Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Κλείνει ανοιχτούς λογαριασμούς η ΔΕΗ – «Έσβησε» σε δύο χρόνια πάνω από.... 800 εκατ. ευρώ οφειλών προς διαχειριστές και εργολάβους


Ανοιχτούς λογαριασμούς με το παρελθόν κλείνει η ΔΕΗ, ξεμπερδεύοντας οριστικά με το περίφημο «κουβάρι» χρεών προς διαχειριστές και εργολάβους, που διογκώθηκε στην δεκαετία της κρίσης, και έφτασε κάποια στιγμή μια ανάσα από το 1 δισ ευρώ.

Από τα 900 εκατ. ευρώ που χρωστούσε τον Δεκέμβριο του 2019 σε

τρίτους, δύο χρόνια μετά, οι οφειλές της δεν ξεπερνούν τα… 70 εκατ. ευρώ. Δεκαπέντε μέρες πριν το τέλος της χρονιάς, αυτή θα κλείσει με την επιχείρηση να χρωστά, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Energypress 50 εκατ. ευρώ προς εργολάβους και μόλις… 20 εκατ ευρώ προς τους τρεις διαχειριστές, ΔΑΠΕΕΠ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ.

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία που επεξεργάζονται τις ημέρες αυτές οι υπηρεσίες της και θα γραφτούν στον ισολογισμό της για τη φετινή χρήση, με την επιχείρηση να καταφέρνει μέσα σε μια διετία να «σβήσει» χρέη άνω των 800 εκατ. 

Τα οφέλη, πολλά, όχι μόνο για την ίδια που εδώ και χρόνια είχε εμπλακεί σε ένα ατέρμονο σίριαλ δικαστικών αγωγών με διαχειριστές, εργολάβους και προμηθευτές υλικών κάθε λογής, αλλά και για την ενεργειακή αγορά. Σε μια δύσκολη συγκυρία, όπου οι ανεξόφλητες οφειλές των παρόχων προς τους διαχειριστές καταγράφουν αύξηση, κινητοποιώντας πρόσφατα και τη ΡΑΕ, τυχόν αδυναμία της επιχείρησης να εξυπηρετήσει τα χρέη της θα διόγκωνε προφανώς το πρόβλημα. Τους τελευταίους μήνες και ενώ η ενεργειακή κρίση οξύνει τα προβλήματα ρευστότητας, η ΔΕΗ ρίχνει σταθερά κάθε μήνα στην αγορά ποσά 20-30 εκατ ευρώ. Από μακράν ο μεγαλύτερος οφειλέτης που ήταν στο παρελθόν, η σημερινή της συμμετοχή επί των 350 εκατ ευρώ που εκτιμάται ότι χρωστούν οι προμηθευτές προς τους διαχειριστές (χρεώσεις δικτύου μεταφοράς, διανομής, ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ), έχει πέσει στο ελάχιστο. 

Η έξοδος στις αγορές

Χαρακτηριστικό είναι ότι τέτοια εποχή το 2019, το κοντέρ έγραφε 615 εκατ ευρώ προς διαχειριστές κι άλλα 280 εκατ ευρώ προς εργολάβους. Το Δεκέμβριο του 2020, τα ποσά είχαν πέσει στα 430 εκατ και 140 εκατ ευρώ αντίστοιχα. Σήμερα, τα παραπάνω κινούνται στα 20 και 50 εκατ ευρω.

Καθοριστική συμβολή σε αυτή τη προσπάθεια έπαιξε η διπλή φετινή της έξοδο στις αγορές. Τμήμα των 775 εκατ ευρώ που σήκωσε το Μάρτιο και των 500 εκατ. του Ιουλίου κατευθύνθηκε στην αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού και οφειλών προς διαχειριστές και εργολάβους. Αποτέλεσμα είναι ότι το 2022 θα τη βρει να έχει εξοφλήσει σε όσους χρωστούσε - χωρίς να χρειαστεί να αγγίξει τα 1,35 δισ ευρώ που άντλησε μέσω της ΑΜΚ του Νοεμβρίου, ούτε τα 2,1 δισ ευρώ της Macquarie από τη πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ - και αφού θα έχει καθαρίσει με εκκρεμότητες από το παρελθόν να προετοιμάσει το έδαφος για το επενδυτικό πλάνο της επόμενης 5ετίας.

Τα σχέδια για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ύψους 3,2 δισ. ευρω ως το 2024, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας και εξαγορών σε γειτονικές χώρες των Βαλκανίων, τις επενδύσεις περίπου 1 δισ. ευρώ στο ΔΕΔΔΗΕ έως το 2024, με έμφαση την αυτοματοποίηση των δικτύων, την ηλεκτροκίνηση, την είσοδο στις τηλεπικοινωνίες, κλπ. Πολλά απ' αυτά δουλεύονται ήδη τη συγκεκριμένη περίοδο.

Στη πορεία των παραπάνω σχεδίων, αλλά και στο νέο μισθολογικό τοπίο στην επιχείρηση, έτσι όπως διαμορφώνεται μετά την άρση του πλαφόν το οποίο ενέκρινε το ΔΣ της Δευτέρας, θα στραφούν πιθανότατα και οι όποιες ερωτήσεις δεχτεί αύριο Πέμπτη από μετόχους η διοίκηση της επιχείρησης κατά την Έκτακτη Γενική της Συνέλευση. Ατζέντα, η εκλογή δύο νέων μελών του ΔΣ λόγω λήξης της θητείας ισάριθμων μελών του, η σύνθεση, θητεία και οι ιδιότητες των μελών της επιτροπής ελέγχου, καθώς επίσης και άλλα εταιρικά θέματα.

 

Γιώργος Φιντικάκης 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου