Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

Τι ζητά η Β. Μακεδονία για να προχωρήσει το υδροηλεκτρικό Cebren από ΔΕΗ-Αρχιρόδον

Τι ζητά η Β. Μακεδονία για να προχωρήσει το υδροηλεκτρικό Cebren από ΔΕΗ-Αρχιρόδον

Πρόσθετους όρους ζητά η κυβέρνηση της Β. Μακεδονίας προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού Cebren.

Προηγήθηκε το Σεπτέμβριο το πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο της χώρας ώστε η κοινοπραξία ΔΕΗ-Αρχιρόδον να αναλάβει το έργο, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Η ελληνική κοινοπραξία καλείται εντός τριών μηνών να ολοκληρώσει

συμφωνία με την κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού ESM και μετά την ολοκλήρωση της μελέτης και την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών θα ξεκινήσει η κατασκευή του έργου.

Ο υπουργός οικονομίας της χώρας, Κρέσνικ Μπεκτέσι, δήλωσε σχετικά ότι η ESM θα πρέπει αφενός να αποκτήσει συμμετοχή στο σχήμα, πράγμα που προβλέπεται έτσι κι αλλιώς, αλλά και να αποκτήσει προτεραιότητα στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας όταν αυτό είναι απαραίτητο για το εγχώριο σύστημα. Εάν γίνουν αποδεκτοί οι όροι της κυβέρνησης που προβλέπονται στα τεύχη του διαγωνισμού, οι οποίοι φέρεται να αμφισβητήθηκαν από τους υποψήφιους πλειοδότες, τότε θα προχωρήσει μια τέτοια συμφωνία, τόνισε ο Μπεκτέσι.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ενημερωθεί εάν η ελληνική πλευρά έχει αποδεχθεί όλους τους όρους της κυβέρνησης.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι το έργο θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 333-458 MW, για ετήσια παραγωγή 1000-1200 GWh ηλεκτρικής ενέργειας. Η κατασκευή του αναμένεται να διαρκέσει επτά χρόνια.

 

Χάρης Αποσπόρης 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου