα χρέη δεν θα πωλούνταν αλλά θα αξιοποιούνταν ως εγγύηση, η διεκδίκηση τους θα γινόταν μέσω ΔΕΗ.
Εξάλλου, αναφορικά με τη συμμετοχή κι άλλων παρόχων στην Καθολική Υπηρεσία που έως σήμερα ασκούσε μόνο η ΔΕΗ, η τελική ρύθμιση προβλέπει την ένταξη των πέντε (και όχι των τριών που προτεινόταν αρχικά) μεγαλύτερων προμηθευτών.
Σημειώνεται ότι στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου έχουν προστεθεί και ορισμένες ρυθμίσεις όπως η παράταση υποστηρικτικών υπηρεσιών ΔΕΗ προς ΔΕΔΔΗΕ έως 31.12.2020, η κατά παρέκκλιση δυνατότητα εγκατάστασης μονάδων στην Κρήτη, ώς την ολοκλήρωση της διασύνδεσης με την Πελοπόννησο, η επίλυση πολεοδομικών ζητημάτων απαλλοτρίωσης που σχετίζονται με μονάδες της ΔΕΗ, η παράταση προθεσμιών για την προσκόμιση εγγυητικών επιστολών για εκμεταλλευτές λατομείων βάσει του πρόσφατου πλαισίου κ.ά.

www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου