Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

Από τα δικαιώματα ρύπων η νέα απειλή για τους λογαριασμούς ρεύματος – Κατέρριψαν κάθε ρεκόρ οι τιμές, πάνω από τα 81 ευρώ/τόνο


Νέα απειλή έρχεται να προστεθεί για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Μετά την έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου, σειρά έχουν τα απανωτά ρεκόρ στις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Κινήθηκαν σε επίπεδα άνω των 81 ευρώ ανά τόνο με τα συμβόλαια

των μηνών Ιανουαρίου, Μαρτίου και Δεκεμβρίου 2022 να δείχνουν ακόμη υψηλότερα επίπεδα πάνω και από τα 81,6 ευρώ.

Οι τιμές των αέριων ρύπων, σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές της αγοράς ενέργειας, πλησιάζουν πια και τις τιμές φυσικού αερίου στην ολλανδική πλατφόρμα TTF. Οι εκτιμήσεις των ίδιων προσώπων θέλουν να κυμαίνονται και για το επόμενο διάστημα ανάμεσα στα 80 με 90 ευρώ/MWh. Χθες οι συναλλαγές πραγματοποιούνταν κοντά στα 90 ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα προκύπτει ότι οι τιμές των δικαιωμάτων CO2 έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με τον Απρίλιο οπότε και ήταν στα 40 ευρώ/τόνο. Οι τιμές φυσικού αερίου για το ίδιο χρονικό διάστημα έχουν τετραπλασιαστεί.

Οι ίδιοι παράγοντες τονίζουν ότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί μεν να εμφανίζουν για τον Δεκέμβριο τάσεις αποκλιμάκωσης, ωστόσο η διαφορά ανάμεσα στα 217,26 ευρώ/MWh σήμερα με τα 230 ευρώ πριν από πέντε μέρες δεν συνιστά αισθητή ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος.

Αντίθετα, η άνοδος στις τιμές των ρύπων που επηρεάζουν άμεσα το κόστος παραγωγής των λιγνιτικών σταθμών (αλλά και εκείνων του φυσικού αερίου έστω και λιγότερο) εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περαιτέρω πίεση στη χονδρεμπορική του ρεύματος και κατά συνέπεια στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Ήρθαν για να μείνουν

Στελέχη επιχειρήσεων της ενέργειας, θεωρούν ότι οι τιμές μπορεί όντως να αποκλιμακωθούν την Άνοιξη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα επιστρέψουν στα επίπεδα προ της ενεργειακής κρίσης.

Επιπλέον, οι εκτιμήσεις τους θέλουν το ξέσπασμα ανά τακτά διαστήματα ενεργειακών κρίσεων που δεν θα δίνουν το περιθώριο οικονομικής ανακούφισης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021 θα σηματοδοτήσει όντως το τέλος της τρέχουσας κρίσης – υπό την έννοια ότι οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας θα περιορισθούν πλέον αρκετά χαμηλότερα από τα σημερινά εξωπραγματικά νούμερα, που για παράδειγμα εκτίναξαν την ελληνική αγορά Επόμενης Ημέρας στα 228,87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον Νοέμβριο. 

Η μείωση αυτή ωστόσο δεν σημαίνει ότι θα επανέλθουμε στα δεδομένα που ίσχυαν πριν ξεκινήσει το ανοδικό ράλι. Αντίθετα, όλα τα δεδομένα δείχνουν πως οι τιμές χονδρικής θα παγιωθούν τουλάχιστον όλο το επόμενο έτος αισθητά υψηλότερα, σε σχέση με ό,τι συνέβαινε πριν από την κρίση – αυξημένες περίπου κατά 35-40%, από έναν «ακριβό» μήνα εκείνης της περιόδου. 

Πιο συγκεκριμένα, τα στελέχη του κλάδου προβλέπουν ότι η τιμή στην αγορά Επόμενης Ημέρας θα κινείται μετά το τέλος του πρώτου τριμήνου στα επίπεδα των 90 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Συγκριτικά, πριν από την κρίση, μία μέση μηνιαία τιμή της προημερήσιας αγοράς χαρακτηριζόταν υψηλή, αν άγγιζε τα 65 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Όπως είναι φυσικό, ανάλογη θα είναι η διακύμανση και των κυμαινόμενων τιμολογίων ηλεκτρισμού στη λιανική, τα οποία «ακολουθούν» τις διακυμάνσεις των χονδρεμπορικών τιμών.

 

Κωνσταντίνος Φιλίππου 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου