Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Εκπτώσεις στα «πράσινα» τιμολόγια και για όσους παρόχους δεν ανακοίνωσαν την 1η Δεκεμβρίου, εξετάζει να επιτρέψει το ΥΠΕΝ - Χοντραίνει ο ανταγωνισμός στα «μπλε» σταθερά

 Εκπτώσεις στα «πράσινα» τιμολόγια και για όσους παρόχους δεν ανακοίνωσαν την 1η Δεκεμβρίου, εξετάζει να επιτρέψει το ΥΠΕΝ - Χοντραίνει ο ανταγωνισμός στα «μπλε» σταθερά

Σε εκπτώσεις στα πράσινα τιμολόγια μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου ετοιμάζονται να προχωρήσουν και εκείνοι οι πάροχοι ηλεκτρισμού που δεν τις είχαν ανακοινώσει την 1η Δεκεμβρίου, όταν είχαν κληθεί να δημοσιοποιήσουν τις βασικές παραμέτρους της φόρμουλας υπολογισμού.
 
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας γνωρίζει το θέμα και σταθμίζει κατά πόσο θα αποδεχτεί ή όχι τις εκπτώσεις που θα κάνουν γνωστές οι εταιρείες, χωρίς να αποκλείει και να τις επιτρέψει, παρ' ότι αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί.
 
Στο σενάριο που αφού θα έχει πρώτα ζυγίσει το ζήτημα, κάνει τελικά δεκτά τα νέα στοιχεία που θα δώσουν οι συγκεκριμένοι παρόχοι, τότε προφανώς τα πράσινα τιμολόγια θα διαμορφωθούν ακόμη χαμηλότερα από τα αρχικά σενάρια και θα κυμανθούν για τον μεγαλύτερο όγκο καταναλωτών στα 14 -15 λεπτά / κιλοβατώρα. Κι αυτό φυσικά με την παραδοχή ότι θα συνεχιστεί η χαμηλή πτήση της τιμής χονδρικής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, η οποία κινείται για το πρώτο 12ήμερο του μήνα στα 110,9 ευρώ/ MWh, όσο περίπου έκλεισε και εκείνη του Νοεμβρίου.

Στον αντίποδα βέβαια, οι εταιρείες που είχαν συμπεριλάβει και εκπτώσεις στις παραμέτρους της φόρμουλας υπολογισμού του πράσινου τιμολόγιου (βασική χρέωση, συντελεστές του μηχανισμού διακύμανσης), που είχαν ανακοινώσει λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 1ης Δεκεμβρίου, θεωρούν ότι η εκ των υστέρων προσθήκη στοιχείων, δεν επιτρέπεται.

Όπως είχαν διαμηνύσει και στη σύσκεψη της περασμένης εβδομάδας στην ΡΑΑΕΥ, η διάταξη είναι ξεκάθαρη και ορίζει ότι η αγορά θα έπρεπε να είχε ανοίξει όλα της τα χαρτιά μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, μετά την οποία το μοναδικό στοιχείο που εκκρεμεί για τον καθορισμό της τελικής λιανικής τιμής του Ιανουαρίου είναι η μέση χονδρική για το Δεκέμβριο (ΤΕΑ).
 
Ανεξαρτήτως της κατάληξης που θα έχει το συγκεκριμένο θέμα, όλα δείχνουν ότι ο ανταγωνισμός θα φέρει τιμολόγια φθηνότερα ακόμη και από τα επιδοτούμενα, τόσο στα «πράσινα», όσο επίσης στα «μπλε», μπορεί και στα «κίτρινα». Και ότι εφόσον συνεχιστεί η χαμηλή πτήση της χρηματιστηριακής τιμής και για τις υπόλοιπες δεκαεννέα ημέρες του έτους, τότε, μπορεί να δούμε μείωση τιμών ακόμη και από τον Ιανουάριο, δηλαδή με «το καλημέρα» της εφαρμογής του νέου συστήματος.

Αλλωστε, ο ανταγωνισμός έχει ήδη αρχίσει να ενεργοποιείται προτού φτάσουμε στην 1η/1/2024. Ο λόγος για την προ ημερών πολύ μεγάλη μείωση τιμής των δύο σταθερών τιμολογίων της ΔΕΗ, του MyHomeEnter και του MyHomeOnline, κίνηση που ανοίγει τον δρόμο για ανάλογες κινήσεις και από τους υπόλοιπους παίκτες.

Το γεγονός ότι δυόμισι εβδομάδες πριν το νέο τιμολογιακό τοπίο στην αγορά ηλεκτρισμού, η ΔΕΗ μειώνει 40% τα «μπλε» της τιμολόγια, κατεβάζοντας τα από τα 28 και 29,5 λεπτά αντίστοιχα, στα 17,5 και 17,9 λεπτά (-10,5 και 11,6 σεντς αντίστοιχα), σημαίνει ανατροπές και προλειαίνει το έδαφος για ανάλογες κινήσεις από τον ανταγωνισμό.

Με τα τωρινά δεδομένα, η τιμή των «μπλε» τιμολογίων της ΔΕΗ δεν απέχει και πολύ από τις τιμές των κυμαινόμενων, ενώ το πλεονέκτημα για τον καταναλωτή είναι ότι δεν θα έχει την αβεβαιότητα του τι θα συμβεί τον επόμενο μήνα.

Γιατί κάποιος που θέλει να έχει το κεφάλι του ήσυχο, να μην επιλέξει σταθερό τιμολόγιο αντί για κυμαινόμενο, όταν μιλάμε για διαφορές της τάξης των 3 - 3,5 λεπτών ανά κιλοβατώρα; Στα 14- 15 λεπτά οι τιμές στο πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ, με την υπόθεση ότι η μέση χρηματιστηριακή τιμή Δεκεμβρίου θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα (110 ευρώ/ MWh), έναντι 17,5-17,9 λεπτά για τα σταθερά.

Σε ποια περίπτωση δεν συμφέρουν τα νέα προγράμματα της ΔΕΗ, αλλά και όποιων άλλων παρόχων εφόσον αυτοί βγουν σε παρόμοιες τιμές; Αν παρατηρηθεί ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών κάτω από τα 17,5 λεπτά, γεγονός που ουδείς μπορεί να αποκλείσει, καθώς η τάση διεθνώς δείχνει περαιτέρω πτώση.

Σχετικά με τη χρέωση νύχτας, για το MyHome Enter είναι στα 16,9 λεπτά την κιλοβατώρα και για το MyHomeOnline στα 16,6 λεπτά. Δηλαδή η κατανάλωση κατά τις ώρες που ισχύει το νυχτερινό τιμολόγιο, διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα από τα 14- 15 λεπτά του νέου πράσινου τιμολογίου Γ1 της ΔEΗ, πάντα με την παραδοχή ότι η ΤΕΑ Δεκεμβρίου θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα.

Είτε έτσι, είτε αλλοιώς, είναι σημαντικό το νέο σύστημα τιμολόγησης που δέχεται από αρκετούς κριτική, με κάποιους να μην αντιλαμβάνονται τη σημασία της άμεσης και διαφανούς σύγκρισης, αλλά να επικεντρώνεται στους μαθηματικούς τύπους, να κάνει ποδαρικό με χαμηλότερες τιμές από τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Κάτι τέτοιο θα ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη προς αυτό των καταναλωτών, που μπορεί προς το παρόν να είναι επιφυλακτικοί, όπως απέναντι σε κάθε καινούργιο σύστημα, αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαν τη δυνατότητα μιας άμεσης και απλής σύγκρισης τιμών, όπως ο οδηγός ενός αυτοκινήτου που βλέπει στο δρόμο τις ταμπέλες των βενζινάδικων.

Εάν μάλιστα υπολογίσει κανείς και τις τιμές για τα ευάλωτα νοικοκυριά, ειδικά τα 1,2 εκατομμύρια που θερμαίνονται με ρεύμα, η τιμή εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 11 σεντς η κιλοβατώρα. Επίσης φθηνότερα από πέρυσι.

 

 Γιώργος Φιντικάκης

 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου