Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Ανοίγουν τα χαρτιά τους οι παίκτες για τα ΝΟΜΕ στην ημερίδα της ΡΑΕ – Γιατί αντιδρά η βιομηχανία

Σήμερα πραγματοποιείται στα γραφεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας η ενημερωτική ημερίδα για τις δημοπρασίες προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας κατά την οποία θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί και ο κώδικας συναλλαγών δημοπρασιών του ΛΑΓΗΕ.
Μέχρι στιγμής οι παίκτες της αγοράς δεν έχουν ακόμη ανοίξει τα χαρτιά τους ούτε έχουν τοποθετηθεί επισήμως, οπότε η ημερίδα της ΡΑΕ αναμένεται να δώσει ένα πρώτο σαφές σήμα για τις θέσεις και τις προθέσεις των εμπλεκομένων. Άλλωστε μετά τις παρουσιάσεις αναμένεται να γίνουν τοποθετήσεις κατά τις οποίες θα καταγραφούν και οι θέσεις των stakeholders της αγοράς.
Πάντως όπως πληροφορείται το Energypress, ήδη υπάρχει έτοιμη η πρώτη αντίδραση, που θα καταγραφεί και επισήμως στο πλαίσιο της διαβούλευσης από την πλευρά της βιομηχανίας, η οποία θυμίζουμε αντιμετωπίζει το πρόβλημα της απαγόρευσης συμμετοχής στις δημοπρασίες.
Μετά τη συγκεκριμένη απαγόρευση ως γνωστόν αρκετές βιομηχανίες έχουν συστήσει εταιρείες προμήθειας προσβλέποντας στη συμμετοχή τους στις δημοπρασίες με το καπέλο του προμηθευτή.
Ωστόσο στο πλαίσιο του κώδικα οι βιομηχανίες έχουν εντοπίσει μια συγκεκριμένη – αμφιλεγόμενη κατά την άποψή τους - διάταξη η οποία αποτελεί εμπόδιο στη συμμετοχή τους στα ΝΟΜΕ. Ο λόγος για το άρθρο 7 παρ. 2Α του κώδικα που ορίζει ότι «κατά την υποβολή της αίτησης εγγραφής στο Μητρώο Επιλέξιμων Προμηθευτών, ο Λειτουργός της Αγοράς ελέγχει ότι ο προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας εκπροσωπεί παροχές μίας τουλάχιστον από τις κατηγορίες Α έως Ε, η μηνιαία κατανάλωση των οποίων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 60% της συνολικής μηνιαίας κατανάλωσης των πελατών που εκπροσωπεί».
Σε περίπτωση που δεν ικανοποιείται ο συγκεκριμένος όρος τότε ο ΛΑΓΗΕ θα επιλέγει τον προμηθευτή από το μητρώο επιλέξιμων.
Σύμφωνα με τη βιομηχανία η συγκεκριμένη διάταξη έρχεται σε αντίθεση με το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο, λειτουργεί περιοριστικά για τους νεοεισερχόμενους προμηθευτές, δημιουργεί άνισους όρους ανταγωνισμού.
«Είναι σαφές ότι ο de facto αποκλεισμός συγκεκριμένης κατηγορίας επιλέξιμων προμηθευτών από το εγχώριο ενεργειακό μείγμα, αφενός δεν επιτρέπει την ανάπτυξη υγιούς και ανόθευτου ανταγωνισμού μεταξύ προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, αφετέρου έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το σκοπό θέσπισης του συστήματος δημοπρασιών ΝΟΜΕ, δηλ. τη δημιουργία ισότιμων και χωρίς διακρίσεις όρων πρόσβασης των προμηθευτών στο εγχώριο μείγμα προς όφελος των τελικών καταναλωτών» τονίζουν οι βιομηχανίες, οι οποίες επίσης κάνουν λόγο για ανεπίτρεπτο περιορισμό της θεμελιώδους ελευθερίας των βιομηχανικών καταναλωτών , να επιλέγουν ελεύθερα τους προμηθευτές τους. Τέλος η βιομηχανία εγείρει ζήτημα συμβατότητας της διάταξης με τη νομοθεσία της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις καθώς ευνοεί συγκεκριμένες κατηγορίες προμηθευτών και καταναλωτών, στις οποίες παρέχει επιλεκτικά πρόσβαση σε προθεσμιακά προϊόντα τα οποία προσφέρονται σε ρυθμιστικά καθοριζόμενη τιμή.
Το πρόγραμμα της ημερίδας
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η ημερίδα θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί με συνοπτική παρουσίαση από το ΛΑΓΗΕ του υπό διαβούλευση Κώδικα Συναλλαγών Δημοπρασιών Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας και των Τεχνικών Χαρακτηριστικών Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Ειδικότερα θα παρουσιασθούν οι προτεινόμενοι όροι και προδιαγραφές για την οργάνωση και διεξαγωγή των Δημοπρασιών Πώλησης Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας, ο Μηχανισμός Καταμερισμού των Κατανεμηθεισών Ποσοτήτων Προθεσμιακού Προϊόντος, η λειτουργία της Δευτερογενούς Αγοράς, η Δήλωση Χρήσης Ποσοτήτων Προθεσμιακών Μηνιαίων Υποπροϊόντων, o Μηχανισμός Φυσικής Παράδοσης και η Συμπληρωματική Εκκαθάριση ΗΕΠ.
Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συμμετέχοντες επί των επί μέρους στοιχείων του Συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου