Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Εγκρίθηκε η μελέτη αποκατάστασης για τις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας – Για βιομηχανικές δραστηριότητες ή μουσείο θα αποδοθεί ο χώρος

Εγκρίθηκε η μελέτη αποκατάστασης για τις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας – Για βιομηχανικές δραστηριότητες ή μουσείο θα αποδοθεί ο χώρος 

Τη Μελέτη Αποκατάστασης Τμήματος του Χώρου των Εγκαταστάσεων του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας ενέκρινε το ΥΠΕΝ, με τη σχετική απόφαση να φέρει την υπογραφή του Γενικού Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής κ. Κ. Δημόπουλου.

Στους χώρους του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας λειτουργούσαν 4 λιγνιτικές μονάδες, συνολικής ισχύος 620 MW (Μονάδα Ι 70MW, Μονάδα ΙΙ 125 MW, Μονάδα ΙΙΙ 125MW, Μονάδα 4 300 MW), που βρίσκονται

εγκατεστημένες σε γήπεδο συνολικής έκτασης περίπου 288 στρεμμάτων. Η εγκριθείσα πλέον Μελέτη Αποκατάστασης αφορά τμήμα αυτού του γηπέδου, έκτασης περίπου 123,7 στρεμμάτων.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης ο χώρος θα αποδοθεί για εγκατάσταση και λειτουργία νέας βιομηχανικής δραστηριότητας, βιομηχανικού μουσείου ή και άλλης δραστηριότητας, μετά τις σχετικές περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις.

Στην έκταση που αφορά η απόφαση βρίσκονται, μεταξύ άλλων, τα λεβητοστάσια, οι πύργοι ψύξης, οι καπνοδόχοι, τα ηλεκτροστατικά φίλτρα και οι ταινιόδρομοι τέφρας των τεσσάρων μονάδων, σιλό τέφρας και λιγνίτη, σταθμοί ζεύξης ηλεκτρικών δικτύων, δεξαμενές και άλλες κτηριακές εγκαταστάσεις.

Οι εγκαταστάσεις αυτές θα κατεδαφιστούν, ο ηλεκτρολογικός και άλλος εξοπλισμός θα αποξηλωθεί, με τη Μελέτη Αποκατάστασης αλλά και την εγκριτική απόφαση να περιλαμβάνουν ρητές προβλέψεις για τα στερεά, υγρά και αέρια απόβλητα που θα προκύψουν, καθώς και τρόπους διαχείρισής τους.

Υπενθυμίζεται ότι, με απόφαση του ΥΠΕΝ, 21 αντικειμένα του μηχανολογικού εξοπλισμού των βιομηχανικών συγκροτημάτων ΛΙΠΤΟΛ και ΑΗΣ Πτολεμαΐδας έχουν χαρακτηριστεί ως κινητά μνημεία. Η απόφαση επισημαίνει ότι κατά την εκτέλεση των εργασιών θα πρέπει να ληφθούν οι απαραίτητες μέριμνες προκειμένου να αποφευχθούν βλάβες και φθορές στις προς διατήρηση κτιριακές και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του ΑΗΣ, καθώς και στα αντικείμενα που έχουν χαρακτηριστεί ως κινητά μνημεία.

Η εγκριτική απόφαση του ΥΠΕΝ ισχύει για 5 χρόνια, με δυνατότητα ανανέωσης μετά από υποβολή σχετικού αιτήματος εκ μέρους της ΔΕΗ.  

 

 Γιάννα Παπαδημητρίου 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου