Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

Σε ιδανική χρονιά εξελίσσεται η φετινή για τα υδάτινα αποθέματα - Ξεπέρασε τις 3.000 GWh η στάθμη στους ταμιευτήρες - Η ακτινογραφία του ηλεκτρικού συστήματος και των τιμών

Σε ιδανική χρονιά εξελίσσεται η φετινή για τα υδάτινα αποθέματα - Ξεπέρασε τις 3.000 GWh η στάθμη στους ταμιευτήρες - Η ακτινογραφία του ηλεκτρικού συστήματος και των τιμών

Καλύτερη από ποτέ δείχνει η εικόνα του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας στις αρχές του φετινού καλοκαιριού. Κανένα πρόβλημα σε βασικές μονάδες, υψηλά λιγνιτικά αποθέματα στις αυλές και τα ορυχεία, επιπλέον ισχύ 1.500 μεγαβάτ από τον Ιούλιο μόλις μπουν σε φουλ λειτουργία οι δύο μονάδες της Mytilineos και της ΔΕΗ (Πτολεμαίδα V), κυρίως όμως άφθονα νερά.

Τα υδάτινα αποθέματα, οι χρυσές εφεδρείες του συστήματος που

παραδοσιακά αποτελούν τον βασικό πονοκέφαλο του Διαχειριστή, ξεπέρασαν πλέον τα περυσινά επίπεδα. Η στάθμη τους βρίσκεται πάνω από τις 3000 GWh έναντι 2.940 GWh τέτοια εποχή πέρυσι.

Πως συνέβη αυτό; Δύο οι λόγοι. Τόσο οι βροχοπτώσεις του Μαίου και της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου, οι οποίες ανέβασαν κι άλλο τα επίπεδα στους ταμιευτήρες, όσο και η λειτουργία των αντλησιοταμιευτικών της ΔΕΗ στο φράγμα της Συκιάς (Αλιάκμονας) και στο φράγμα του Θησαυρού (Νέστος). Σε αυτά τα έργα όταν το επιτρέπει η στάθμη των ταμιευτήρων και έχουμε υπερπαραγωγή απο ΑΠΕ, δίνεται εντολή να λειτουργήσουν οι αντλίες. Οταν οι αντλίες τραβούν το νερό και το ανεβάζουν στον άλλο ταμιευτήρα, σε μεγαλύτερο υψόμετρο, καταναλώνουν την φθηνή ενέργεια που παράγουν οι ΑΠΕ.

Σαν μια «φυσική» επαναφορτιζόμενη μπαταρία, ιδανική για το ανάγλυφο της Ελλάδος που χαρακτηρίζεται από υψομετρικές διαφορές, τα αντλησιοταμιευτικά σε Αλιάκμονα και Νέστο είχαν πολύ σημαντική συμβολή στην φετινή εικόνα υψηλής στάθμης που παρουσιάζουν τα υδάτινα αποθέματα στους ταμιευτήρες.

Και πολλά νερά και πολλές ΑΠΕ, καθώς τον τελευταίο χρόνο έχουν ενταχθεί στο σύστημα επιπλέον 1,39 GW - περισσότερες παρά ποτέ- και υψηλά αποθέματα λιγνίτη, συν η νέα ισχύ των 1500 MW από τον Ιούλιο, όλα αυτά μαζί κάνουν τον Διαχειριστή πιο αισιόδοξο παρά ποτέ.

Καλά τα νέα και από τις τιμές

Αισιόδοξη η εικόνα και από το μέτωπο των τιμών. Δύο χρόνια είχαμε να δούμε τόσο χαμηλές τιμές στην χονδρική του ρεύματος. Ηταν Ιούνιος του 2021, όταν η μέση τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφωνόταν στα επίπεδα των 83 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε, η χονδρική τιμή έφτασε ακόμη και στη… στρατόσφαιρα των 436 ευρώ τον Αύγουστο του 2022 και τώρα, τουλάχιστον με βάση τα στοιχεία της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου φαίνεται να κλείνει ένας κύκλος καθώς για το διάστημα 1-6 Ιουνίου έχουμε μέση τιμή χονδρικής της τάξεως των 80 ευρώ.

Το αν ο Ιούνιος θα κλείσει σε αυτά τα επίπεδα ουδείς το γνωρίζει. Πιθανόν να είναι κατά τι ψηλότερα. Προς το παρόν πάντως οι καιρικές συνθήκες στην ελληνική επικράτεια είναι τέτοιες που ευνοούν τη μειωμένη κατανάλωση ρεύματος και αυτό με τη σειρά του λειτουργεί ως μοχλός πίεσης για την τιμή χονδρικής του ρεύματος. Επίσης, παρά τα όποια σκαμπανεβάσματα, η χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου παραμένει κάτω από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ επιτρέποντας στις ευρωπαϊκές χώρες να προετοιμάζονται με άνεση για τον επόμενο χειμώνα.

Τα σενάρια με προσομείωση

Εκτός απροόπτου, το φετινό καλοκαίρι δεν φαίνεται να μας επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις σε κανένα από τα δύο μέτωπα, τόσο αυτό της επάρκειας ρεύματος, όσο και εκείνο των τιμών. Η εικόνα αυτή είχε προκύψει και κατά την σύσκεψη που έγινε αρχές Ιουνίου, υπό τον υπουργό Ενέργειας Παντελή Κάπρο. Σε αυτήν, είχε επισημανθεί η εξαιρετική τεχνική διαθεσιμότητα των μονάδων, ενώ ο ΑΔΜΗΕ είχε παρουσιάσει σενάρια με προσομείωση, τα οποία έδειχναν ότι το σύνολο της διαθέσιμης ισχύος είναι απόλυτα επαρκής για την κάλυψη του φορτίου ακόμα και υπό δυσμενείς συνθήκες καύσωνα και περιορισμένης παραγωγής ΑΠΕ. Εκτός των νέων μονάδων «Πτολεμαΐδας 5» και «Αγίου Νικολάου 2», πλήρως λειτουργικές αναμένεται να είναι και το σύνολο των μονάδων λιγνίτη και φυσικού αερίου. Για τις όποιες λειτουργικές δυσκολίες που αφορούν σε εφεδρείες, συμφορήσεις και τοπικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, οι Διαχειριστές έχουν εκπονήσει σχέδια αντιμετώπισης.

Την αισιοδοξία των ειδικών ενισχύει και η πρόσφατη ολοκλήρωση από τον ΑΔΜΗΕ του Δυτικού Διαδρόμου στην Πελοπόννησο, ο οποίος θωρακίζει περαιτέρω την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Η νέα Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Μεγαλόπολης-Πάτρας-Δυτικής Στερεάς Ελλάδας δεν αφορά μόνο την ασφαλή ηλεκτροδότηση της Πελοποννήσου, με την οποία θα αποσυμφορηθούν τα κορεσμένα δίκτυα της περιοχής και θα δημιουργηθεί ένας ισχυρός διάδρομος τροφοδότησης από και προς την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά όλη την χώρα.

Καθώς οι εκτιμήσεις μιλούν για ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι, άρα για αυξημένη χρήση κλιματιστικών, τα νησιά έχουν ενισχυθεί με επιπλέον ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη για την κάλυψη του διαστήματος από 1η Ιουλίου έως και 31 Αυγούστου. Στην περίπτωση της Σάμου, η ενίσχυση αφορά επιπλέον ισχύ 12 MW, της Χίου 25 MW, της Θήρας 20 MW, της Ρόδου 18 MW, της Λέσβου 14 και της Μεγίστης 0,15 MW.

Κατά τον ΑΔΜΗΕ, το ελληνικό σύστημα είναι πολύ καλά θωρακισμένο ακόμη και απέναντι στο ενδεχόμενο πιθανής ανόδου των τιμών ρεύματος στις γειτονικές χώρες λόγω προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει στην παραγωγή πυρηνικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, η ξηρασία σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Ενα θέμα που συνδέεται άμεσα με τις προβλέψεις για τον καιρό αυτό το καλοκαίρι, με τους εμπλεκόμενους φορείς να ευελπιστούν ότι θα διαψευστούν οι προβλέψεις για πολύ υψηλές θερμοκρασίες που θα οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση λόγω συνεχούς χρήσης των κλιματιστικών.

 

Γιώργος Φιντικάκης 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου