Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Σε δίμηνη διατήρηση της αναστολής της ρήτρας στα τιμολόγια ρεύματος προσανατολίζεται το ΥΠΕΝ – Κανονικά τελειώνει το πλαφόν στη χονδρική

Σε δίμηνη διατήρηση της αναστολής της ρήτρας στα τιμολόγια ρεύματος προσανατολίζεται το ΥΠΕΝ – Κανονικά τελειώνει το πλαφόν στη χονδρική 

Ευήκοα ώτα φαίνεται πως βρίσκει στο ΥΠΕΝ το αίτημα μερίδας του κλάδου προμήθειας, για ολιγόμηνη παράταση των έκτακτων μέτρων στη λιανική, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την προετοιμασία επιστροφής των τιμολογίων στην «κανονικότητα». Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το υπουργείο

προσανατολίζεται να διατηρήσει «παγωμένες» τις ρήτρες αναπροσαρμογής για ένα ακόμη δίμηνο, ώστε να επανενεργοποιηθούν την 1η Δεκεμβρίου, από την 1η Οκτωβρίου που προβλέπεται αυτή τη στιγμή. 

Αντίθετα, το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται να μην υπάρξει παράταση στα έκτακτα μέτρα στη χονδρεμπορική αγορά, στην περίπτωση βέβαια που στο μεταξύ δεν υπάρξει αναζωπύρωση της ενεργειακής κρίσης και οι διεθνείς συνθήκες και τιμές αερίου είναι όπως σήμερα. Κατά συνέπεια, αν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας (που εξαρτώνται εν πολλοίς από τις τιμές αερίου) βρίσκονται σε παρόμοια επίπεδα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, τότε το πλαφόν στη DAM και την Ενδοημερήσια αγορά θα γίνουν παρελθόν από την 1η Οκτωβρίου.

Όπως έχει γράψει το energypress, ένας μεγάλος αριθμός προμηθευτών (αν όχι η συντριπτική πλειονότητα) εκτιμούν πως οι ρήτρες θα πρέπει να «μείνουν στον πάγο» για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, από το προβλεπόμενο έως αυτή τη στιγμή. Βασικό επιχείρημά τους είναι η πίεση χρόνου στην οποία «μεταφράζεται» το ορόσημο της 1ης Οκτωβρίου, για να προετοιμάσουν τη μετάβαση στην κανονικότητα. Έτσι, για παράδειγμα, θα πρέπει μέχρι τις 31 Ιουλίου να ενημερώσουν εκατομμύρια καταναλωτές, για τις τροποποιήσεις που πρόκειται να κάνουν στις συμβάσεις προμήθειας. 

Παράλληλα, η προετοιμασία για την επιστροφή στην κανονικότητα θα πρέπει να γίνει μέσα στην «καρδιά» του καλοκαιριού, μία από τις δυσκολότερες περιόδους για τη δυνατότητα πρόβλεψης της εξέλιξης των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, οι πάροχοι καλούνται να «κλειδώσουν» τη μεθοδολογία τιμολόγησης των προϊόντων τους μέσα στον Ιούλιο, η οποία θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου. 

Η μεταφορά της σχετικής διορίας κατά δύο μήνες αργότερα θα «απαντούσε» και στις δύο παραπάνω δυσκολίες, αφού καταρχάς θα σήμαινε πως θα μεταφερόταν στις 30 Σεπτεμβρίου η προθεσμία για την ενημέρωση των καταναλωτών. Επίσης, το φθινόπωρο χαρακτηρίζεται κατά κανόνα από μικρότερη μεταβλητότητα των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος. 

Ακόμη πιο σημαντικό είναι πως έως τότε θα υπάρχουν απτές ενδείξεις για ένα ενδεχόμενο ανοδικό ράλι στο κόστος αερίου – με δεδομένο ότι οι ευρωπαϊκές αποθήκες αερίου θα πρέπει να είναι γεμάτες κατά 90% έως την 1η Νοεμβρίου. Επομένως, οι πάροχοι θα έχουν καλύτερη ορατότητα για την εξέλιξη των τιμών, και επομένως μεγαλύτερη ευχέρεια να να «κλειδώσουν» τη μεθοδολογία τιμολόγησης των προϊόντων τους μέσα στον Σεπτέμβριο. 

Τον Σεπτέμβριο, καλύτερη ορατότητα θα έχει και το ΥΠΕΝ, αναφορικά με το αν η κατάσταση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού (σε «συντονισμό» με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές) επιτρέπει να αποσυρθεί όντως το πλαφόν από την 1η Οκτωβρίου. Αν η απάντηση είναι θετική, τότε το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου θα μπορεί κάλλιστα να κυλήσει χωρίς επιδοτήσεις στις χρεώσεις που θα ανακοινώσουν οι προμηθευτές και, κατά συνέπεια, χωρίς τον μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων – που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πηγές χρηματοδότησης των ενισχύσεων. 

Βέβαια, όπως έχει ήδη γράψει το energypress, το πλαφόν στη χονδρεμπορική (και οι επιδοτήσεις) θα μείνει επί της ουσίας παρά πόδα. Έτσι, στην περίπτωση η κρίση επανακάμψει, θα μπορούν να επιστρατευθούν εκ νέου για τη στήριξη των καταναλωτών, όπως άλλωστε προβλέπει η απόφαση του τελευταίου Συμβουλίου Υπουργών.  


Θοδωρής Παναγούλης

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου