Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Λογαριασμοί ρεύματος: Ελευθέρας στις μετακινήσεις των καταναλωτών και μετά το τέλος των επιδοτήσεων - Τα σενάρια για τις χρεώσεις των παρόχων

Λογαριασμοί ρεύματος: Ελευθέρας στις μετακινήσεις των καταναλωτών και μετά το τέλος των επιδοτήσεων - Τα σενάρια για τις χρεώσεις των παρόχων

Οι επιδοτήσεις μπορεί να φεύγουν από τους λογαριασμούς ρεύματος αλλά το ελευθέρας στις αλλαγές παρόχων μένει για τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό πέναλτι που ίσχυε πριν τα έκτακτα μέτρα της ενεργειακής κρίσης δεν επιστρέφει. Η αγορά φέρεται να υιοθετεί συστάσεις και γνωμοδοτήσεις ευρωπαϊκών αρχών

αλλά και του Συνηγόρου του Καταναλωτή, σύμφωνα με τις οποίες τα προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας με μεταβλητα τιμολόγια δεν πρέπει να περιλαμβάνουν ποινές πρόωρης αποχώρησης καθώς με αυτές παρεμποδίζονται  η ελεύθερη λειτουργία του ανταγωνισμού και το δικαίωμα των καταναλωτων στην επιλογή προϊόντων και υπηρεσιών.

Άρα και μετά την άρση των έκτακτων μετρων οι καταναλωτές θα μπορούν ανεμπόδιστα να αλλάζουν πάροχο και να κάνουν τις επιλογές με βάση τα συμφέροντα τους. 

Στα προϊόντα με σταθερά τιμολόγια, πάντως, οι προμηθευτές θα συνεχίσουν μα έχουν όρους και ρήτρες σχετικά με ποινές σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης. 

Η ρήτρα 

Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα της νέας εποχής είναι αν θα ισχύσει ή όχι η γνωστή ρήτρα αναπροσαρμογής για τις χρεώσεις των λογαριασμών. Οι πληροφορίες θέλουν τη ΡΑΑΕΥ να κάνει διάφορες ασκήσεις με μαθηματικούς τύπους και φόρμουλες επιδιώκοντας προκειμένου να προσδιορίσει το νέο τρόπο τιμολόγησης. Πηγές μιλάνε για μέθοδο η οποία θα μεταβάλει το ύψος των τιμολογίων με βάση παράγοντες κόστους και θα δίνει τη δυνατότητα στους παρόχους να χρεώνουν την κατανάλωση του επόμενου μήνα. Όπως δηλαδή με το ισχύον σύστημα.

Άλλες πληροφορίες θέλουν να εξετάζεται η επαναφορά της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Όπως και να χει η ΡΑΑΕΥ ετοιμάζει κατευθυντήριες οδηγίες.

Να σημειωθεί ότι τα εκτακτα μέτρα στην αγορά ρεύματος και οι επιδοτήσεις λήγουν στο τέλος του Σεπτεμβρίου. Και δεν αποκλείεται η νέα κυβέρνηση εφόσον οι τιμές ενέργειας διατηρούν την πτωτική τους τροχιά να άρει τα εκτακτα μέτρα νωρίτερα. 

 

Κωνσταντίνος Φιλίππου 

energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου