Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Μετά τη λιανική στο μικροσκόπιο του ΥΠΕΝ μπαίνει η χονδρική ηλεκτρισμού – Στόχος να εντοπισθεί πού «φουσκώνουν» τα κόστη του ρεύματος

Μετά τη λιανική στο μικροσκόπιο του ΥΠΕΝ μπαίνει η χονδρική ηλεκτρισμού – Στόχος να εντοπισθεί πού «φουσκώνουν» τα κόστη του ρεύματος 

Σε «ακτινογραφία» όλων των συνιστωσών του χονδρεμπορικού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας που επωμίζονται οι προμηθευτές, πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως επισημαίνουν στο energypress στελέχη του ΥΠΕΝ, στόχος είναι να διερευνηθεί κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα να περιοριστούν κάποιες από τις επιβαρύνσεις των παρόχων για την εκπροσώπηση του πελατολογίου τους – και οι οποίες δεν εξαντλούνται στην αγορά

ηλεκτρικής ενέργειας από την DAM. 

Αν όντως βρεθούν λύσεις που θα μειώσουν το συνολικό κόστος προμήθειας των εταιρειών, ο ανταγωνισμός στη λιανική αγορά θα έχει ως συνέπεια η ελάφρυνση να μετακυλισθεί στις λιανικές τιμές που προσφέρουν οι εταιρείες. Επομένως, θα ανοίξει ο δρόμος για φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος για τους καταναλωτές. 

Τα ίδια στελέχη εξηγούν ότι η αναφορά του υπουργού ΠΕΝ, Θόδωρου Σκυλακάκη, για νέες παρεμβάσεις για μείωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, στην ομιλία του στο πρόσφατο συνέδριο του ΙΕΝΕ, «φωτογραφίζει» ακριβώς αυτή την προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων για φθηνότερο «καλάθι» προμήθειας των εταιρειών. «Εξετάζουμε και άλλες πτυχές και χρεώσεις των τιμολογίων για να προσπαθήσουμε να τα βελτιώσουμε, να γίνουν πιο ανταγωνιστικά», είχε επισημάνει ο υπουργός. 

Σύμφωνα με το υπουργείο, μία βασική κατεύθυνση που διερευνάται για τη μείωση του συνολικού χονδρεμπορικού κόστους είναι η μείωση του κόστους της αγοράς Εξισορρόπησης, με τον περιορισμό των ποσοτήτων που χρειάζεται να ενεργοποιούνται. «Σήμα» για την ανάγκη εξέτασης λύσεων δίνουν οι υψηλές τιμές στις οποίες κινείται ο Λογαριασμός Προσαύξησης 3, ο οποίος π.χ. τον Οκτώβριο αναλογούσε στο 8% της Μεσοσταθμικής Τιμής Αγοράς, προσθέτοντας 10,503 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στα 127,781 ευρώ ανά Μεγαβατώρα στα οποία έκλεισε η ΜΤΑ. 

Για τον περιορισμό του κόστους εξισορρόπησης, αλλά και συνολικά για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και στις τρεις χονδρεμπορικές αγορές, θα μπορούσε να παίζει ρόλο καταλύτη η Απόκριση Ζήτησης, την οποία το υπουργείο σκοπεύει να προωθήσει. Κι αυτό γιατί το Demand Response όχι μόνο διευρύνει τους παρόχους υπηρεσιών εξισορρόπησης στην Balancing, αλλά και με την «είσοδό» του στις δύο spot αγορές θα δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στους «παίκτες» να διορθώνουν τις θέσεις τους. 

Επίσης, το ΥΠΕΝ έχει σκοπό να διερευνήσει κάθε φόρμουλα που θα μπορούσε να μειώσει τις τεχνικές απώλειες. Κάτι που θα οδηγούσε στη μείωση των τιμών του  Λογαριασμός Προσαύξησης 1. 

Η μείωση του κόστους των προμηθευτών αποτέλεσε βασικό γνώμονα και για τα μέτρα που αποφασίστηκαν από το ΥΠΕΝ για τη λιανική ρεύματος. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα η πιο δραστική αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών, οι οποίοι αυτή τη στιγμή επιβαρύνουν όλη τη λιανική με ένα ποσό ύψους 400 εκατ. ευρώ, που «περνά» στους τελικούς καταναλωτές. Επίσης, το πιο δραστικό μπλόκο στον «ενεργειακό τουρισμό», όπως και ο εξορθολογισμός του καθεστώτος της Καθολικής Υπηρεσίας, θα περιορίσουν οικονομικά βάρη του κλάδου προμήθειας, τα οποία έχουν αποτύπωμα στα τιμολόγια.  


energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου