Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Κεφάλαια κίνησης 160 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ από την EBRD - Άμεση ενίσχυση της ρευστότητας


Σε εργα υποδομών ζωτικής σημασίας θα διαθέσει η ΔΕΗ την χρηματοδότηση ύψους 160 εκατ ευρώ από την EBRD, όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της ΔΕΗ προς το Χρηματιστήριο. Η ανακοίνωση έρχεται σε συνέχεια της έγκρισης από την EBRD, της εν λόγω πιστωτικής γραμμής στα τέλη
Απριλίου. 
Τότε και ενώ η πανδημία βρισκόταν σε πλήρη έξαρση, η ΔΕΗ είχε προχωρήσει στην συμφωνία με την λογική να έχει ένα “μαξιλάρι” ρευστότητας στο δυσμενές σενάριο όπου η μη εισπραξιμότητα θα προσλάμβανε διαστάσεις και η ίδια θα βρισκόταν αντιμέτωπη με μια νέα κρίση ρευστότητας. 
Τα χειρότερα όμως φαίνεται να πέρασαν, γεγονός που σημαίνει ότι η ΔΕΗ δεν πιέζεται να χρησιμοποιήσει άμεσα τα 160 αυτά εκατομμύρια. Εξάλλου η συμφωνία της δίνει το δικαίωμα να κάνει χρήση της πιστωτικής γραμμής μέσα στο προσεχές 6μηνο, δηλαδή μέχρι και τα τέλη του 2020. 
Ζυγίζοντας επομένως τα δεδομένα, ανάλογα με την πορεία των εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας - υπάρχει πάντα το σενάριο ενός δεύτερου κύματος με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ενεργειακή αγορά - η ΔΕΗ θα αξιοποιήσει τα παραπάνω κεφάλαια για έργα υποδομής και για να ενισχύσει την ρευστότητά της. 
Η ανακοίνωση για την πιστωτική γραμμή των 160 εκατ ευρώ θα είναι η πρώτη μετά τα θετικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Η επόμενη κίνηση της επιχειρήσης θα αφορά την τιτλοποίηση, αρχής γενομένης από το πρώτο πακέτο, εκείνο των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως 60 ημέρες, με το εναρκτήριο λάκτισμα να δίνεται όπως όλα δείχνουν, μέσα στον Ιούνιο, όπως είχε γράψει το "Energypress". Όσο για το ερώτημα ποια μπορεί να είναι τα πιθανά έσοδα, η απάντηση είναι γύρω στα 200 εκατ. ευρώ.
Στην περίπτωση τώρα του “μεγάλου” πακέτου, εκείνου που αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 90 ημερών, η ΔΕΗ θα περιμένει, αφού τα πάντα εξαρτώνται από τις διαθέσεις των αγορών. Μέχρι πρότινος το χαρακτηριστικό των αγορών ήταν η έντονη μεταβλητότητα, παρ' ότι το τελευταίο διάστημα έχουν κάπως ηρεμήσει και δεν θυμίζουν και τόσο “τρενάκι του τρόμου” σε λούνα πάρκ, όπως συνέβαινε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Σε ένα, εν πάσει περιπτώσει αβέβαιο περιβάλλον, ακόμη κι αν βρεθούν αγοραστές για το “μεγάλο” πακέτο, ακριβώς επειδή η είσπραξη των οφειλών ενέχει αρκετά υψηλό ρίσκο, το τίμημα που θα προσφέρουν οι επενδυτές δεν θα είναι ικανοποιητικό.
Αντίθετα το “μικρό” πακέτο είναι χαμηλότερου ρίσκου, όσον αφορά τις πιθανότητες είσπραξης των χρεών και το χρονικό διάστημα εντός του οποίου αυτό μπορεί να γίνει, επομένως στην παρούσα φάση το βάρος της ΔΕΗ πέφτει στο συγκεκριμένο εγχείρημα.
 
 
Γιώργος Φιντικάκης
energypress.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου