Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Το "στοίχημα" της ΔΕΗ με την εξαγορά της σκοπιανής EDS - Η πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια εξωστρέφειας



Την ώρα που χθες στην Ολομέλεια της Βουλής συζητούνταν το νομοσχέδιο για την αποεπένδυση του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ, ο πρόεδρος της επιχείρησης Μ. Παναγιωτάκης βρίσκονταν λίγα χιλιόμετρα πάνω από τα βόρεια σύνορα της χώρας, για την τελετή υπογραφής της συμφωνίας εξαγοράς της εταιρείας εμπορίας και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας EDS, έναντι τιμήματος 4,8 εκατ. ευρώ.


Έστω κι αν προέκυψε συγκυριακά, το συμβολικό μήνυμα είναι ισχυρό: την ώρα που η ΔΕΗ αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να «στρίψει το τιμόνι», βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ο επιχειρησιακός στρατηγικός σχεδιασμός της για την επόμενη ημέρα, συστατικό στοιχείο του οποίου είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της δραστηριότητάς της στην περιφερειακή αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας στη Βαλκανική, στην προοπτική της προωθούμενης ενοποίησης της αγοράς Η.Ε. της Ευρώπης. 

Η εξαγορά της EDS είναι η πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια διείσδυσης της ΔΕΗ στην αγορά ενέργειας της περιοχής με αυτό τον τρόπο, μετά από διάφορες προσπάθειες που απέβησαν άκαρπες.

Σημειώνεται, βέβαια, ότι η ΔΕΗ ήδη δραστηριοποιείται στις αγορές της Βουλγαρίας και της Τουρκίας μέσω των εκεί θυγατρικών της.

Η ΔΕΗ βλέπει στην EDS το όχημα για την περαιτέρω διείσδυσή της στις αγορές των Βαλκανίων, αλλά και για την εκμετάλλευση ευκαιριών που ανακύπτουν στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, η σημασία του οποίου εντείνεται δεδομένης της έμφασης που δίνεται από την ευρωπαϊκή πολιτική για την ενίσχυση του ρόλου των ηλεκτρικών διασυνδέσεων στις περιφερειακές αγορές ενέργειας.

Αυτό, εξάλλου, τόνισε από τα Σκόπια ο Μ. Παναγιωτάκης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: "Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποσκοπεί στην ενοποίηση της αγοράς ενέργειας. Στο ενδιάμεσο στάδιο οι περιφερειακές αγορές θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο. Για εμάς περιφερειακή αγορά είναι τα Βαλκάνια και η Ιταλία. Η ΔΕΗ μπορεί να βοηθήσει να δημιουργηθεί αυτή η αγορά και να λειτουργήσει ομαλά".

Μέσω αυτών των δραστηριοτήτων, καθώς και άλλων πτυχών του επιχειρησιακού στρατηγικού σχεδιασμού της (και ιδίως την έμφαση στις ΑΠΕ), η ΔΕΗ θα επιδιώξει να αντισταθμίσει της απώλειες που υφιστάται από την υλοποίηση των υποχρεωτικών μέτρων περιορισμού του μεριδίου της στην εσωτερική αγορά της χώρας μας.

Το αν θα της βγει το "στοίχημα" αυτό, μένει να φανεί. Πολλοί, πάντως, βλέπουν ότι η ΔΕΗ δεν έχει πλέον άλλο δρόμο.

Οι ευκαιρίες στην αγορά των Σκοπίων

Η περίπτωση της αγοράς των Σκοπίων είναι χαρακτηριστική των ευκαιριών που αναζητά η ΔΕΗ.
Πριν από λίγες ημέρες, ανακοινώθηκε επισήμως από την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας ότι ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Πλέον, αναμένεται να περάσει και από τη Βουλή των Σκοπίων, προκειμένου να γίνει νόμος της χώρας.
Όπως ανακοινώθηκε, με τη νέα ενεργειακή νομοθεσία απλοποιείται η διαδικασία εισόδου αλλοδαπών εταιρειών στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της πΓΔΜ και καθίσταται δυνατή η πρόσβαση και η σύνδεση τρίτων στα δίκτυα διανομής και μεταφοράς ενέργειας της χώρας.

Επιπλέον, θεσπίζονται νέα μέτρα για την ενίσχυση των επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. 

Με δεδομένη τη σημαντική θέση που ήδη κατέχει η EDS στην αγορά των Σκοπίων, η ΔΕΗ προσβλέπει, μέσω της συγκεκριμένης εξαγοράς, να αποκτήσει ακόμα ισχυρότερα ερείσματα στη συγκεκριμένη αγορά, και όχι μόνο.

Άλλωστε, θυγατρικές της EDS  κατέχουν ήδη άδειες εμπορίας (trading) Ηλεκτρικής Ενέργειας στη Σερβία, στο Κόσσοβο, στην Κροατία, στη Βουλγαρία και στην Ουγγαρία.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι θυγατρική της EDS που εδρεύει στη Σλοβακία, έλαβε πρόσφατα από τη ΡΑΕ Άδεια Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας και στη χώρα μας.

Η ταυτότητα της EDS

Η EDS, η οποία ιδρύθηκε το 2012, έχει θυγατρικές στη Σερβία, στη Σλοβακία και στο Κόσσοβο. Ο όμιλος EDS είναι μέλος του Ουγγρικού Χρηματιστηρίου Ηλεκτρικής Ενέργειας (HUPX).
Η EDS είναι από τους σημαντικότερους συμμετέχοντες στο απελευθερωμένο τμήμα της Ηλεκτρικής Αγοράς προμήθειας της γειτονικής χώρας και παρέχει ηλεκτρική ενέργεια κυρίως σε μεγάλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις. Το χαρτοφυλάκιο των πελατών της περιλαμβάνει το 40% των εταιρειών με περισσότερους από 50 υπαλλήλους, για τις οποίες διαθέτει ισχύ συνολικά 320MW.

Μάλιστα, μεταξύ των μεγάλων πελατών της EDS βρίσκονται και η ΟΚΤΑ (του ομίλου ΕΛΠΕ) και η εκεί θυγατρική της ΤΙΤΑΝ. Δεδομένης της ηγετικής θέσης που κατέχουν ήδη οι δυο ελληνικών συμφερόντων εταιρείες στην οικονομία της γειτονικής χώρας, το γεγονός ότι η ΔΕΗ αποκτά έναν από τους βασικούς πυλώνες της εκεί ενεργειακής αγοράς, αναδεικνύει μια επιπλέον διάσταση του εγχειρήματος.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην αγορά προμήθειας (λιανική) της Σερβίας ήδη έχει ένα χαρτοφυλάκιο πελατών 10ΜW στο τέλος του πρώτου χρόνου δραστηριοποίησης της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου