Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Tο μέρισμα της Εθνικής, οι νέες αμοιβές στη ΔΕΗ και ο εμφύλιος στην Παυλίδης

 Παύλος Μυλωνάς, Εθνική Τράπεζα

 Τι (δεν) λένε τα στελέχη της Εθνικής για το μέρισμα, η νέα πολιτική αποδοχών στη ΔΕΗ, η αξία των μαρμάρων της Παυλίδης στο επίκεντρο νέας σύγκρουσης, ο «ελέφαντας» του χρέους, η μετακόμιση της Eurobank και τα σούπερ μάρκετ εναντίον της Ε.Ε.

Η έκτακτη ΓΣ της ΔΕΗ

Έκτακτη γενική συνέλευση έχει συγκαλέσει για σήμερα η ΔΕΗ με θέματα την τροποποίηση άρθρων του καταστατικού και της πολιτικής αποδοχών. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις του

καταστατικού της εταιρείας αντανακλούν στη συντελούμενη τα τελευταία έτη μετατροπή της ΔΕΗ από μία εταιρεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε μία εταιρεία του ιδιωτικού τομέα, επικεφαλής ενός πολυσχιδούς και μεγάλου πολυεθνικού ομίλου, πέραν της ενέργειας. Στις τροποποιήσεις του καταστατικού μεταξύ άλλων προβλέπονται η πώληση προϊόντων τεχνολογίας, η ίδρυση και η συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών παροχής χρηματοπιστωτικών ή επενδυτικών υπηρεσιών, η παροχή υπηρεσιών πληροφορικής, αυξημένες αρμοδιότητες στον  CEO, ενώ δεν προβλέπεται εκπροσώπηση των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο.

-- Η Επιτροπή Υποψηφιοτήτων, Αμοιβών και Προσλήψεων για τη διαμόρφωση της εισήγησής της ως προς την πολιτική αποδοχών έλαβε υπόψη της και τις βέλτιστες πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης και αμοιβών για αντίστοιχες με τη ΔΕΗ εταιρείες, βάσει των κατευθύνσεων εξωτερικών συμβούλων (KPMG, Mercer), αλλά και τη μελέτη εξειδικευμένου εξωτερικού συμβούλου (Egon Zender International) με αντικείμενο τον προσδιορισμό ενός εύλογου επιπέδου αμοιβών για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Μεταξύ άλλων προτείνεται η αναπροσαρμογή των αμοιβών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των Επιτροπών του και η εξουσιοδότηση του Δ.Σ. ως προς την εφαρμογή των Συστημάτων Αμοιβών. Εκτός από τις σταθερές αμοιβές, καθορίζονται μεταβλητές αποδοχές (bonus), κίνητρα επιβράβευσης στόχων (δωρεάν μετοχές κ.α), καθώς και ιδιωτική ιατρική ασφάλιση και ασφάλιση ζωής.

 

Διαβάστε όλο το άρθρο ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου