Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Γ. Ανδριώτης: Η ΔΕΗ θα δεσπόζει στην αγορά και μετά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων


" Η ΔΕΗ θα εξακολουθήσει να δεσπόζει στην ελληνική αγορά ακόμα και μετά την πώληση των λιγνιτικων μονάδων", εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Γ. Ανδριώτης μιλώντας νωρίτερα στο συνέδριο του ΣΕΒ.
Έστω κι αν είναι μια αναγκαστική ενέργεια, το βλέπουμε ως ευκαιρία για να προχωρήσει ο μετασχηματισμός της επιχείρησης, που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ παράλληλα αποτελεί και αφορμή για τη σταδιακή μετάβαση από το λιγνίτη στο επόμενο εθνικό καύσιμο, τις ΑΠΕ.

Η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στη χώρα, με πάνω από 1 δισ. το χρονο όρο κρίσης και περίπου 700 εκατ. τα χρόνια της κρίσης. Είχαμε μεγάλη πτώση το 2017, κυρίως λόγω απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, όπως σημείωσε, όμως αθροιστικά, αν π.χ. ληφθούν υπόψη οι επενδύσεις για τις διασυνδέσεις, το δημόσιο κρατά τον καθοριστικό ρολο.
Η ΔΕΗ προσπαθεί να μάθει να λειτουργεί στις νέες συνθήκες, όπου πλέον δεν είναι μονοπώλιο και να μάθει να ζει με τον ανταγωνισμό, σημείωσε ο κ. Ανδριώτης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο κόστος των δικαιωμάτων εκπομπών, που είναι ιδιαίτερα υψηλό κόστος για τη ΔΕΗ λόγω των γνωρισμάτων του λιγνίτη και των μονάδων, και δημιουργούν δυσκολίες στον ανταγωνισμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου