Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΕΗ: Οι συνεπείς πελάτες πληρώνουν τα φέσια των ρευματοκλοπών

ΔΕΗ: Οι συνεπείς πελάτες πληρώνουν τα φέσια των ρευματοκλοπών

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Ένα από τα θέματα που έχουν αναδειχθεί το τελευταίο διάστημα από την πλευρά της ΔΕΗ, στο πλαίσιο της προσπάθειας για αύξηση της εισπραξιμότητας και κατ’ επέκταση για βελτίωση της ρευστότητας της επιχείρησης είναι το πρόβλημα των ρευματοκλοπών.
Πολλάκις η διοίκηση της
ΔΕΗ έχει αναφερθεί στο πρόβλημα υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι με βάση τις ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Διανομής υφίσταται επιπλέον βάρη και επωμίζεται τις ρευματοκλοπές πελατών και άλλων προμηθευτών. Μάλιστα ο επικεφαλής της ΔΕΗ έχει παρομοιάσει το πρόβλημα με το λαθρεμπόριο, λέγοντας ότι τις επιπτώσεις υφίστανται τόσο η εταιρεία όσο και οι συνεπείς και έντιμοι καταναλωτές.

Ποιος πληρώνει

Πράγματι, οι ρευματοκλοπές δημιουργούν ένα προσωρινό πρόβλημα ρευστότητας για τη ΔΕΗ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιβαρύνουν με ζημιές τη ΔΕΗ.

Τι ακριβώς συμβαίνει; 

Σύμφωνα με τον Κώδικα οι συνολικές απώλειες ενέργειας από τα δίκτυα, στις οποίες περιλαμβάνονται μαζί με τις ρευματοκλοπές και οι τεχνικές απώλειες, καταγράφονται από το
ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή τη θυγατρική της ΔΕΗ που διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής και στη συνέχεια αποστέλλονται στην αρμόδια Γενική Διεύθυνση Εμπορίας της ΔΕΗ. Με τη σειρά της η ΓΔ εμπορίας τιμολογεί αυτές τις ποσότητες και ζητεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να εγκρίνει αυτό το προς ανάκτηση κόστος.

Το τελικό ποσό που εγκρίνεται από τη ΡΑΕ τιμολογείται και πληρώνεται από τους καταναλωτές ως "λοιπές χρεώσεις για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού".

Πόσο είναι αυτό το ποσό; Καθώς τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο των ρευματοκλοπών έχει διογκωθεί υπολογίζεται ότι ετησίως χάνονται περί τις 100 χιλιάδες μεγαβατώρες, ή αλλιώς ένα ποσό της τάξης των 14 – 15 εκατ. ευρώ καταλήγει να πληρώνεται από τους λογαριασμούς των συνεπών πελατών που αποπληρώνουν κανονικά τους λογαριασμούς τους.

Έκρηξη στην τελευταία 3ετία

Σημειώνεται ότι το φαινόμενο των ρευματοκλοπών έχει αυξηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και εκτιμάται ότι την τελευταία τριετία έχουν διπλασιαστεί. Μόνο πέρυσι υπολογίζεται ότι έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 30% ενώ εφόσον υπάρξει νέο κύμα αποκοπών μετρητών από τη ΔΕΗ στα τέλη του Σεπτεμβρίου, εκφράζονται φόβοι ότι θα υπάρξει νέα έκρηξη στις παράνομες συνδέσεις και τις ρευματοκλοπές. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μόνο στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι ρευματοκλοπές εκτοξεύτηκαν στις 5,5 χιλιάδες από 8,5 χιλιάδες συνολικά το 2015 ενώ τα συνεργεία του
ΔΕΔΔΗΕ εντοπίζουν περί τις χίλιες ρευματοκλοπές το μήνα.

Επιπρόσθετα, το τελευταίο διάστημα και ενώ η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει ήδη την εκστρατεία κατά των οφειλετών με τις πρώτες αποκοπές μετρητών, υπάρχει και ένα νέο φαινόμενο: ιστοσελίδες και κινήματα διαφημίζουν ότι προχωρούν σε παράνομες επανασυνδέσεις μετρητών που έχουν αποκοπεί λόγω χρεών.

Να αναφερθεί τέλος ότι όπως αναφέρεται και στους σχετικούς κώδικες και εγχειρίδια της αγοράς, υπεύθυνοι για να μεριμνούν και να λαμβάνουν εύλογα μέτρα για την προστασία των μετρητών από παρεμβάσεις τρίτων ή από ζημιές είναι οι πελάτες και παραγωγοί του δικτύου, οι οποίοι οφείλουν να ελέγχουν σε τακτά χρονικά διαστήµατα τις ενδείξεις της µετρητικής διάταξης των εγκαταστάσεών τους και να ενηµερώνουν, κατά περίπτωση, τον ∆ιαχειριστή του ∆ικτύου, σε περίπτωση σηµαντικών και ενδεχοµένως αδικαιολόγητων αποκλίσεων σε σχέση µε ιστορικά στοιχεία της κατανάλωσής τους.


πηγή www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου