Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

Ρευματοκλοπές: Λουκέτα, πρόστιμα και αφαίρεση άδειας για τους παραβάτες

Ρευματοκλοπές: Λουκέτα, πρόστιμα και αφαίρεση άδειας για τους παραβάτες

Αυστηροποιούνται οι κυρώσεις για όσους εντοπίζονται να παρεμβαίνουν στους μετρητές του ηλεκτρικού ρεύματος, στο σπίτι ή την επιχείρησή τους.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατά την παρουσίαση των μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την εύρυθμη λειτουργία της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στο οπλοστάσιο περιλαμβάνονται πλέον πειθαρχικά, εισπρακτικά αλλά και προληπτικά μέτρα.

Οπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, Θεόδωρος Σκυλακάκης, οι ρευματοκλοπές

ανέρχονται περίπου στο 4,8% της συνολικής αγοράς ενέργειας. Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) διαπιστώνει περίπου 13.000 ετησίως (η πλειονότητα από επιχειρήσεις), από τις οποίες ζημιώνονται οι συνεπείς καταναλωτές, συνολικά κατά 400 εκατ. ευρώ περίπου ετησίως.

[kath-read-more post="562705087"]

Με στόχο τη μείωση –και κατά το δυνατόν την εξάλειψη– των ρευματοκλοπών, το υπουργείο εισάγει τέσσερα νέα μέτρα:

Α) Πέραν των υφιστάμενων ποινών φυλάκισης, θα υπάρχει παράλληλος υποχρεωτικός καταλογισμός και χρηματικής ποινής (σήμερα οι δύο ποινές επιβάλλονται διαζευκτικά).

Β) Προσωρινή αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης και μόνιμη σε περίπτωση υποτροπής και αφαίρεση, προσωρινή ή οριστική, της επαγγελματικής άδειας των ηλεκτρολόγων σε περίπτωση αποδεδειγμένης συνέργειας (πειθαρχικά μέτρα).

Γ) Νέα Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη (ΥΔΕ) για αλλαγή φορέα επιχείρησης στην ίδια παροχή και δειγματοληπτικός έλεγχος των ΥΔΕ με το μητρώο εγκαταστατών ηλεκτρολόγων (προληπτικά μέτρα).

Δ) Είσπραξη, μέσω Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), των ληξιπρόθεσμων και επιδικασθεισών απαιτήσεων του ΔΕΔΔΗΕ, που αφορούν σε ρευματοκλοπές.

Αυστηροποιούμε το πλαίσιο αντιμετώπισης των ρευματοκλοπών που ζημιώνουν κατά 5% περίπου κάθε συνεπή καταναλωτή και αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα των στρατηγικών κακοπληρωτών, περιορίζοντας τη δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή στους ασυνεπείς καταναλωτές, σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

 

 www.kathimerini.gr

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου